beschermster


beschermster 1.0

hoger geplaatste vrouw die uit welwillendheid jegens iemand of iets gunsten bewijst aan de betreffende persoon of zaak en vaak ook financiële ondersteuning biedt; begunstigster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beschermster…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Door haar invloed op de koning werd zij de beschermster van grote kunstenaars en schrijvers, onder meer van Diderot en diens Encyclopédie, die tegenwoordig als een mijlpaal van de Verlichting wordt gezien.

    http://www.bertsgeschiedenissite.nl/nieuwe%20geschiedenis/18e%20eeuw/eeuw18frankrijk.htm,

    beschermster 2.0

    vrouwelijke heilige of vrouwelijke godheid die mensen door haar bovennatuurlijke macht of invloed behoedt voor gevaar, kwaad of onheil; vrouwelijke beschermheilige; vrouwelijke patroonheilige

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een beschermster…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Pallas Athena, godin van de krijg, de kunst, handwerk, wijsheid [...]. Uit Zeus' voorhoofd als een gewapende maagd geboren; beschermster van Athene.

      http://www.ping.be/wugi/mytholo.htm

      Het altaar was opgedragen aan de 'Matronae Cantrusteihiae', een soort plaatselijke moedergodinnen, die men aanriep als beschermsters van haard en stam.

      http://www.hoeilaart.be/knoppen-links/toerisme/wandelingen/wandelen-doorheen-hoeilaart.htm

      Lutgart werd in 1182 in Tongeren geboren [...]. De heilige werd de patrones van Vlaanderen omdat haar naam in het Germaans "beschermster van het volk" betekent.

      De Standaard,