bader


bader 1.0

iemand die een bad neemt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bader…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] baadt zich; neemt een bad; wast zich
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] neemt een bad om zich te wassen of om zich te ontspannen

    Algemene voorbeelden


    We moesten van mijn moeder allemaal in bad. In bad gaan is op zich niet zo erg als er zich maar een douche of een bad in huis bevindt. Dat ontbrak bij ons echter; in bad gaan betekende dat in het kleine keukentje een teil werd geplaatst dewelke met op het gasstel in grote pannen gekookt water werd gevuld. In een betrekkelijk klein laag je water moest je je dan, terwijl nooit alle lichaamsdelen tegelijk onder konden, wentelen en keren teneinde schoon te worden. Meen overigens niet dat voor elke volgende bader nieuw schoon water werd gekookt.

    Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

    Vijfhonderd jaar later liet keizer Constantijn de Carelle Thermen bouwen, een bouwwerk opgetrokken van het mooiste marmer, met echt glas in de vensters en plaats voor meer dan drieduizend baders.

    http://www.thermenoosterhesselen.nl/

    bader 2.0

    iemand die baadt voor de recreatie, met name in natuurlijke wateren, zoals de zee, recreatieplassen, meren of rivieren

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bader…

    is een persoon

    • [Plaats] baadt voornamelijk in natuurlijke wateren, bv. de zee, een meer, een recreatieplas, rivier of beek
    • [Activiteit of handeling] ligt, speelt, zwemt of dobbert in het water
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] baadt voor het plezier

      Algemene voorbeelden


      Wij dringen er bij Al op aan dat hij naar de duinen gaat, zijn kleren uitdoet en geniet van de sensatie die alle baders zouden moeten kunnen beleven.

      De Standaard,

      Vandaele wijst op de zware verantwoordelijkheid van de gemeentebesturen die nalieten de Gezondsheidsinspectie in te lichten over de recreatievijvers. "Ze stellen gebruikers bloot aan mogelijk vervuild water dat ziekten kan veroorzaken bij baders, en er zijn meestal geen redders of geschikte evacuatieprocedures voor ongevallen."

      De Standaard,

      De gemotoriseerde waterscooter, schrik der baders, is in Zandvoort nu verboden.

      NRC,

      De zee toont zich ook vaak levensgevaarlijk want aan de hele Belgische kust zijn het afgelopen jaar 387 baders, surfers, luchtmatrasgebruikers en zeilers in nood op het nippertje gered.

      http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=9961

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • zwemmers en baders
      • baders, zwemmers en watersporters
      • baders en strandgasten

      Naast de lissoorten met hun dunne en scherprandige bladeren, die flinke snijwonden kunnen veroorzaken, zijn er de woekerende en taaie stengels van de andere waterplanten die zich gemakkelijk rond ieder bewegend voorwerp strengelen en zo een werkelijk gevaar betekenen voor de zwemmers en baders.

      http://www.redderaanzee.wobra.be/

      Tijdens de werkuren continu waakzaam blijven en de voorgeschreven instructies i.v.m. veiligheid van baders, zwemmers en watersporters doen toepassen (preventief optreden) en aldus de veiligheid van baders, zwemmers en watersporters te helpen verzekeren en zonodig tijdig de passende eerste hulp te kunnen bieden aan personen die er in moeilijkheden verkeren.

      http://www.redderaanzee.wobra.be/

      Het strand is veel breder en langer, terwijl de paardenvissers de bewegingsvrijheid van baders en strandgasten niet storen.

      De Standaard,