bandleider


bandleider 1.0

(muziek)

iemand die een muziekgroep, vaak een jazzband, leidt; leider van een band

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bandleider…

is een leider; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] leidt een band
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een muzikant
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Hoofdsemagram: leider


    Algemene voorbeelden


    Terwijl Wynton de grote gids speelt, lijkt Branford het zondagskind. Saxofonist in de bands van Art Blakey en broer Wynton, even bij Miles Davis, tournees met Sting, klassiek, jazz, acteren, bandleider in Jay Leno's Tonight Show.

    De Standaard,

    Als bandleider wierp Frank Zappa zich op als beschermheer van invloedrijke muzikanten als Lowell George, Adrian Belew, George Duke en Steve Vai.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een legendarische bandleider
    • de grootste bandleiders

    In zo'n situatie probeer ik me te spiegelen aan Duke Ellington, Miles Davis of James Brown: de grootste bandleiders die er ooit geweest zijn.

    NRC,

    Nu moet men met 'nieuwe opnamen' van Glenn Miller altijd voorzichtig zijn, want sinds deze legendarische bandleider vermist raakte - op 15 december 1944 tijdens een vlucht over het Kanaal - zijn er vele quasi-Glenn Millers opgestaan.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • baritonsaxofonist en bandleider
    • percussionist en bandleider
    • toetsenspeler en bandleider
    • trompettist en bandleider
    • arrangeur en bandleider
    • componist en bandleider
    • componist-arrangeur en bandleider
    • bandleider en arrangeur
    • bandleider en componist

    Erger is dat bandleider en arrangeur Declan Sinnott na de opnamen van die cd vrij onverwacht zijn diensten aan de Ierse belofte Sinead Lohan aanbood.

    De Standaard,

    Het stuk heeft daarentegen ook wortels in de eigenzinnige gitaarrock van de in 1993 overleden bandleider en componist Frank Zappa.

    NRC,

    Neil Kirkwood schreef The Mirrored Self, een meer geblokt stuk waarin de woelige geest van Mingus rondwaart, flink wat solo's worden afgevuurd door onder meer baritonsaxofonist en bandleider Bo Van der Werf.

    De Standaard,

    Ellington, zoon van Duke, was trompettist, komponist-arrangeur en bandleider.

    De Standaard,

    Percussionist en bandleider Ray Barretto, in '29 in Brooklyn geboren in een Puertoricaans gezin, is nooit een echt grote ster geworden maar wel een musicus met een trouw publiek sinds hij na een stage bij Tito Puente begin jaren zestig voor zichzelf begon.

    NRC,

    Zijn musici met zich mee het heelal in voeren, dat was de bescheiden ambitie van de op Pinksterzondag op 79-jarige leeftijd ten hemel gestegen componist, arrangeur, toetsenspeler en bandleider Sun Ra, die niet voor niets van Saturnus was gekomen.

    NRC,

    met eigennaam


    Op het dek dansen de eersteklas passagiers 'The Rag' op de klanken van het orkest van bandleider Wallace Hartley.

    http://www.musicals.nl/titanic/

    Zo heeft ons land sinds '85 zijn eigen Glenn Miller in de persoon van de in het Limburgse Obbicht woonachtige bandleider Wil Salden die inmiddels zo'n duizend concerten gegeven heeft.

    NRC,

    De voorsprong van Amerika is nog maar miniem en steekt vooral in de presentatie: de vaardigheid om een publiek te paaien. Dat ook op dit gebied de Hollandse complexen snel verdwijnen bleek gisteravond in het BIMhuis waar het sextet van bandleider Michiel Borstlap de zaal met verve wist te veroveren.

    NRC,

    De band brak door, maar bandleider Moten komt in 1935 om tijdens een ongevaarlijke operatie aan zijn amandelen.

    De Standaard,

    Bandleider Peter Steele heeft in ieder geval de band weer op de rails gekregen want na World Coming Down uit 1999 zag het ernaar uit dat de band op exploderen stond.

    http://users.pandora.be/rockmusicsite/Festival/voorbeschouwingwaldrock/typeonegative.html,

    Bandleider Theodosii Spassov is een meester op de kaval, een Bulgaarse herdersfluit.

    Dagblad van het Noorden,

    Later op de avond zorgde blazersgroep The Kickhorns voor orkestrale swing tijdens nummers van Freddie King en Lowell Fulson, wiens Sinners prayer werd ingeleid met een onheilspellend intro op rammelpiano door Joe Cockers vroegere bandleider Chris Stainton.

    NRC,

    Ook voor bandleider Ferus Mustafov lijkt de oorsprongsvraag niet opportuun, nog afgezien van het feit dat de hele Balkan, inclusief Macedonië, lange tijd Turks is geweest.

    NRC,

    Bandleider Franky Douglas steekt armen omhoog, fluistert musici dingen in het oor en bekommert zich daarnaast om twee gitaren die - stekkertje hier, knopje daar - geen van beide wensen te werken.

    NRC,