benzine


benzine 1.0

meestal uit aardolie gedestilleerd dan wel synthetisch geproduceerd mengsel van vloeibare, vluchtige koolwaterstoffen dat vooral dient als motorbrandstof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Benzine…

is vloeistof; is een stof

  • [Geur] heeft een doordringende geur
  • [Transparantie] is helder
  • [Samenstelling] bestaat uit koolwaterstoffen
  • [Functie] dient als brandstof voor benzinemotoren en als oplosmiddel en schoonmaakmiddel
  • [Vervaardiging] wordt verkregen door destillatie van aardolie of op synthetische wijze
  • [Aggregatietoestand] is vloeibaar
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is ontvlambaar en vluchtig

Algemene voorbeelden


Brandstoffen zoals diesel, benzine en autogas zijn verbindingen die uitsluitend opgebouwd zijn uit koolstof en waterstof. We noemen ze daarom koolwaterstoffen (KWS).

http://www.mathima.be/ftp/organischeverbindingen/koolwaterstoffen.html

Ruwe aardolie bestaat uit veel verschillende koolwaterstoffen, die in een olieraffinaderij worden gescheiden in benzine, kerosine, gasolie of diesel, en stookolie.

http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/natuurlijk-milieu/stoffen-en-materialen/koolwaterstoffen/,

De vraag naar benzine is zo groot, dat benzine ook gemaakt wordt met behulp van het kraakproces. Hiertoe worden koolwaterstoffen met lange koolstofketen omgezet in kleinere koolwaterstoffen. Zo wordt één molecuul koolwaterstof C22H46 omgezet in onder andere twee moleculen C8H18, een stof die geschikt is voor benzine.

http://wp.digischool.nl/scheikunde/files/2008/11/Oefen_h_05_koolstof-I.pdf,

Benzine is een verzameling van ongeveer 200 verschillende koolwaterstofverbindingen. Het is een heldere vloeistof die uiterst vluchtig en ontvlambaar is. Deze twee eigenschappen zijn zeer belangrijk vermits benzine samen met lucht, aan de motor een brandbaar mengsel moet leveren. De vluchtigheid wordt aangepast volgens de seizoenen waardoor het starten in de winter vergemakkelijkt. De klopvastheid, weergegeven door het octaangetal, is een ander belangrijk kenmerk van benzine.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/Tankstations_hoofdstuk3.pdf

Benzine wordt gemaakt uit aardolie en bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen en enkele additieven om de eigenschappen van de brandstof te verbeteren.

http://www.emis.vito.be/boss/,

De productie van benzine begint in de raffinaderij. Daar wordt via destillatie benzine uit aardolie gewonnen. Deze 'ruwe benzine' wordt gemengd met andere stoffen, die van fabrikant tot fabrikant verschillen. Deze aanvullende stoffen beschermen onder andere tegen bezinksels en corrosie. Benzine kan ook synthetisch geproduceerd worden, maar deze procedure is meestal onrendabel en niet milieuvriendelijk.

http://ww2.autoscout24.nl/woordenboek/benzine/179640/,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • op zijn
  • oplossen
  • opraken
  • verdampen

Twee minuten voor het afvlaggen stond ik voor de zoveelste beproeving van de dag: Mijn motor begon te sputteren en de benzine was op.

http://www.spazio.be/html/body_augspazio.html,

Zaterdagmorgen hield de brommer van een 18-jarige inwoner van Basse het bij de rotonde van Blokzijl voor gezien omdat de benzine op was.

Meppeler Courant,

Volgens die federale dienst was slechts een miniem lek geslagen in de tanker. De benzine verdampte of loste op in het zeewater.

De Standaard,

Ook in de vliegerij konden moeilijke situaties optreden: bij voorbeeld in het hart van een cycloon, waar het windstil is en de zon schijnt, maar waar men toch weer uit moest, het noodweer in dat rondom kolkte, want anders raakte de benzine op en men zou reddeloos verloren zijn.

De aanslag, Harry Mulisch,

Benzine zal bij morsen voor een deel verdampen.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/Tankstations_hoofdstuk3.pdf

als object bij een werkwoord


  • benzine ruiken
  • benzine tanken

Ruik je benzine als je je motordeksel open doet dan zie je dikwijls niets bijzonders.

http://www.porsche356club.nl/clubbladmaart2003.htm,

De oplossing ligt volgens velen in een soort tussenmotor. Het zal een brandstofcel zijn die gewoon op waterstof en zuurstof loopt, maar gebouwd in een auto die ook benzine kan tanken.

NOS Nieuws,

met adjectief ervoor


  • dure benzine
  • goedkope benzine

Zij vinden dat de dure benzine de groei van de economie bedreigt en leidt tot inflatie.

NOS Nieuws,

De eerder genoemde voorzitter van de ondernemingsraad [...] ging voor zijn collega's op zoek naar goedkope benzine [...]. Benzinekorting leek ons als ondernemingsraad een leuk initiatief.

NRC,

  • gelode benzine
  • loodhoudende benzine
  • loodvrije benzine
  • ongelode benzine
  • zwavelarme benzine

Rosseel werd ervan beschuldigd gelode met ongelode benzine te hebben vermengd en die te hebben verkocht als (duurdere) gelode benzine.

De Standaard,

Volgens onderzoekers van de universiteit van Montpellier is het loodgehalte van zowel Côte du Rhône als Californische wijnen in oude jaargangen veel hoger dan in recente. Volgens de onderzoekers, onlangs aangehaald in de New Scientist, is deze ontwikkeling in het bouquet terug te voeren op het verminderde gebruik van loodhoudende benzine.

NRC,

Het invoeren van een zwaardere belasting voor benzine met lood, heeft het verbruik daarvan aanzienlijk doen dalen, stelt Eurostat verder vast. In Zweden, Finland, Oostenrijk en Denemarken is er zelfs geen loodhoudende benzine meer op de markt. In Spanje, Griekenland, Italië en Portugal wordt er nog altijd meer loodhoudende dan loodvrije benzine verkocht.

De Standaard,

Ongeveer éénderde van de ABP commoditybeleggingen zit in olietermijncontracten. Nog eens éénderde van de portefeuillle zit in andere energieprodukten als ongelode benzine, diesel en aardgas.

http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/weblog/)/components/financien/rtlz/weblog/willemmiddelkoop/2004/0806_abp_olie_bilderberg.xml,

Maar waarom gaan we voorbij aan het succes van de auto-katalysator, de loodvrije benzine en de sterke afname van de vervuiling van het oppervlaktewater door de heffing op afvalwater voor fabrieken?

NRC,

Momenteel is in de tankstations ook zwavelarme benzine verkrijgbaar die accijnsvoordeel geniet in vergelijking met benzine met een hoger zwavelgehalte.

http://www.emis.vito.be/boss/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • brandende benzine
  • lekkende benzine

Brandende benzine stroomde uit de gebarsten tanks als vloeibaar vuur op hem af.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Lekkende benzine kwam op de gloeiende motor terecht en de jonge Braziliaan zat even in een vlammenzee.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • benzine met een hoog octaangetal
  • benzine met loodvervanger

Voor auto's die benzine met een hoog octaangetal nodig hebben, is er sinds een aantal jaren ongelode superbenzine.

De Standaard,

Vanaf 2 september is bij de Nederlandse Shell-stations benzine met loodvervanger te koop. De Formula Shell Super vervangt loodhoudende brandstof en is bedoeld voor oudere auto's die gelode benzine nodig hebben ter bescherming van enkele kwetsbare onderdelen in de motor.

De Standaard,

  • de benzine uit de carburatoren

Ik heb hem eraan herinnerd dat hij zichzelf in een Weekly Report ooit omschreven had als een Ferrari in een file en dat het tijd geworden was om het JPP op de open snelweg te zetten, omdat anders het JPP het wellicht net zo zou vergaan als de Ferrari die een paar jaar geleden in Japan in een file in brand vloog omdat de machine niet genoeg toeren kon maken en de benzine uit de carburatoren over de verhitte motor gutste.

http://www.win.tue.nl/~martijna/jppaa/Alumnieuws-dec98/december98.htm,

in voorzetselgroep


  • een gebrek aan benzine

Door uitputting, dronkenschap of door gebrek aan benzine was de auto met de chauffeur en het meisje langs de weg blijven staan.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

  • additieven in de benzine
  • een loodvervanger in benzine
  • het benzeengehalte in benzine

Het bleek dat de binnenzijde van de slang niet bestand was tegen de nieuwe additieven in de benzine en zodanig ging opzwellen dat er geen of praktisch geen benzine meer doorheen kwam.

http://www.porsche356club.nl/clubbladmaart2003.htm,

Via een procédé van thermische vergassing kan biomassa omgezet worden in methanol, dat op zijn beurt aan de basis ligt van de productie van [...] dimethylether (een brandstof voor dieselmotoren), methyl-tertiair butylether of MBTE (een loodvervanger in benzine).

http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

Het benzeengehalte in benzine moet naar omlaag.

De Standaard,

  • in benzine gedrenkt

Door ingeslagen ramen werden brandende, in benzine gedrenkte lappen geworpen.

NRC,

  • met benzine overgieten
  • met benzine vullen

Tsjetsjeense regeringsfunctionarissen beschreven donderdag hoe Russen in Katoer-Joert amok maakten, op auto's schoten, gewonden met messen afmaakten en hun lijken met benzine overgoten.

De Standaard,

Vul de benzinetank tot de hals met benzine en de vereiste hoeveelheid benzinestabilisator (een chemisch middel om degeneratie van de benzine te voorkomen).

http://www.xs4all.nl/~lramp/clubhuis/garage.html

  • een fles met benzine
  • een jerrycan met benzine

Toen Watan begon met vechten had hij geen ander wapen dan een fles met benzine en een lap erin.

NRC,

De politie vermoedt dat de brand het gevolg is van een aanslag. In het restaurant is een jerrycan met benzine gevonden.

NRC,

  • naar benzine ruiken

Achter een hekwerk is alles verbrand. Helikopter. Containers. Tankwagens. Olietanks. Stenen gebouw. Precies tot aan het hek, tot en met de grond is alles zwartgeblakerd [...]. Het ruikt er naar benzine.

http://www.groene.nl/1997/30/jn_maasvlakte.html,

Het rook naar benzine en olie in de duisternis.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  • de vraag naar benzine

Naar mate auto's die alleen maar op benzine rijden verouderen en van de weg verdwijnen, verdwijnt ook de vraag naar benzine.

NOS Nieuws,

Een verhoogde vraag naar benzine en diesel kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld vakantiedrukte.

http://www.motorbrandstoffen.nl/

  • een auto op benzine

Auto's op benzine of diesel hebben een uiteindelijk rendement (verplaatsing van passagiers en bagage) van nauwelijks 2 %, elektrische auto's vervijfvoudigen dat.

http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

  • op benzine rijden

Er zijn zowel systemen die enkel aardgas gebruiken ('dedicated' voertuigen), als voertuigen die zowel op aardgas als op benzine rijden ('dual-fuel' of 'bi-fuel' voertuigen).

http://www.emis.vito.be/autoverbruik/index.asp?pageChoice=Aardgasmotor=Brandstoffen,

Het overheidsstreven is er op gericht dat in het jaar 2010 een derde van het wagenpark op benzine rijdt, een derde op diesel en een derde op LPG.

NRC,

  • accijnzen op benzine
  • belasting op benzine
  • milieuheffing op benzine
  • taks op benzine

Ook verbaast hij zich over de slappe maatregelen om het autogebruik in Nederland terug te dringen. "Lijkt me simpel: accijnzen op benzine en belasting op auto's verhogen en het openbaar vervoer stimuleren?"

NRC,

De belasting op benzine, bier, wijn en sterke alcohol wordt bevroren.

De Telegraaf,

'De prijs van een reis', zo was het debat benoemd en het moest gaan over zaken als het spitsvignet, rekeningrijden, milieuheffing op benzine en de kosten van het openbaar vervoer.

NRC,

Verhoog de taks op benzine, stelde Waigel voor en daarmee deed hij de coalitiepartners steigeren.

De Standaard,

  • btw over benzine

Voorwaarde is wel dat duidelijk moet zijn dat de hoge prijzen niet op korte termijn verdwijnen en Zalm dus structureel meer btw over benzine ontvangt.

De Telegraaf,

  • de bestanddelen van benzine
  • het loodgehalte van de benzine

De vluchtige bestanddelen van benzine nemen het grootste aandeel van de vervuiling door vluchtige organische stoffen (VOS) voor hun rekening.

http://www.lpg.be/wat_is_lpg.htm

Het betreft niet alleen de technische voorschriften die bepalen welk niveau van verontreiniging of hinder niet mag worden overschreden wat de samenstelling of de eigenschappen van een product betreft (b.v. loodgehalte van de benzine, biologische afbreekbaarheid van een detergent).

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

  • de aanvoer van benzine
  • de distributie van benzine
  • opslag van benzine
  • de prijs van benzine
  • het octaangetal van benzine
  • het verbruik van benzine
  • verbranding van benzine

Ook in Irak is de aanvoer van benzine een groot probleem, omdat je het in grote hoeveelheden over grote afstanden moet transporteren.

NOS Nieuws,

De oliemaatschappijen zorgen voor de distributie van de benzine binnenslands.

NRC,

Verder moeten binnen tien jaar tankinstallaties voor vervoer en opslag van benzine en gas zijn aangepast aan nieuwe regels ter beperking van het ontsnappen van dampen.

NRC,

Dat de prijs van benzine zo hard stijgt, komt doordat in de Verenigde Staten al tijden te weinig is geïnvesteerd in raffinage omdat er gewoon te weinig mee viel te verdienen.

http://oud.refdag.nl/econ/010518econ01.html,

Het cetaangetal van diesel is, net als het octaangetal van benzine, een maatstaf voor de ontstekingssnelheid.

de Volkskrant,

Om de emissies tussen de sectoren te verdelen, werden verdeelsleutels gebruikt waarbij het verbruik van benzine en diesel per sector berekend werd in geldwaarde.

http://www.plan.be/nl/news/presse/20020422/press.htm,

Stikstofmonoxide ontstaat bij verbranding van benzine in de automotor.

De Standaard,

  • de prijs voor benzine
  • opslagplaatsen voor benzine

Wij [...] hebben geen mening over wat de prijs voor benzine moet zijn. Wij kijken naar de ontwikkelingen in de markt en geven op grond daarvan een referentieprijs.

De Telegraaf,

Vervolgens waren er opslagplaatsen voor benzine, steenkool, explosieven en munitie.

http://home.planetinternet.be/~ld997743/middelkerke/middelkerke_hfst_7.htm

met substantief ervoor


  • een blik benzine
  • een bus benzine
  • een jerrycan benzine
  • een vat benzine

Niet alleen de garages konden de benzine goed gebruiken, iedereen die een vrachtauto of personenwagen bezat, wilde grof betalen voor elk blik benzine.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

In de bassins werd een grote hoeveelheid afgewerkte olie gedaan, met daarover een aantal bussen benzine.

Meppeler Courant,

Zes kilo rijst, tien blikken sardines, olijfolie [...], muskietenolie, verbandtrommel, petroleumlamp, vier jerrycans benzine, slaapzakken.

Quissama, F. Springer,

De vrachtwagen, geladen met vaten benzine en diesel, crashte en vatte snel vuur.

De Standaard,

  • een paar druppels benzine
  • een halve tank benzine
  • een liter benzine

We rijden absoluut niet de negorij in met nog maar een paar druppels benzine in de tank.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Mensen staan werkelijk de hele dag in de rij voor maximaal een halve tank benzine.

http://www.amsterdam.nl/asp/get.asp?ItmIdt=00004469=00000002=00000001,

De afstanden in Nederland zijn te klein: een gemiddelde autorit is vijftien kilometer, goed voor een liter benzine.

http://www.groene.nl/1996/35/mdr_auto.html,

Voor een relatief schappelijke prijs is er een auto te huur en omdat het aantal te rijden kilometers ongelimiteerd is en een liter benzine ongeveer de helft goedkoper is dan in Nederland, kan de ontdekkingstocht beginnen.

http://oud.refdag.nl/toer/000115toer01.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • benzine en diesel
  • benzine en gasolie
  • benzine, lpg en motordiesel
  • alcohol en benzine
  • energie en benzine
  • kerosine en benzine
  • olie en benzine

Van het een kwam het ander en uiteindelijk resulteerde zijn onderzoek in een promotie over de elektrische auto: De geschiedenis van de auto van morgen. Hij kan gerust gaan slapen: de discussie over wel of niet elektrificeren loopt al honderd jaar, met steeds dezelfde argumenten. Mom ziet niet in waarom benzine en diesel nu opeens wel het onderspit zouden gaan delven.

http://www.tue.nl/cursor/html/cursor4019971998/cursor13/pag7a.htm

Bij de bewerking van ruwe aardolie komen producten als benzine en gasolie vrij en blijft uiteindelijk het zwaarste deel, het bitumen, over.

Reformatorisch Dagblad,

De produktie van benzine, LPG en motordiesel zal voorlopig niet mogelijk zijn.

NRC,

De infrastructuur voor gebruik van alcoholen kan [...] langzaam worden opgebouwd omdat deze voertuigen op iedere mengverhouding van alcohol en benzine kunnen rijden.

http://www.emis.vito.be/boss/,

Premier Zjan Videnov poogt de crisis op aanraden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te bezweren met prijsverhogingen voor energie en benzine en een verhoging van de btw.

De Standaard,

Olie wordt in raffinaderijen bewerkt tot brandstoffen, (zoals kerosine en benzine), smeermiddelen, asfalt en nafta (gebruikt voor de productie van plastic).

http://www.milieuloket.nl/9292000/modulesf/vge7hb8359qg

De helft van de Burundese olie en benzine wordt met boten over het Tanganyika-meer vanuit Tanzania getransporteerd.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


benzine 1.1

soort benzine; benzinesoort

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Hoe puurder een benzine is, hoe minder vuil de motor wordt [...]. Aspen 4T is een benzine voor grasmaaiers, aggregaten, sneeuwschuivers, boten en andere viertakt motoren.

http://www.kenis-f.be/benzinestation/aspen,

Over de Nederlandse binnenwateren worden allerlei olieproducten vervoerd zoals: gasolie, dieselolie, benzines, kerosines, stookoliën condensaat en beperkt ook ruwe olie.

http://www.wocb.nl/wijzer/wijz3b1s.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een speciale benzine
  • overige benzines
  • speciale benzines

Zo hebben ze 4 of 5 verschillende soorten benzine waarvan bijvoorbeeld een soort voor het gebruik van een 4-takt motorfiets geschikt is, een ander voor gebruik van een 2-takt motorfiets en ook voor de kartsport is een speciale benzine.

http://www.kartservice.nl/kart-brandstof/kart-brandstof.html,

Het oude record stamt van vorige week, toen euro loodvrij op ƒ2,72 per liter uitkwam. Ook de overige benzines stijgen eveneens twee cent. Super Plus ongelood en super met loodvervanger kosten vanaf morgen respectievelijk ƒ2,89 en ƒ2,95 per liter. Shell Pura stijgt tot ƒ2,83.

De Telegraaf,

Speciale benzines (kookpuntbenzine, minerale terpentijn).

http://www.salarisinfostartpagina.nl/indeling_risicogroepen_wachtgeld.htm,

met voorzetselgroep


  • benzines met een octaangetal van 90, 95, 98

Er bestaan ongelode benzines met een octaangetal van 90, 95, 98 en meer.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/Tankstations_hoofdstuk3.pdf

in voorzetselgroep


  • op zuurstofrijke benzines rijden

Agalev denkt hier aan zuinige wagens die op zuurstofrijke benzines rijden, met goede katalysatoren en koolfilters.

De Standaard,

  • de maximumprijzen van benzines

De maximumprijzen van benzines gaan vandaag omhoog.

De Standaard,

  • limietwaarden voor benzines

Tot op heden zijn in de Europese Unie de RVP-limietwaarden voor benzines tot stand gekomen om de bedrijfszekerheid van motoren te garanderen en niet omwille van milieuvriendelijke overwegingen.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/Tankstations_hoofdstuk3.pdf

benzine 1.2

motor of auto die werkt op benzine; benzinemotor; benzineauto

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Algemene voorbeelden


Hét dilemma waar u en ik op het Autosalon mee te maken krijgen, is niet welk type auto we gaan aanschaffen, hoeveel cc, een berline of een break, een benzine of een diesel, of hoeveel de auto mag kosten, maar uiteraard de kleur.

De Standaard,

Moeilijker te controleren is het verbrandingspatroon. Als de vlammen "likken" aan de klep kan hij ook gaan verbranden. Bij een benzine is dit onwaarschijnlijker dan bij een diesel.

http://www.alfaforum.nl/forum/archive/index.php/t-55006.html,

Mijn vorige wagen was ook een benzine (325ci cabrio) dat geluid is lekker ja maar daar houd het mee op, naast mijn huidige diesel is het (bijna) een slak.

http://www.bimmerboard.be/forum/index.php?topic=23220.20;wap2