astroloog


astroloog 1.0

iemand die op grond van de veronderstelde invloed die de stand en bewegingen van hemellichamen op het aardse uitoefenen, voorspellingen doet en karakterbeschrijvingen voor personen opstelt

Semagram


Een astroloog…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] voorspelt toekomstige gebeurtenissen of individuele lotgevallen of levenslopen en stelt karakterbeschrijvingen voor personen op
 • [Wijze] baseert zich op de veronderstelde invloed van de stand en bewegingen van hemellichamen op het aardse

  Algemene voorbeelden


  Een rechtgeaarde hindoe zal er alles aan doen om bij een maans- of zonsverduistering niet onderweg te zijn [...]. Ook tot andere terreinen reikt de invloed van de sterren. In ziekenhuizen moeten operaties soms worden uitgesteld omdat de patiënt meent te weten dat de voortekenen niet deugen. Ouders laten hun kinderen een andere studie kiezen wanneer een astroloog tot de conclusie komt dat het gesternte dat vereist. De astrologie kent in India een eeuwenlange traditie.

  NRC,

  Een kleermaker maakt uw kleding voor u op maat en dat is wat een astroloog ook doet. Astrologie is in de eerste plaats bedoeld om via je horoscoop inzicht en begrip te verkrijgen in jezelf en je eigen levensomstandigheden. Het geeft een goed overzicht van karaktereigenschappen en de ontwikkeling van je persoonlijkheid.

  http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

  Ik zag laatst op een televisie-uitzending een bekende zangeres waarvan een astroloog een horoscoop gemaakt had. De astroloog zei tegen haar: "Je hebt een behoorlijk doorzettingsvermogen" en nog een heleboel andere dingen. Zij zei toen: "Wat dat doorzettingsvermogen betreft, kan ik zeggen dat datgene wat ik in mijn kop heb ook inderdaad gebeurt." Zo treedt men dan meestal op.

  http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • beroepsastroloog
  • businessastroloog
  • zakenastroloog