autotrein


autotrein 1.0

afbeelding

Bron: ottosalomon
(CC BY-NC-SA 2.0)

trein die zodanig ingericht is dat de reizigers hun auto of vrachtautochauffeurs hun vrachtauto mee kunnen nemen, vooral gebruikt op lange en/of internationale trajecten en voorzien van slaapcabines waarin deze passagiers de nacht kunnen doorbrengen; autoslaaptrein
Ook het vervoer van motoren, zijspannen en quads is per autotrein mogelijk.

Semagram


Een autotrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

 • [Doel of bestemming] dient voor het vervoer van auto's, vrachtauto's, motoren e.d. en de bestuurders daarvan
 • [Pad of traject] rijdt vooral op lange en/of internationale trajecten
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is speciaal ingericht voor het vervoer van personenauto's of vrachtauto's en is voorzien van slaapcabines

  Hoofdsemagram: trein


  Algemene voorbeelden


  De autotrein naar Frankrijk, ook bekend als de autoslaaptrein, is een perfect vervoermiddel als je graag je eigen auto meeneemt op vakantie in Frankrijk maar opziet tegen de lange rit of de files. Je stapt net over de Belgische grens in Lille (op 250 km van Utrecht) op de autotrein en daarna begint je vakantie ook meteen!

  http://surprisetickets.nl/reizen/929-autotrein-frankrijk-autoslaaptrein

  De autotreinen vertrekken vanuit Schaarbeek (Brussel) of Bressoux (Luik) in de late namiddag of 's avonds. In de trein kan u een menu of lichte schotel bestellen en de volgende morgen bij aankomst krijgt u een ontbijt, dat in de prijs inbegrepen zit. Tijdens de treinreis kan u opteren voor een slaapplaats of een ligplaats op de trein.

  De Standaard,

  Tijdens de maand juli is het vervoer met Le Shuttle, de autotrein onder het Kanaal, voor het eerst uitgestegen boven 200.000 personenauto's en 50.000 vrachtwagens.

  De Standaard,

  De NMBS promoot de mogelijkheden om de grootste reisafstand met de motor op de autotrein af te leggen en zo zonder kopzorgen de vakantiebestemming te bereiken. Motoren staan altijd op de onderste etage van het treinstel. De voorwielen en achterwielen worden in een wig gezet en elke motor wordt op 4 plaatsen met spanbanden vastgezet. Ook motoren met sidecar en quads mogen mee met de autotrein.

  http://www.kicks-moto.be/index_nl.asp?page=route=3

  Ook personenwagens en trucks die de tocht onder het Kanaal door per autotrein maken, bleken slechts sporadisch te worden onderzocht. Niet meer dan een op de zeven vrachtwagens werd aan controle onderworpen.

  NRC,

  De autotreinen zijn de belangrijkste veroorzakers van geluidsoverlast. Vooral wanneer ze leeg in oostelijke richting gaan - veel aanwonenden van de spoorlijn hebben de indruk dat de treinen dan harder rijden - maken ze veel lawaai door het gerammel van de rijplaten.

  http://www.goes.pvda.nl/pages/spoorlijn/20-pzc-08-11-03.html,

  De zon van Zuid-Spanje opzoeken, zonder de 2.000 km zelf te moeten overbruggen? Neem dan de autotrein, die de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) gedurende de wintermaanden inlegt naar het zuiden van Frankrijk, vanwaaruit u met de wagen ook verder kan naar Andorra, Spanje en Italië.

  De Standaard,

  Voortaan is er op alle autotrein-verbindingen keuze uit bedplaatsen Singel, Double en Tourist 3. De trein naar Avignon/St.-Rafaël heeft daarbij nog het comfort Special en Tourist 2, en een restauratierijtuig. De autotreinen kregen ook een nieuwe doorzichtige prijsstructuur, waarbij steeds een afzonderlijk biljet voor het voertuig, de reizigers en de reservering van het nachtcomfort worden afgeleverd.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • NMBS-autotrein

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • autotreinbestemming
  • autotreinplaats
  • autotreinverbinding