bankdirecteur


bankdirecteur 1.0

directeur van een bank

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bankdirecteur…

is een directeur; is een persoon

  • [Functie] heeft de leiding over een bank
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een directeur van een bank

    Algemene voorbeelden


    Het aandelenklimaat is niet slecht en nogal wat bankdirecteurs overal te lande sloven zich uit om dat aan hun klanten duidelijk te maken.

    De Standaard,

    In plaats van een bank te overvallen ontvoer je de bankdirecteur: het is minder gevaarlijk en de buit is minstens even groot.

    De Standaard,

    Een van de bankdirecteuren van Portage Savings prees Arthur als een toonbeeld van rechtschapenheid en burgerzin en verklaarde dat zijn optreden tijdens de bankoverval van 'aangeboren moed' getuigde.

    De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

    Bankdirecteurs mag je voor alles storen, zolang het over geld gaat.

    Pandora, Pieter Aspe,

    Lid van de Raad van Bestuur van ING Nederland, D. Boot, vertelde op de receptie dat bankdirecteuren in november in Londen waren om over een overname te onderhandelen, maar toen als kleine jongens werden behandeld.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een achtenswaardige bankdirecteur
    • een almachtige bankdirecteur
    • een baanloze bankdirecteur
    • een conservatieve bankdirecteur
    • een plaatselijke bankdirecteur
    • een voormalige bankdirecteur
    • een vroegere bankdirecteur
    • toekomstig bankdirecteur
    • voormalig bankdirecteur

    Vooral in Somerset-Wes en Seepunt wonen veel ex-kolonialen uit Zaïre en er is in de Kaap zelfs een afdeling van de Orde van den Prince die wordt geleid door Rogier Neven, voormalig bankdirecteur in Zaïre.

    De Standaard,

    De voormalige bankdirecteur slaagde er in om zowat alle gelederen van de Servische maatschappij tot een vorm van collectieve hysterie op te zwepen.

    De Standaard,

    Tijdens ons gesprek komt toevallig een vroegere bankdirecteur op bezoek, bij een grote bank ontslagen omdat hij 'te diep in de sigarenkist' had gegrabbeld.

    NRC,

    Hij moest iedere dag lijdzaam toezien dat verkrachters er goedkoop afkwamen en mensen die de staat voor miljarden oplichtten met een voorwaardelijke straf naar huis werden gestuurd, waar de champagne koel stond en de plaatselijke bankdirecteur de meest voordelige beleggingen kwam voorstellen.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Vincent Rousseau moet men in de toekomst niet te veel meer in de velden verwachten en ook de beste dagen van toekomstig bankdirecteur William Van Dijck lijken voorbij.

    De Standaard,

    De achtenswaardige bankdirecteuren verloren enkele jaren geleden voor de rechter de glans van hun macht maar ontsnapten aan gevangenisstraffen.

    NRC,

    In het magische Armageddon van de bloederige finale overleven slechts de consequente personages: het kleine meisje dat in de hele film geen woord spreekt, maar alles ziet, en de almachtige bankdirecteur zonder scrupules.

    NRC,

    Vandaag brengen alle Britse kwaliteitskranten gemiddeld anderhalve pagina met gepeperde verhalen over [...] 'de verguisde geliefde' (met citaten uit de liefdesbrieven die ze kreeg) en de baanloze bankdirecteur (compleet met zijn bijnaam, de 'Bonk of England', de 'wip van Engeland').

    NRC,

    Vooral oudere en meer conservatieve bankdirecteurs hebben vaak nog een flink pak vooroordelen in hun kast liggen.

    De Standaard,

    • een Bilzense bankdirecteur

    Met het geld van de ene cheque dekten ze een eerder uitgeschreven cheque, mogelijk met medeweten van een Bilzense bankdirecteur.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een jubilerende bankdirecteur
    • een vertrekkende bankdirecteur

    Tijdens de jaarlijkse feestavond in schouwburg Ogterop riep voorzitter G. de Roo de binnenkort naar Enschede vertrekkende bankdirecteur op het podium.

    Meppeler Courant,

    Deze week werd de jubilerende bankdirecteur in de Groene Lantaarn een receptie aangeboden door bestuur, Raad van toezicht en medewerkers.

    Meppeler Courant,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gepensioneerde bankdirecteur
    • een ondervraagde bankdirecteur

    Onze privé-chauffeur, de gepensioneerde bankdirecteur, brengt ons naar ons hotelletje.

    http://www.klasse.be/archieven/extra/Tekst/2000-10-01/Mieke.htm,

    Een curieuze bijkomstigheid uit het rapport is dat ondanks de formidabele concurrentieslag die in de komende jaren in de VS wordt verwacht 75 procent van de ondervraagde bankdirecteuren de toekomst met optimisme tegemoet ziet.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding