binnenboordmotor


binnenboordmotor 1.0

motor die binnen de romp van een vaartuig is ingebouwd; ingebouwde bootmotor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een binnenboordmotor…

is een motor

  • [Functie] dient om een vaartuig voort te bewegen
  • [Positie] bevindt zich binnen in de romp en is gekoppeld aan een schroefas
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt ontworpen om een klein of groot vermogen te leveren, afhankelijk van het type schip dat moet worden voortbewogen
  • [Werking of functionering] is meestal een verbrandingsmotor en kan met een keerkoppeling in de stand 'vooruit, ' achteruit' of 'neutraal' geschakeld worden

Algemene voorbeelden


Een binnenboordmotor is een verbrandingsmotor die ervoor gemaakt is om samen met een keerkoppeling en aandrijfas met propeller een boot voort te stuwen. Het is een binnenboordmotor omdat de motor binnen in de boot is geplaatst, en niet aan het hek hangt zoals bij de buitenboordmotor. De aandrijving gebeurt door middel van een schroef die rondgedraaid wordt met een schroefas, welke gekoppeld is aan de binnenboordmotor middels een keerkoppeling. Met de keerkoppeling kun je ervoor zorgen dat de motor vooruit, achteruit of neutraal geschakeld wordt. Het manoeuvreren gebeurt door middel van een aan de achterkant van de boot geplaatst roer. Door de vaste schroef en de plaats van het roer (achter de schroef) is het achteruit varen en manoeuvreren moeilijker dan met een buitenboordmotor, waarin schroef- en roerwerking gecombineerd zijn. Binnenboordmotoren zijn verkrijgbaar in een grote variatie van vermogens, van motoren voor sportvissers tot voor beroepsvaart op oceaanstomers.

http://www.globaldata.nl/avr/downloads/Opleidingen/Basisopleiding/6.%20Boten%20&%20Materialen.pdf

Motorkruiser: Tot dit type behoren alle kajuitmotorboten met een binnenboordmotor zonder hekaandrijving.

http://www.online-bootverzekering.nl/

Naast het bestaande buitenboordmotorsegment, viseert het merk met de drie stemvorken in het embleem ook de kopers van zescilinder binnenboordmotoren.

http://www.varen.be/tests/Yamaha_F225.htm

De testboot had een centerconsole met ervoor een tweepersoonsbank en een grote achterbank. Op het deksel van de binnenboordmotor is een zonnedek uitgebouwd.

http://www.varen.be/tests/Osprey_Viper_Max7.htm