belatafelen


belatafelen 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; eufemistisch)

voor de gek houden; belazeren; beduvelen
Waarschijnlijk een schertsende, eufemistische verbastering van belazeren, met gebruikmaking van het verouderde woord latafel dat 'meubelstuk met laden, commode' betekende.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Belatafelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De neuroloog (een arrogante kwast die me dus echt het gevoel gaf dat ik de hele zaak zat te belatafelen) stelde nog voor een lumbaalpunctie te doen.

      http://www.home.zonnet.nl/herniadagboek/dagboek2.htm

      'Ik heb een paar keer geprobeerd je te zeggen dat er sprake was van een misverstand, maar je luisterde niet.' Je hebt me potverpiel belatafeld.

      De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

      Uitgesproken hypocriet, en bezijden de waarheid, is wat zij beweerde over het afscheid van V. van E. Deze trad namelijk niet terug naar aanleiding van de "ontstane situatie in verband met de formatie", maar omdat zij onverantwoordelijk optrad in het dossier KNSF en omdat zij de raad, en burgers, bij herhaling belatafelde.

      http://www.grid-consult.nl/muideninfo/mnews/mnews-1201.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • de boel belatafelen

      Géén goed woord over voor Bol trouwens maar ook de verkopers die via Bol verkopen belatafelen de boel door de bemiddelingskosten van Bol op de klant te verhalen. In 98% van de gevallen staat een item voor een lagere prijs op de site van de verkoper dan dat hij bij Bol staat.

      https://radar.avrotros.nl/forum/webwinkels-f69/herroepingsrecht-bij-bol-com-t180977-s40.html,

      De koran is samengesteld uit teksten die de profeet Mohammed tijdens zinsbegoochelingen onder ogen dacht te krijgen. Ik ga er niet van uit dat hij de boel belatafelde. Trances en bezetenheid zijn menselijke bewustzijnstoestanden waarnaar door de moderne wetenschap al lange tijd onderzoek is gedaan.

      https://joop.bnnvara.nl/opinies/schippers-leidt-aandacht-van-zorgproblemen-af-met-anti-islamitische-ketelmuziek,

      We hebben het meeste al voor u ingevuld maar u blijft zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens en oh foei als u de boel belatafelt.

      https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-les-die-trump-de-wereld-nalaat-betalen-is-voor-de-dommen,

      • de kluit belatafelen

      "Het gat van Nederland" bevatte weer een aantal uitstekend gefilmde reportages: over verkiezingsbijeenkomsten, over de verstoorde Brandpuntuitzending, over Long Tall Ernie and the Shakers, die met hun langharige vetkuiven de kluit belatafelen, over Hiltermann [...] en over de Zuidmolukkers, twee jaar na hun Wassenaarse avontuur.

      http://www.kootenbie.nl/index.php?http://www.kootenbie.nl/biblio/artikelkeuze.php?ID=157,

      Het bevreemdende van deze bedeesde Rutte en zijn VVD-aanschurkers is dat zij in hun petieterige speelruimte niet recht-door-zee zijn maar met hun slavenmentaliteit (t.o.v. de grote jongens in de EU) ook weer de kluit belatafelen.

      https://www.geenstijl.nl/5148202/code-rood-gure-buitenlandwind-maakt-ons-armer/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding