beschermeling


beschermeling 1.0

iemand die in bescherming wordt genomen, vaak door een invloedrijk persoon of een invloedrijke organisatie; iemand die in bescherming is genomen; protegé
Incidenteel bij uitbreiding ook in toepassing op zaken en dieren.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beschermeling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt of is in bescherming genomen
  • [Betrokkene] wordt vaak in bescherming genomen door een invloedrijk persoon of een invloedrijke organisatie

    Algemene voorbeelden


    Ongecontroleerde bewegingen makend met zijn stok nadert een blinde de halte. Er staan nu een 12 en een 3 achter elkaar. Het vrouwtje ontfermt zich over de blinde, smartelijk uitroepend: 'Ach, hij is nog zo jong!' Ze jaagt haar beschermeling zo ongeveer lijn 12 in. Zelf stapt ze, net als wij, op de 3.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    De relatie tussen een beschermeling en zijn goeroe wordt gekenmerkt door de grootst mogelijke toewijding, respect en liefde.

    https://books.google.nl/books?id=OjmXBQAAQBAJ&pg=PT144&lpg=PT144&dq=%22beschermeling%22&source=bl&ots=sfd7HPokBl&sig=CIRZm3B7D_JukMSeTZJMaDbq9Oo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjumuDQlsnSAhVCrRoKHUErDgA4HhDoAQgpMAI#v=onepage&q=%22beschermeling%22&f=false,

    Voorlopig zetten de Westeuropese naties (behalve Frankrijk) zich liever tegen elkaar af dan tegen Amerika, welks cultuur de hunne steeds meer benaderen en welks bescherming zij nodig hebben. Maar kan de beschermer dan niet federator zijn? Nee, dat kan in dit geval niet. In de eerste plaats omdat de beschermer er geen werkelijk belang bij heeft dat de beschermeling te sterk wordt.

    Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

    In 1988 raakte Nederlands rugby-international Marcel Bierman geblesseerd na een ongelukkige val tijdens de Hong Kong Sevens. Al snel na thuiskomst bleek dat hij permanent minder-valide zou zijn, het eerste dergelijke geval in het Nederlandse rugby. Dat was voor een aantal rugbyers reden een stichting op te richten die zou kunnen voorzien in de verschillende behoeftes die hij en mogelijke toekomstige beschermelingen tegen zouden komen.

    http://www.rugby.nl/blog/bestuurswisseling-stichting-nazorg-sport-gehandicapten,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een beschermeling naar voren schuiven
    • een beschermeling presenteren

    D'Amato heeft in de recente gouverneursrace voor de staat New York een beschermeling naar voren geschoven, de Republikein George Pataki.

    NRC,

    In juni wil manager Stan Hoffman zijn beschermeling in Foxwood (Connecticut) presenteren. In die plaats verschijnt Delibas al op 4 februari in de ring tegen de neo-prof Alburto Johnson uit de Dominicaanse Republiek.

    Meppeler Courant,

    met koppelwerkwoord


    • een beschermeling worden (van iemand)
    • een beschermeling zijn (van iemand)

    Uit Andriessens onderzoek blijkt dat Hacquart later met zijn gezin verhuisde naar Den Haag, waar hij een beschermeling werd van de dichter-componist Constantijn Huygens die hem in een brief aan Maurits van Nassau "ce grand maistre de musique" noemde.

    De Standaard,

    Niemand twijfelt eraan dat Tsjernomyrdin een dikke vinger in de pap heeft. Rem Vjachirev, de baas van Gasprom, is een beschermeling van de premier.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de, zijn vroegere beschermeling
    • de voormalige beschermeling

    Het protectoraat is ten einde, de beschermheer van weleer heeft aan de onderhandelingstafel plaatsgenomen tegenover de vroegere beschermeling.

    NRC,

    Wat Polynesië nu nodig heeft, zo concludeert de voormalige beschermeling, inmiddels tegenstander van Gaston Flosse, is een echt Marshall-plan.

    NRC,

    Gorbatsjov zelf sluit niet uit dat hij in juni 1996 kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen. Gorbatsjov, die tussen 1985 en december 1991 in het grootste land ter wereld ekonomische hervormingen (perestrojka) doorvoerde en voor meer openheid (glasnost) zorgde, zei dit in een interview met het Franse weekblad Le Figaro Magazine. Eind 1991 doekte zijn vroegere beschermeling, Boris Jeltsin, de Sovjetunie op.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een beschermeling van de goden
    • een beschermeling van de premier
    • een beschermeling van de stafchef
    • de beschermeling van Cruijff
    • de beschermeling van God
    • de beschermeling van president Tudjman
    • een beschermeling van hem

    Niet jij, maar Xavier zou dan de meest volmaakte kandidaat zijn om ons geslacht te vertegenwoordigen. Maar ik verwachtte niet dat Wekeman na vijf jaren huwelijk nog in staat zou zijn om een beschermeling van de goden te herkennen. Getrouwde mensen zijn geknakte mensen.

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    Kortom, in welke gedaante het utopisme zich ook manifesteert, het komt altijd neer op de idee dat ieder mens recht heeft op alles wat er is en kan zijn, hetzij als beschermeling van God of diens aardse vertegenwoordigers, hetzij als incarnatie van God zelf.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Utopia/De%20filosofische%20achtergrond%20van%20het%20utopisme.html

    Blazevic, een beschermeling van president Tudjman, herhaalt wat hij al zo vaak heeft verkondigd: "Ik beschik over de beste voetballers ter wereld."

    De Standaard,

    De scheiding der machten is niet bedoeld om het gerecht een staat in de staat te maken, om de magistratuur onschendbaar te maken. Ze is uitgevonden om de burgers en de rechtspraak te beschermen tegen overmatige inmenging van de politiek. Bijvoorbeeld om te beletten dat een minister een rechter onder druk zet om in een zaak partij te kiezen voor een kiezer of beschermeling van hem.

    De Standaard,

    De militaire inlichtingendienst en het krijgsgerecht van Zaïre zijn grondig hervormd. En een beschermeling van de stafchef, generaal Mahele Lieko Bokungu, generaal Elesse, wordt commandant over Kinshasa.

    De Standaard,

    Niemand twijfelt eraan dat Tsjernomyrdin een dikke vinger in de pap heeft. Rem Vjachirev, de baas van Gasprom, is een beschermeling van de premier.

    De Standaard,

    De snelle uitvallen van Spanje waren levensgevaarlijk, met uitblinker Sergi vaak aan de basis of dreigend in de buurt. In de vijftiende minuut zag Hierro de beschermeling van Cruijff buitenspel staan en besloot daarom zijn solo voort te zetten.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • de positie van beschermeling

    Na de Tweede Wereldoorlog schikte Nederland zich spoedig weer in de positie van beschermeling. Alleen waren de machtsverhoudingen verschoven: de Sowjetunie was in de plaats gekomen van het vernietigde Duitsland en bevond zich midden in Europa, op een paar honderd kilometer van de Nederlandse grens.

    Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

    met substantief ervoor


    • een soort beschermeling

    Wij heten Ajoeb, wat Job betekent in gewone mensentaal en Job schijnt een onfortuinlijk figuur op aarde te zijn geweest, een man met een verhaal waar je je ogen niet droog bij houdt, maar voor God was hij een soort beschermeling, een weeskind, iemand op wie je goed moest passen want hij bewees dat er één ding sterker was dan de duivel en dat is het geloof in God, terwijl natuurlijk niemand hem geloofde, de arme stakker.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn beschermeling
    • je beschermeling
    • haar beschermeling
    • zijn beschermeling
    • uw beschermeling
    • hun beschermeling

    Ik kan mij in elk geval met een gerust gemoed naar de bar begeven om mij met een paar whisky's voor te bereiden op mijn broederlijke taak. Mijn beschermeling zit goed en wel opgesloten.

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

    "Wees ervan overtuigd dat de kandidatuur van uw beschermeling niet aan mijn aandacht ontgaat."

    De Standaard,

    Je beschermeling zou met een blij gezicht moeten rondhuppelen.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    Bedroefd wendde vrouw Fortuna haar blik van haar beschermeling af.

    Martha, Lut Ureel,

    De oud-burgemeester van Mexico-Stad en prominente vertegenwoordiger van de regeringspartij PRI werd eind vorig jaar tot zijn grote woede en de verbazing van velen gepasseerd als kandidaat voor de opvolging van president Carlos Salinas de Gortari in de verkiezingen van 21 augustus. Deze gaf echter de voorkeur aan zijn beschermeling Luís Donaldo Colosio, minister van sociale ontwikkeling.

    NRC,

    Jan Van Eyck kende duidelijk zijn waarde. Want als de hertogelijke betaalmeesters hem een weddeverhoging weigerden, dreigde hij ermee het hof te verlaten. Filips de Goede trad prompt op ten gunste van zijn beschermeling.

    http://www.hbvl.be/dossiers/-r/rechtvaardigerechters/vaneyck.asp,

    Hoe dat ook zij: die manier van handelen - dit complex dat dertig jaar later ontrafeld zou moeten worden - is toen bekroond met een onderscheiding voor de heer Gonsalves. Daarmee zouden degenen die toen daarvoor de verantwoordelijkheid hadden gedragen nu even laakbaar zijn als hun beschermeling.

    NRC,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • iemands beschermeling
    • Amaryls beschermeling

    Als men iemands beschermeling was, bazuinde men dat overal rond om te imponeren. Soms liet men zelfs een standbeeld van de patroon voor of in zijn huis neerzetten.

    https://nl.wikibooks.org/wiki/Sociale_geschiedenis_van_het_Romeinse_rijk/Beschermheerschap,

    Ik heb nu een paar foto's gezien waardoor ik denk dat Amaryl's beschermeling geen Kuifeend is, maar een andere Duikeendensoort. Zijn ogen zijn in verhouding een stuk groter dan Kuifeendkuikenogen. En ze zijn ook niet blauwgrijs maar eerder bruin volgens Amaryl zelf.

    http://www.euronet.nl/~igorm/Eendengrootbrengen/TheDuckBlog/files/0e087280db041b3876045aee8c1a8e69-48.html,

    met eigennaam


    Tsjernomyrdin werd in 1992 premier en gaf Gazprom in handen van zijn beschermeling Vjachirev.

    http://www.nrc.nl/geld/991308749644.html,

    Hij liet er meer dan één nachtje overheen waaien, maar gisterochtend, na het ontbijt, zette Andrei Tsjmil zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis met Lotto. Ook de komende twee jaar blijft hij onder de hoede van het duo Vandenbroucke-Braeckevelt. Met de eis, zwart op wit, dat beschermeling Nico Mattan zijn plaats in de zwart-rode formatie behoudt.

    De Standaard,

    De belangrijkste tegenstander van Cardoso's herverkiezing is Paulo Maluf. Die deed al tweemaal een mislukte gooi naar het hoogste ambt, en was tot eind 1996 burgemeester van São Paulo. Hij wil voor zijn Braziliaanse Progressieve Partij (PPB) presidentskandidaat worden. Hij voelt zich gesterkt door de triomf van zijn beschermeling Celso Pitta bij de gemeenteverkiezingen in november.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • beschermer en beschermeling

    In elk deel van de beroemde Trilogia della Vita van Pasolini kreeg Davoli telkens een hoofdrol. Maar zijn naam duikt op ongeveer hetzelfde moment ook op in gekwelde sonnetten, die de auteur aan hem opdroeg, nadat Ninetto beslist had te trouwen. Minnaars, een zoon tegenover een vader, beschermer en beschermeling: de buitenwereld zag hen in steeds andere rollen.

    De Standaard,

    • een aanhanger en beschermeling
    • een vriend en beschermeling

    De tweede onderminister van defensie die gisteren door Jeltsin werd ontslagen is generaal Matvej Boerlakov, een aanhanger en beschermeling van Gratsjov.

    NRC,

    Etienne de La Boétie was een vriend en beschermeling van Montaigne (1533-1592), de schrijver van de bekende Essais.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    voorafgegaan door als


    • als beschermeling

    Van Banchem voelde zich beschermd door de stadhouder en joeg al spoedig de Haagse elite tegen zich in het harnas. Hij maakte het hierin zo bont, dat Willem zich in 1675 gedwongen zag om hem te laten vallen als beschermeling.

    http://www.geschiedenisbeleven.nl/baljuws-of-boeven-machtsmisbruik-in-den-haag/,

    Deng dook onder in Shanghai en werd als beschermeling van Zhou Enlai partijsecretaris in de zuidelijke provincie Jiangxi.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen