ballenkind


ballenkind 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

kind dat bij sommige balsporten, bijvoorbeeld tennis, de uit het spel geraakte bal of ballen zo snel mogelijk opraapt en opruimt of aangeeft; kind dat ballen opruimt of aangeeft; kind dat ballen opraapt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ballenkind…

is een kind; is een persoon

  • [Functie] raapt bij balsporten als tennis, voetbal, volleybal, hockey enz. de uit het spel geraakte bal of ballen op en ruimt die op of geeft die terug aan de spelers

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    Voor de Eredivisie (vrijdag 13 en zaterdag 14 juli) hebben we een stuk minder vrijwilligers nodig. Dan hebben we enkel ballenkinderen, tellers en scorebord bedieners nodig. De werkzaamheden voor vrijwilligers tijdens het EK komen deels overeen en zijn deels verschillend. Zo hebben we bij het EK in Assen ondermeer ballenkinderen, tellers, lijnrechters, harkers, spelers assistenten en scorebord bedieners nodig.

    http://www.onvolleybal.nl/component/content/article/9-actueel/238-vrijwilligers-gezocht-voor-internationaal-beach-volleybal-toernooi-in-assen.html,

    Rabobank gaat daarom deze maand in heel Nederland op zoek naar de beste ballenkinderen voor de wedstrijden van de Nederlandse teams tijdens het EK. Op vier plaatsen in Nederland worden clinics georganiseerd. Tijdens de clinics worden de ballenkinderen geselecteerd, waarbij het niet zozeer gaat om hockeyniveau, maar meer om enthousiasme, sportiviteit en plezier.

    http://www.hockey.nl/10922/word-jij-ballenkind-tijdens-het-ek-in-amstelveen,

    Tennisballenkinderen en hun X-Box. De ballenkinderen van nu zijn de sterren van morgen. Niet allemaal natuurlijk, maar ook in Rotterdam lopen heel wat sterren rond die zich als vroege tiener de benen uit het lijf renden voor de toppers [...]. Ook Kristie Boogert was eens ballenmeisje op de plaats waar ze na haar tenniscarrière is teruggekeerd als reporter van Radio én TV Rijnmond [...].

    Algemeen Dagblad,

    Moeder aller ballenkinderen in Rotterdam is Nora Mens. Zij ontfermt zich sinds 1989 over het jonge grut, nadat ze eerst haar eigen dochter, Caroline Vis, als ballenmeisje had afgeleverd [...]. Ze heeft honderden kinderen zien komen en zien gaan.

    Algemeen Dagblad,

    Sluiter was een ballenkind van de oude stempel. Hij ging drie dagen in trainingskamp om zich het protocol van het Centre Court eigen te maken. Tegenwoordig krijgen de kids schriftelijk instructie en beleven zij bij de kwalificatiewedstrijden hun generale [...]. De jongste generatie ballenkinderen heeft andere prioriteiten. Hun staat een X-Box ter beschikking.

    Algemeen Dagblad,

    Onmiddellijke diskwalificaties worden opgelegd voor zeer ernstige gedragsovertredingen zoals: Het wegsmijten van het racket of wegslaan van een bal op een zodanige manier dat iemand pijnlijk geraakt wordt (bv. een toeschouwer, official, ballenkind of tegenstander), zelfs indien de speler niet de intentie had die persoon pijn te doen. Het gaat hier om het duidelijk pijnlijk raken van iemand, niet slechts het feit dat de bal de betrokkene geraakt heeft.

    http://www.vandegeijn.nl/tmd/regels4.html,

    Het wegsmijten van het racket of wegslaan van de bal waarbij iemand opzettelijk het doelwit is (bv. een toeschouwer, official, ballenkind of tegenstander), zelfs indien die persoon niet geraakt wordt.

    http://www.vandegeijn.nl/tmd/regels4.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een goed ballenkind

    Op de vraag wat een goed 'ballenkind' is, zegt mevrouw Vis: "lemand die er constant met zijn koppie goed bij is. Zoiets bewijst zich vooral bij tiebreaks. De ballen moeten altijd terug naar de serveerder. Maar bij een tiebreak wisselt dat veel sneller dan bij een gewone game."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646499:mpeg21:a1563,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding