autoslaaptrein


autoslaaptrein 1.0

trein die zodanig ingericht is dat de reizigers hun auto of vrachtautochauffeurs hun vrachtauto mee kunnen nemen, vooral gebruikt op lange en/of internationale trajecten en voorzien van slaapcabines waarin deze passagiers de nacht kunnen doorbrengen; autotrein
Ook het vervoer van motoren, zijspannen en quads is per autoslaaptrein mogelijk.

Semagram


Een autoslaaptrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

 • [Doel of bestemming] dient voor het vervoer van auto's, vrachtauto's, motoren e.d. en de bestuurders daarvan
 • [Pad of traject] rijdt vooral op lange en/of internationale trajecten
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is speciaal ingericht voor het vervoer van personenauto's of vrachtauto's en is voorzien van slaapcabines

  Hoofdsemagram: trein


  Algemene voorbeelden


  Iedere zomer rijden er autoslaaptreinen naar Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Autoslaaptreinen vertrekken zowel uit Nederland, als net over de grens in Duitsland. De autoslaaptrein in Nederland vertrekt uit Den Bosch, in Duitsland vertrekt de autoslaaptrein uit Düsseldorf.

  http://www.treinreiziger.nl/internationaal/autoslaaptrein/autoslaaptrein_naar_de_zon,

  De autotrein naar Frankrijk, ook bekend als de autoslaaptrein, is een perfect vervoermiddel als je graag je eigen auto meeneemt op vakantie in Frankrijk maar opziet tegen de lange rit of de files. Je stapt net over de Belgische grens in Lille (op 250 km van Utrecht) op de autotrein en daarna begint je vakantie ook meteen!

  http://surprisetickets.nl/reizen/929-autotrein-frankrijk-autoslaaptrein

  De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben woensdag het vervoer met de autoslaaptrein door de Tauerntunnel stop gezet. In verband met de tunnelbrand in Kaprun waarbij eerder deze maand 155 mensen om het leven kwamen, liet de ÖBB veiligheidscontroles in de tunnel uitvoeren. Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegen bleek dat mensen die tijdens de reis in hun auto blijven zitten, in geval van brand geen kans hebben op ontsnapping. De maatregelen gelden vooralsnog alleen voor de autoslaaptrein die rijdt tussen Karinthië en Salzburg en duizenden auto's per dag kan vervoeren.

  De Telegraaf,

  "Voor zover u hierin geïnteresseerd bent", schrijft premier Dehaene, "kan ik u meedelen dat ik al vijftien jaar gebruik maak van de zeer handige formule van de autoslaaptrein, die ik iedereen aanbeveel."

  De Standaard,

  Er rijden autoslaaptreinen naar Bordeaux (voor onze campings Arnaoutchot en Chaudeau), naar Avignon (Sabliere, Bélézy en Enriou) en Narbonne (Sérignan en El Templo del Sol).

  http://www.bonnature.demon.nl/n-frame.htm

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • NMBS-autoslaaptrein
  • NS-autoslaaptrein