beeldhouwer/Beeldhouwer


beeldhouwer 1.0

iemand die beeldhouwt, voor zijn beroep of uit liefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beeldhouwer…

is een persoon

  • [Soort] is een beeldend kunstenaar
  • [Plaats] werkt in een atelier
  • [Activiteit of handeling] houwt, snijdt, boetseert of voegt materialen samen
  • [Middel] bewerkt met hamer en beitel steen of hout; bewerkt met zijn handen zachte materialen als klei, was of gips; voegt materialen samen tot een assemblage; giet beelden uit brons
  • [Product of vrucht] maakt beeldhouwwerken
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] beoefent de beeldhouwkunst voor zijn beroep of uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


Er is een nautisch archeoloog bezig met de restauratie van een achttiende-eeuws zeilschip, – een beeldhouwer snijdt een schaakspel uit jeneverbestakken.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Bij het maken van een steigerend paard zit de beeldhouwer met de moeilijkheid dat een echt steigerend paard best het volle gewicht van zichzelf en zijn ruiter op zijn achterbenen kan dragen, maar een gebeeldhouwd paard niet. Meestal wordt dit probleem opgelost door de ruiter met een lans in een draak te laten prikken, of een gemene slang tegen het paard te laten opkruipen. het beeld rust dan behalve op de achterbenen ook op lans en/of slang.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

Waar beeldhouwers in hun eentje in een atelier aan het knutselen zijn, sta jij, met een aantal andere muziekanten, in front of an audience kunst te bedrijven.

http://www.saskialaroo.nl/html/artikelen/jazznu.html,

Alberts lijkt een verteller die eigenlijk zijn verhaal niet kwijt wil, schreef Bernlef eens, 'een beeldhouwer die ons niet het uitgehakte beeld toont, maar het materiaal dat hij heeft weggehakt'.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • beeldhouwer, schilder en tekenaar
  • beeldhouwer en schilder

De Zwitserse beeldhouwer, schilder en tekenaar Alberto Giacometti (1901-1966) maakte niet zelden vijftig of honderd versies van hetzelfde onderwerp.

NRC,

Er zijn op het Hooglied van Salomo geïnspireerde kunstwerken van de Duitse beeldhouwer en schilder Heinz Mack, foto's die Nachum Gidal nam in 1934 in Luzern op het dertiende internationale congres van psycho-analytici, en een fotoserie van Sigmund Freuds appartement in de Berggasse 19, gemaakt door Edmund Engelman vlak voordat Freud in 1938 moest emigreren naar Engeland.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Beeldhouwer 2.0

afbeelding

Bron: Torsten Borger
( CC BY-SA 3.0 )

(wetenschap; natuurkunde en astronomie)

het sterrenbeeld Sculptor op het zuidelijk halfrond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Beeldhouwer…

is een sterrenbeeld; is een teken

  • [Lichtreflectie] heeft geen heldere sterren
  • [Waarneembaarheid] komt nooit helemaal boven de zuidelijke horizon uit en is daardoor bij ons niet te zien
  • [Plaats] bevindt zich op het zuidelijk halfrond

    Algemene voorbeelden


    Het sterrenbeeld Sculptor (Beeldhouwer) is één van de obscure sterrenbeelden die door Nicolas Louis de Lacaille is samengesteld om de Zuidelijke sterrenhemel op te vullen. De volledige naam was "L'atelier du Sculpteur" oftewel de studio van de beeldhouwer. De sterren van Sculptor hebben een helderheid tussen magnitude vier en vijf. De sterrenbeeld bevat twee dubbelsterren, een aantal variabele sterren en verschillende spiraalstelsels.

    http://www.kuuke.nl/alle-sterrenbeelden/sculptor-beeldhouwer.html

    Etymologie


    Bedenker De Franse sterrenkundige Nicolas-Louis de Lacaille (1713-1762) noemde het sterrenbeeld oorspronkelijk "beeldhouwersatelier", maar de Internationale Astronomische Unie vond de naam te lang en heeft er Beeldhouwer van gemaakt.