aidslijder/aidslijer


aidslijder 1.0

iemand die aan aids lijdt; aidspatiënt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aidslijder…

is een patiënt; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan aids

    Algemene voorbeelden


    Lactoferrine kan van heel wat meer nut zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem, zoals aidslijders of mensen onder chemotherapie.

    De Standaard,

    De gasten waren uitgekozen door tientallen christelijke hulporganisaties, mensen die "in hun lichaam, hun geest of sociaal gekwetst zijn". Alleenstaande vrouwen met kinderen, gehandicapten, een echtpaar met een autistisch zoontje, daklozen, illegale vreemdelingen, een aidslijder, een gewezen prostituee.

    De Standaard,

    Een robotoperatie biedt mogelijkheden bij de behandeling van besmettelijke patiënten die voor een chirurgenteam een risico vormen, zoals aidslijders.

    De Standaard,

    Nu zie je vaak allianties met andere uitgeslotenen: zwarten, homoseksuelen. Belangrijk is dat je het niet doet op basis van identiteit maar wel rond een thema, dat bijvoorbeeld vrouwen, zwarten en aidslijders samen opkomen voor recht op medische zorg.

    http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg26/veto2614/scott.html

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • sterven

    "De tweede dag dat ik hier zat, kreeg ik bezoek van een man die seropositief was. Hij had dat nog nooit tegen iemand gezegd, maar dacht: hier kan ik komen en aanvaard worden, niet veroordeeld. Zelfs als dat het enige is wat deze tentoonstelling heeft teweeggebracht, is het de moeite waard". Maar waar ligt de grens? Worden we straks uitgenodigd om aidslijders te zien sterven? "Als dat nodig is om mensen wakker te schudden, waarom niet?", vindt David.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • aidslijders genezen
    • aidslijders (niet) in de steek laten
    • aidslijders stigmatiseren

    Preventie blijft het enige wapen, want de wetenschap is er, alle zegebulletins ten spijt, nog niet in geslaagd een vaccin te brouwen om de bedreigde groepen te beschermen, laat staan een geneesmiddel om de aidslijders te genezen.

    De Standaard,

    Zamora heeft in stilte geleerd toneel te spelen. In Mexico vraagt hij geen toestemming om dringende gevallen te behandelen, hij onttrekt zich aan bureaucratische hinderpalen, hij vat het ziekenfonds op als een openbare dienstverlening, hij laat aidslijders, drugsverslaafden, alcoholisten, de hele duistere, schuimige vloed die de stad langzamerhand op haar oevers van vuilnis afzet, niet in de steek.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    De Naam gebeurt waar echtgescheidenen, één-ouder-gezinnen, homofielen en lesbiennes, aidslijders niet langer gestigmatiseerd worden, maar - met veel strijd en pijn - erin slagen doorheen onze fatsoensnormen te breken, tot hun recht en waardigheid, tot hun naam komen.

    http://users.skynet.be/wtm/tek2.htm,

    Seks met een maagd zou een aids-lijder van zijn ziekte kunnen genezen is een wijdverbreid fabeltje.

    http://www.pinkwave.be/november2001.htm,

    met adjectief ervoor


    • een Marokkaanse aidslijder
    • de 38-jarige aidslijder

    In Arcachon nabij Bordeaux overleed woensdag een 32-jarige Marokkaanse aidslijder in een politiecel.

    NRC,

    De artsen van Jeff Getty gaven woensdagavond in San Franciso toe dat enig gunstig resultaat van de transplantatie van beenmergcellen van de baviaan bij de 38-jarige aidslijder, is uitgebleven.

    De Standaard,

    • toekomstige aidslijders

    Artsen plantten beenmerg van een baviaan over in een 38-jarige man die aan aids lijdt. Bavianen zijn immuun voor het aidsvirus, en die immuniteit vindt haar oorsprong in het beenmerg. De onderzoekers geloven niet dat hun ingreep het leven van de patiënt zal redden, wel dat het zijn afweersysteem kan versterken. De man heeft zelf om de ingreep gevraagd. Patiënt en dokters zijn er van overtuigd dat het experiment informatie zal opleveren die toekomstige aidslijders ten goede zal komen.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • uitgemergelde aidslijders

    "De media zijn oververzadigd met foto's van uitgemergelde aidslijders", betoogt hij.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • aidslijders in België

    De absurde financiële regeling treft in de eerste plaats de 27.000 mensen die in dit land jaarlijks aan kanker sterven. Ze raakt ook de 2.000 aidslijders in België, die gemiddeld gedurende zes maanden nood hebben aan palliatieve verzorging.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • hulp aan aidslijders

    "Zeg maar Jacques", was zijn stijl, als hij weer eens in een jongerenprogramma op de televisie verscheen om voor meer hulp aan aidslijders te pleiten.

    NRC,

    • bij aidslijders

    Kaposi sarcoom is een zeer zeldzame vorm van huidkanker, die echter bij aidslijders wél vaak voorkomt; niemand weet waarom.

    De Standaard,

    • familie van een aidslijder

    Hij kende de wereld, hij kende zijn wereld, hij kon een onderscheid maken tussen het overbodige - hij is een flikker, een kwakzalver - en het noodzakelijke: heroïneverslaafden verlichting verschaffen, de familie van een aidslijder ervan overtuigen dat ze de man verdomme thuis moeten laten sterven, zelfs een glas mescal drinken met een alcoholist.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    • levensverzekeringen voor aidslijders
    • zorgen voor (de) aidslijders

    Gelukkig zijn er nog veel eenvoudige mensen, die wel dicht bij God staan. Zij die zorgen voor de zwakken, de kinderen, de armen, de aidslijders, de bejaarden, de stervenden.

    De Standaard,

    Zuid-Afrika lanceert levensverzekeringen voor aidslijders.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een dozijn aidslijders

    Volgens de onderzoekers werkt hun middel beter, en is het goedkoper, dan alles wat op de markt is. Ze zouden het de jongste maanden aan een dozijn aidslijders hebben toegediend.

    De Standaard,

    Ze testten hun middel in het geniep op "mense wat aan siektes soos herpes gely het" en zagen meteen verbetering. Ze beweren dat dit ook opgaat voor een dozijn aidslijders, bij wie de hoeveelheid virus in het bloed daalde en het aantal CD4-cellen (die door het virus vernietigd worden) weer steeg.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 2000 aidslijders
    • twintig van veertig aidslijders

    De absurde financiële regeling treft in de eerste plaats de 27.000 mensen die in dit land jaarlijks aan kanker sterven. Ze raakt ook de 2.000 aidslijders in België, die gemiddeld gedurende zes maanden nood hebben aan palliatieve verzorging.

    De Standaard,

    Het KSHV-virus waarmee de onderzoekers werkten, is gevonden bij twintig van veertig aidslijders die achteraf Kaposi ontwikkelden.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hiv-positieven en aidslijders
    • seropositieven en aidslijders

    Meer dan negentig procent van alle volwassen seropositieven en aidslijders leeft in de ontwikkelingslanden.

    De Standaard,

    Lewis opende twee jaar geleden het eerste modellenbureau gereserveerd voor hiv-positieven en aids-lijders.

    De Standaard,

    Lewis kreeg de opdracht om een oproep te lanceren naar seropositieven en aidslijders.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    aidslijer 1.1

    (zeer informeel; pejoratief; (vooral) gesproken taal)

    minderwaardig persoon
    Gebruikt als scheldwoord, net als in bv. klerelijder zonder d gespeld.

    Algemene voorbeelden


    Hoe sterk ziekten aanleiding geven tot het vormen van scheldwoorden blijkt uit het feit dat de ziekte aids nog maar net algemeen bekend was geworden of onze taal kende al het scheldwoord aidslijer.

    http://www.ministerievanjustitie.nl/b_organ/wodc/publicaties/overige/pdf/jv0303Hee.pdf,