behartenswaardig


behartenswaardig 1.0

waard om te behartigen; waard om ter harte genomen te worden; het behartigen waard; behartigenswaardig
De synoniemen behartenswaardig en behartenswaard worden niet door alle taalgebruikers en taalkundigen als correct aanvaard, hoewel vooral behartenswaardig in de levende taal relatief vaak voorkomt.

Algemene voorbeelden


Taaladviesboeken raden doorgaans aan behartigenswaardig te gebruiken. Maar Jan Renkema (Schrijfwijzer) vindt degenen die behartenswaardig afkeuren "overdreven strenge taalgebruikers". Het werkwoord beharten werd vroeger gebruikt (het staat in het Woordenboek der Nederlandsche Taal); behartenswaardig kan volgens Renkema daarvan worden afgeleid. Het WNT schrijft echter: "De vorm behartenswaardig moet door verkorting worden verklaard; de mogelijkheid dat hier sprake is van een samenstelling met het sinds lang verouderde werkwoord beharten is, gezien den jongen leeftijd [van het woord behartenswaardig] (19de eeuw), onaannemelijk."

http://www.onzetaal.nl/advies/behartigenswaardig.php

Behartenswaardig ontstond misschien onder invloed van aanbevelenswaardig, achtenswaardig, afkeurenswaardig, begerenswaardig, beklagenswaardig, benijdenswaardig, betreurenswaardig, lovenswaardig, noemenswaardig, prijzenswaardig, vermeldenswaardig enzovoort, of gewoon omdat het gemakkelijker uit te spreken is. Omdat behartenswaardig zo vaak voorkomt, wordt deze vorm door veel taalgebruikers niet langer als fout aangevoeld.

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/87/

Ondanks deze bezwaren bevatten de hier besproken studies zeer zeker behartenswaardige inzichten.

NRC,

Arendts anti-ideologische engagement lijkt in dit ethisch vacuüm een behartenswaardig bastion van menselijke wijsgerigheid.

NRC,

Dat incident versterkt de indruk dat het parlement zich niet moet inlaten met het nemen van beslissingen. Het moet zich vergenoegen met het goedkeuren van beslissingen. Eventueel mag het behartenswaardige knelpunten "onder de aandacht brengen" van de echte beslissers.

De Standaard,

Even behartenswaardig was Chiracs boodschap dat buitenlands beleid, veiligheid en defensie thuishoren onder intergouvernementele samenwerking.

De Standaard,

De toelichting is behartenswaardig (afgezien van een feitelijke fout over het Franse beleid) en laat vooreerst de cijfers recht wedervaren.

De Standaard,

Wat er over het verschil tussen de Olympiërs en de mensen gezegd wordt, is allemaal even behartenswaardig, en nog extra overtuigend omdat in het eerste deel van het boek de godenwereld zo uitgebreid aan ons voorgesteld is, met haar wrede geschiedenis.

NRC,

Het zijn behartenswaardige, maar werkelijk geen vernieuwende thema's die in De Leeuwekoning worden aangesneden.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • behartenswaardige dingen (laten horen, zeggen, zeggen over, schrijven, schrijven over)

Aandacht moet worden verdiend. Aandacht krijgt vooral hij die tevoren al behartenswaardige dingen heeft laten horen.

Opstappen, Willy Van Poucke,

Ik bedoel maar: over de relatie tussen cultuur en politiek vallen behartenswaardige dingen te zeggen.

http://diagoog.localhost.be/docs/pascalgielen.doc

Behartenswaardige dingen zegt Wolpert over de bemoeienis van de filosofie en de sociologie met de natuurwetenschap.

NRC,

In haar dankwoord voor de Nobelprijs heeft Wislawa Szymborska enkele behartenswaardige dingen over inspiratie gezegd: "(...) inspiratie is niet het uitsluitend voorrecht van dichters of kunstenaars."

De Standaard,

Welk beeld van het verloren vaderland ontstond in de hoofden en vloeide uiteindelijk uit de pennen van de bannelingen in Zwitserland of Amerika? Een vraag die voor elke individuele verbannen of geëmigreerde auteur geldt [...]. Opnieuw kom ik uit bij Klaus Mann, omdat hij hierover zulke behartenswaardige dingen heeft geschreven.

Escape to life, Hilde Keteleer,

  • behartenswaardige woorden

En ook hij herinnert ons aan de 'goede' oude tijd met zijn 'mensonterende straffen' om dan te vervolgen met de ook voor het tegenwoordige heden behartenswaardige woorden: "En al deze straffen moesten vroeger ook mensen ondergaan die nu, naar onze mening, totaal onschuldig zouden zijn".

NRC,

Bij het afscheid van Ir. Marius Enthoven als directeur-generaal van VROM, nu enkele maanden geleden, sprak VNO-voorzitter Rinnooy Kan behartenswaardige woorden over milieu-onderzoek en milieubeleid.

NRC,

  • behartenswaardige adviezen
  • behartenswaardige gesprekken
  • behartenswaardige ideeën
  • behartenswaardige opmerkingen
  • behartenswaardige voorstellen
  • behartenswaardige waarschuwingen
  • een behartenswaardig advies
  • een behartenswaardig pleidooi
  • een behartenswaardige mededeling
  • een behartenswaardige opmerking
  • een behartenswaardig principe

In 1999 gaf het wetenschappelijke bureau van de VVD [...] een brochure uit over nieuwe oorlogsvoorbereiding getiteld: "Krijgsgerommel achter de Kim" (auteur: P.G.C. van Schie). Er staan een aantal behartenswaardige waarschuwingen in.

http://www.avv.yucom.be/,

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen in Enschede, Volendam en 's-Hertogenbosch heeft de Commissie overwogen om in haar advies apart aandacht te besteden aan overheidscommunicatie in crisissituaties. Over dit onderwerp zijn echter reeds vele behartenswaardige adviezen verschenen.

http://www.toekomst-comm.nl/preview/index.html,

Als kroniek is het allemaal niet onaardig en er komen enkele behartenswaardige gesprekken in de film voor.

De Standaard,

Een wervelende roman, origineel, sprankelend en vol behartenswaardige ideeën.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Dit is maar een greep uit de talrijke interessante en behartenswaardige ideeën die Mulisch in zijn gelegenheidsteksten heeft ondergebracht.

De Standaard,

Het meest recent is de uitvoerige Verklaring van de World Medical Association aangenomen te Malta (1991) welke geheel op hongerstaking betrekking heeft. Daarin staan veel behartenswaardige regels betreffende zorgvuldige begeleiding en respectvolle bejegening van hongerstakers.

http://www.johannes-wier.nl/,

Ik zal tevens enkele behartenswaardige opmerkingen ten beste geven over de honorering van literatuur in het algemeen en debuten in het bijzonder, van de vroegste kindertijden tot op heden.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Maak je niet dik, dun is de mode. Dit behartenswaardige advies om vooral ontspannen door het leven te gaan wordt tegenwoordig vaak wat al te letterlijk genomen.

NRC,

De toenmalige Adviescommissie Mensenrechten Buitenlands Beleid heeft hierover enige tijd geleden een behartenswaardig advies uitgebracht aan de Nederlandse Regering waarin een zestal criteria wordt ontwikkeld die van belang worden geacht voor de erkenning en beoordeling van de toekenning van collectieve rechten.

http://www.law.uu.nl/sim/publ/baehr/,

Een Schot in een rokje deed de meest behartenswaardige mededeling op een prestigieus colloquium waar sprekers zich afvroegen hoe het merk "Vlaanderen" een motor van ekonomische groei kan zijn.

De Standaard,

Het wordt tijd, lezer, dat we onze hoogmoed laten varen - de hoogmoed van de geïndustrialiseerde, westerse landen - en inzien dat er ook uit de derde wereld behartenswaardige voorstellen kunnen komen.

Averechts, Gerrit Komrij,

Dan volgt een behartenswaardige opmerking: "Iedere toeneming van de bevoegdheden van de Unie leidt tot een verzwakking van haar (democratische) legitimatie, als niet tegelijkertijd de basis van de legitimatie van haar politieke besluiten wordt verbreed en verstevigd."

NRC,

In het artikel 'Geleerde bewaardrift' [...] maakt de rijksarchivaris van Noord-Holland, dhr. Brokken, een aantal behartenswaardige opmerkingen m.b.t. het toegankelijk maken van particuliere archieven.

NRC,

Naar aanleiding van de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren op het Koninklijk Paleis te Brussel op 23 november 1995 aan de schrijver Harry Mulisch, heeft koning Albert II een behartenswaardig pleidooi gehouden voor de waarde en de betekenis van het Nederlands en voor de zorg die aan de moedertaal van meer dan twintig miljoen Nederlanders en Vlamingen moet worden besteed.

De Standaard,

De scheiding der machten is een behartenswaardig principe.

De Standaard,

  • een behartenswaardig artikel
  • een behartenswaardig boekje
  • een behartenswaardig rapport
  • een behartenswaardige bijdrage

In zijn behartenswaardige boekje Language, ignorance and education spreekt Geoffrey Thornton (1986) in dit verband van 'folk-linguistics', van een 'pre-scientific view of language'.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

Bruno Bettelheim heeft over deze manier van praten een behartenswaardig artikel geschreven in Encounter van december 1978. Het gevoel van eenzaamheid dat die redenering hem geeft werkt op mij momenteel zo besmettelijk dat ik mij er nu maar toe beperk het verschijnsel te constateren.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

In een behartenswaardige bijdrage heeft Nicola Jägers onlangs laten zien welke rechten van de mens door het optreden van transnationale ondernemingen in het geding kunnen komen.

http://www.law.uu.nl/sim/publ/baehr/,

Goed, er waren zeer behartenswaardige rapporten van parlementscommissies, maar die versierden boekenkasten en brachten verder weinig teweeg.

De Standaard,

  • behartenswaardige gevallen
  • behartenswaardige situaties

In behartenswaardige situaties kan de 10%-vermindering ongedaan worden gemaakt door het RIZIV voor zover het minstens om een bedrag van 25 EUR (1.000 BEF) gaat. Worden beschouwd als behartenswaardige situaties: betrokkene kon zijn arbeidsongeschiktheid niet aangeven tengevolge van overmacht; het bruto jaarlijks gezinsinkomen is lager dan 12.237,88 EUR (493.675 BEF), verhoogd met 2.265,55 EUR (91.392 BEF) per persoon behorend tot het gezin.

http://www.mloz.be/ao

In sociaal behartenswaardige gevallen kunnen de gepensioneerden vragen dat aan de invordering inzake pensioenschuld geheel of gedeeltelijk zou verzaakt worden.

http://www.onprvp.fgov.be/onprvp/NL/Themes_NL/T_2_ONP_NL/T_2_4_rapp_2002_NL/pdf_NL/jaarvers.pdf