sportvisser


sportvisser 1.0

iemand die uit liefhebberij in wedstrijdverband of als individuele vrijetijdsbesteding vissen probeert te vangen, meestal met een hengel maar soms ook met andere vistuig en vaak met professionele vistechnieken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sportvisser…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal vochtbestendige kleding, zoals regenkleding en laarzen of zelfs lieslaarzen, en heeft visgerei, zoals aas, een hengel of netten, bij zich
  • [Plaats] is te vinden aan de slootkant, bij een meer of visvijver, in binnenhaventjes, op het strand, in een boot, of bv. wadend in een riviertje
  • [Activiteit of handeling] vist met een hengel of met ander visgerei en met vistechnieken, die vaak een hoog professioneel gehalte hebben
  • [Object betroffen] probeert vissen te vangen, het liefst hele grote, die daarna meestal teruggezet worden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] vist bijna altijd uit liefhebberij maar soms ook door voor geld deel te nemen aan wedstrijden
  • [Bevoegdheid] mag in België en Nederland en in aangrenzende landen alleen vissen met een visakte of visvergunning

Algemene voorbeelden


De sportvissers hadden bloederig vis- en vleesaas overboord gehangen om haaien, aan te lokken en ze hadden al een flinke voshaai gevangen.

http://home.hccnet.nl/r.van.vliet/Diverse_haaien/MiddellandseZee/body_middellandsezee.html

De wilde zalm wordt in een rivier geboren. Hij zwemt naar zee en keert, na een verblijf van circa twee jaar in de Atlantische Oceaan, terug om zich voort te planten. De zalm die op zee gevangen wordt, krijgt dus geen nageslacht. Dat is wat de laatste tientallen jaren op grote schaal is gebeurd met de Atlantische zalm - door overbevissing op zee werd hij met uitsterven bedreigd. Tot droefenis van de sportvissers die in de glasheldere rivieren van Schotland of Noorwegen en IJsland op zalm vissen.

NRC,

In het staatsblad verschenen aanvullende maatregelen voor de instandhouding en het beheer van de visbestanden en de controle op de visserijactiviteiten. De aanpassing was nodig omdat steeds meer sportvissers met grote sleepnetten in zee gingen [...]. De sportvissers mogen hun "hobby" niet uitoefenen voorbij de zone van drie zeemijl van de kust.

De Standaard,

Door sportvissers wordt vooral gebruik gemaakt van de hengel en in enkele gevallen van een peur. Sportvissers maken daarnaast in sommige gevallen ook gebruik van beroepsmatige vistuigen.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02115.pdf,

De sportvissers begaven zich op het meer, op jacht naar vroege vissen.

Crisis four, Andy McNab,

Voor een visvergunning kunnen de sportvissers terecht bij ruim 1000 hengelsportverenigingen in Nederland.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • sportvissers vissen op aal
  • sportvissers vissen op schubvis
  • sportvissers vissen op snoek

In 1995 visten 5% van de sportvissers gericht op aal en 23% regelmatig.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02138.pdf,

Sportvissers vissen voornamelijk op schubvis.

http://www.minlnv.nl/thema/visserij/brochure/inftvb.pdf,

De politie en Staatsbosbeheer controleerden zaterdag in de Bokvaart in De Weerribben sportvissers die illegaal op snoek visten.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een Franse sportvisser
  • een IJslandse sportvisser
  • Amerikaanse en Engelse sportvissers
  • Belgische sportvissers
  • Vlaamse sportvissers
  • Nederlandse sportvissers

Een Franse sportvisser is voor de Bretonse kust om het leven gekomen nadat hij was gebeten door een verdwaalde giftige vis, die normaal alleen in tropische wateren voorkomt.

De Telegraaf,

De zalm die op zee gevangen wordt, krijgt dus geen nageslacht. Dat is wat de laatste tientallen jaren op grote schaal is gebeurd met de Atlantische zalm - door overbevissing op zee werd hij met uitsterven bedreigd [...]. Maar nu gaat het beter met de 'koningin der rivieren'. Dank zij een IJslandse sportvisser die zijn talent als zakenman inzette. Hij kocht de rechten van zalmvissers op zee af met het geld van zalmvissers in de rivier.

NRC,

In Lelystad, vlakbij Harderwijk, worden karpers gekweekt voor de Nederlandse sportvissers.

NRC,

Zoals Vlaamse sportvissers op Zeeuwse kampeerterreinen neerstrijken met hun bootjes, zo trekken liefhebbers van autocross naar Loenen.

http://communities.zeelandnet.nl/data/autoteam_arendskerke/index.php?page=13=35246,

Zo kon ik onlangs al te goed begrijpen dat bij een quizprogramma op de BRT geen van de deelnemers kon geloven dat het echt waar was dat in Holland twee Belgische sportvissers waren geverbaliseerd wegens het vissen met levend aas.

De Standaard,

Amerikaanse en Engelse sportvissers zetten de vis die ze aan land hebben gebracht, meestal in de rivier terug om de zalmstand te handhaven.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • beroepsvissers en sportvissers
  • beroepsvissers, viskwekers, sportvissers, natuurorganisaties
  • sportvissers en (semi-)beroepsvissers

Zo'n 8.000 beroeps- en sportvissers uit Frankrijk, België, Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk protesteerden zaterdag in Straatsburg voor opheffing van de bescherming van aalscholvers.

De Standaard,

Openwatergebieden in Nederland worden onder andere gebruikt door beroeps- en sportvissers, natuur- en milieuorganisaties, waterwinmaatschappijen en recreatieparken.

http://www.duik.net/artikelen/berichten/00000190.htm

In zo'n commissie werken de eigenaren, de beroeps- en sportvissers, de waterbeheerders en de natuurbeheerders samen, om de visstand in het gebied zo goed en verantwoord mogelijk te beheren.

http://www.minlnv.nl/thema/visserij/brochure/inftvb.pdf,

Het afwegen van de belangen van belanghebbenden bij de aalstand (beroepsvissers, viskwekers, sportvissers, natuurorganisaties) blijft een verantwoordelijkheid van de overheid.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02138.pdf,

Ondersteunend onderzoek voor de binnenvisserij. De visstand is interessant voor sportvissers en (semi-)beroepsvissers.

http://www.lin.vlaanderen.be/vlaanderendag/snoek.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen