beroepsvisser


beroepsvisser 1.0

iemand die voor zijn beroep vis of schelpdieren en schaaldieren vangt om ze te kunnen verkopen en zo in zijn of haar levensonderhoud voorziet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beroepsvisser…

is een persoon

  • [Uiterlijk] is herkenbaar aan visgerei en vistuig en draagt vaak waterbestendige kleding, zoals laarzen en regenkleding
  • [Plaats] vist in zoet water of op zee en bevindt zich meestal op een boot
  • [Tijd] heeft een oud beroep dat nog altijd, zij het met modernere technieken, uitgeoefend wordt
  • [Activiteit of handeling] vangt vissen of andere eetbare waterdieren, die vervolgens verkocht worden
  • [Instrument] vist meestal vanuit een boot en gebruikt daarbij vistuig zoals fuiken, korven, ankerkuilen, boomkorren of andere netten, vislijnen en soms zelfs hengels
  • [Object betroffen] vist op zoetwatervissen (voornamelijk op paling) of op zoutwatervissen (o.a. haring, makreel, kabeljauw, platvis, sardine) of op schelp- en schaaldieren (bv. op garnalen en krab)
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Bevoegdheid] heeft een visakte of visvergunning nodig
  • [Onderscheid of tegenstelling] verdient geld voor levensonderhoud met de verkoop van de gevangen vissen en onderscheidt zich hierdoor van sommige sportvissers die vissen voor hun plezier en hoogstens geld winnen bij wedstrijden

Algemene voorbeelden


Naast deze semi-professionele bevissing wordt in de Beneden-Zeeschelde ook door enkele beroepsvissers gevist onder de zgn. 'Acte Van Consent', uitgegeven door de federale overheid. Deze vissers gebruiken fuiken, korven, ankerkuilen en boomkorren.

http://www.instnat.be/docupload/999.pdf,

Twee inwoners van Vollenhove [...] moeten ieder 450 gulden boete betalen. Zij werden op heterdaad betrapt toen ze in juni vorig jaar 's nachts palingfuiken en een schutwand aan het stelen waren uit het water van een beroepsvisser.

Meppeler Courant,

Het aantal beroepsbinnenvissers is ongeveer 250, waarvan ruim de helft is aangesloten bij de belangenorganisatie Combinatie van Beroepsvissers. De belangrijkste visgebieden zijn de Friese meren, het Lauwersmeer, het Grevelingenmeer en de grote rivieren. De beroepsvissers hebben over het algemeen alleen het recht om op aal te vissen. Naast de beroepsvissers zijn veel sportvissers actief en zij hebben ook visrechten.

http://www.pvis.nl/

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • sportvissers en beroepsvissers

Binnen de VBC's wordt bepaald of er ruimte is voor een economische benutting van schubvis door de beroepsbinnenvisserij en op welke wijze de visserij kan plaatsvinden. De sport- en beroepsvissers leggen dit vast in een visstandbeheerplan.

http://www.pvis.nl/

Het houden van levende in het wild gevangen vis komt, behoudens het voor korte tijd bewaren en tranporteren van levende vis door sport- en beroepsvissers en kwekers en de vangst en het transport van jonge vis bestemd voor viskwekerijen, eigenlijk niet voor.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02115.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding