blunderen


blunderen 1.0

een ongelooflijk domme fout begaan; een onvergeeflijk stomme zet doen; een stommiteit begaan; een dwaze vergissing maken; een blunder begaan; een flater slaan; enorm falen; met een repeterend effect ook: aanhoudend blunders maken; een hele reeks blunders begaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Blunderen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Trainer Ronald Koeman maakte zich terecht boos toen de assistent-scheidsrechter blunderde.

      De Telegraaf,

      Als ik bij hints het woord 'blunderen' zou moeten uitbeelden, zou ik zonder twijfel een zogenaamde schaakzet doen en vervolgens verwilderd naar mijn hoofd grijpen.

      http://www.maxeuwe.nl/artikel/artikelarchief.cfm?nr=29

      Aloni is van mening dat de regering-Rabin blunderde toen zij zelfs na de slachting die de kolonist dr. Baruch Goldstein een jaar geleden in de Ibrahim-moskee in Hebron aanrichtte de joodse kolonisten niet uit het centrum van Hebron liet verwijderen.

      NRC,

      Ook Jonk en Bergkamp schijnen langzaam in ouden doen te komen. Beiden scoorden zondag voor Inter. Jonk met een afstandsschot waarbij de doelman blunderde.

      NRC,

      De Belgische politici die zich voor Afrika interesseren, moeten zich ervoor hoeden ginds aan politiek te doen. Zij hebben geen verstand van Afrika, blunderen, maken zich belachelijk, laten zich misbruiken.

      De Standaard,

      Rushdie werd in Kopenhagen verwacht om een literaire prijs in ontvangst te nemen. Inmiddels heeft de Deense regering zich al verontschuldigd en Rushdie toch uitgenodigd, tot woede van Teheran. Maar daarmee bekende de Deense regering impliciet dat ze blunderde.

      De Standaard,

      De huurprijzen zitten in de lift en volgens Marc Saverys zijn nog betere tijden op komst. Nu verkopen is blunderen, vindt Marc Saverys.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      ( Variatie op de gebruikelijke combinatie zich een weg banen door.)
      • zich een weg blunderen door (een onderzoek)

      De PRL'er Jean Defraigne, oud-kamervoorzitter en jurist, haalde in de Brusselse krant Le Soir zwaar uit naar onderzoeksrechter Connerotte. Volgens hem blunderde Connerotte zich een weg door het onderzoek-Dutroux.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • blunderen bij de aanstelling (van iemand)
      • blunderen bij het beleg (van een vesting)
      • blunderen bij het bewaren (van iets)
      • blunderen bij het conserveren (van iets)
      • blunderen bij vervolging (van iets)

      De gerechtelijke overheid blunderde bij de aanstelling van de top-rechercheurs.

      De Standaard,

      Het ministerie blunderde ook bij het konserveren en bewaren van de kunstwerken.

      De Standaard,

      Volgens een intern federaal onderzoek was het gebruik van geweld door de federale agenten ongerechtvaardigd en disproportioneel. Precies een jaar later, op 19 april, blunderde de federale overheid bij het beleg van een soort vesting van een apocalyptische sekte in Waco, Texas.

      NRC,

      Justitie blundert bij vervolging nazi-muziek, schrijft de 'antifascistische onderzoeksgroep' Kafka op haar website.

      NRC,

      Voorzetsel: door

      • blunderen door (iets te doen of iets na te laten)

      België heeft geblunderd door zijn blauwhelmen in 1994 terug te trekken uit Rwanda, na de moord op tien para's.

      De Standaard,

      Doelman Vos blunderde door na een terugspeelbal de bal te verliezen en zo Arnout Wolters in stelling te brengen om 0-2 aan te laten tekenen.

      Meppeler Courant,

      Hus liet handspel van de prima debuterende Diaz onbestraft en Torken ging, op weg naar het doel, neer bij een tackle van Temmerman. Geen fout, dachten wij, Hus zag het anders, maar blunderde dan weer door slechts geel te geven.

      De Standaard,

      Voorzetsel: in

      • blunderen in de galop
      • blunderen in het onderzoek
      • blunderen in receptie

      Met haar andere paard Fladimir wist ze minder te overtuigen. 'Die heeft in de eerste proef alles al gegeven.' Toch werd ze er nog derde mee voor Mirjam Kuiper op Bravour en Jacqueline Windt met Hispaniola, die in draf enorme vorderingen toonde, maar blunderde in de galop, met slecht en te vroeg gesprongen wissels.

      Meppeler Courant,

      De rijkswacht heeft in 1992 als eerste de nummerplaat nagetrokken van de zwarte VW Golf waarin een getuige Loubna had gesignaleerd. Het negatieve resultaat gaf zij door aan de gerechtelijke politie. Die concludeert hieruit dat zij niet als enige blunderde in het onderzoek naar de verdwijning van Loubna.

      De Standaard,

      Sommige ouders bleven weg omdat het CBO in hun ogen heeft geblunderd in het onderzoek naar de verdwenen kinderen.

      De Standaard,

      Verrassende, maar verdiende overwinning voor Lennik, dat veel constanter speelde dan Everbeur. Dit bleek al in de eerste set, toen Czapor en co een 10-7-achterstand ombogen in 12-15-winst. Ook in de tweede set bleef de thuisploeg blunderen in receptie: via 0-5 ging het zelfs naar 2-8.

      De Standaard,

      • blunderen in gewonnen positie
      • blunderen in Parijs-Nice

      Opponent H. Holterman forceerde een doorbraak, maar blunderde in een gewonnen positie waardoor Moorman de overwinning in de schoot geworpen kreeg en de stand tot 2-6 terugbracht.

      Meppeler Courant,

      Ballerini, bepaald geen taktisch wonder, blunderde in Parijs-Roubaix, van de andere kant zorgde hij ook voor opmerkelijk vuurwerk.

      NRC,

      • blunderde in de 65e minuut
      • blunderen in (april) 1994
      • blunderen in de slotfase

      De laatste man van NEC blunderde in de 65e minuut na een vrije trap van Lems.

      NRC,

      Morgen rijst in de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken de vraag naar de politieke verantwoordelijken. De ad hoc-groep velt zelf geen oordeel, maar tussen de lijnen is veel leesbaar. "In april 1994 blunderde ons land en de hele internationale gemeenschap," aldus de ad hoc-groep.

      De Standaard,

      Het trio blunderde in de slotfase: het hield het tempo hoog in plaats van juist te vertragen en te kiezen voor een spervuur van demarrages.

      NRC,

      Voorzetsel: met

      • blunderen met moderne technologie
      • blunderen met de opstelling
      • blunderen met een plan
      • blunderen met zijn voorstel

      Blunderen met moderne technologie. Minister-president Wim Kok maakte halverwege de jaren negentig grote indruk door in een televisie-uitzending zijn computerkennis te tonen. Met de muis als een soort afstandsbediening in zijn handen probeerde hij al klikkend te laten zien dat de Vooruitgang heus niet langs hem heen was gegaan.

      Oeps!, Patrick Arink,

      Aan krediet heeft Hosokawa niets bijgeschreven sinds de politieke hervorming door het parlement is goedgekeurd. Hij blunderde met een belastingplan, met de herschikking van zijn kabinet, met de vorming van een nieuwe, grote partij en kwam na zijn dappere 'nee' tegen Amerika met tegenvoorstellen over de openstelling van de Japanse markt waarin alleen de hand van onwillige bureaucraten herkenbaar was.

      NRC,

      Aad de Mos heeft op zijn beurt natuurlijk enkele merkwaardige tactische manoeuvres achter de rug. In de cruciale duels met Bayer Leverkusen en Ajax blunderde hij met de opstelling, in het nauw gedreven door personeelsgebrek.

      NRC,

      De nieuwe fractievoorzitter Harry Wijnschenk liet tijdens het Kamerdebat een paar steken vallen en blunderde opzichtig met zijn voorstel het kwartje van Kok eerder terug te geven aan de burger.

      Haagsche Courant,

      • blunderen met betrekking tot het Sabenadossier

      Zoals haar voorgangers blunderde de regering-Verhofstadt m.b.t. het Sabena-dossier.

      http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

      Voorzetsel: overig

      • blunderen tijdens de huiszoekingen
      • blunderen tijdens Nederland-Schotland

      De Zweedse scheidsrechter Sundell, die ook al blunderde tijdens Nederland-Schotland, was veel te laks en keek als bevoorrechte toeschouwer toe hoe Bilic Bobic uit de wedstrijd trapte.

      De Standaard,

      De rijkswachter, die blunderde tijdens de huiszoekingen bij Marc Dutroux in december 1995, gaat daarmee in de tegenaanval, nu blijkt dat zijn oversten hem als zondebok naar voren schuiven in het mislukte onderzoek naar Julie en Mélissa.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • (het) blunderen van journalisten
      • (het) blunderen van politici

      Als zo vaak is er een keerzijde: het is misschien juist wel door het blunderen van de politici in die tijd, en voor hen uit en in hun kielzog ook de journalisten, dat Nederland volwassener is geworden en zeker ook de Nederlandse journalistiek.

      NRC,

      Voorzetsel: via

      • blunderen via (iemand)

      De Drenthina-defensie, die al twintig tegentreffers incasseerde, blunderde via laatste man Pepijn Zweverink, waardoor Yves Heskamp opeens een kans kreeg.

      Meppeler Courant,

      met bijwoord


      • bedrijfsmatig blunderen
      • juridisch blunderen
      • organisatorisch blunderen
      • tactisch blunderen

      Bedrijfsmatig blunderen is terug te voeren op drie ondermijnende organisatieprocessen: conformering, formalisering en academisering.

      http://www.nextmagazine.nl/mpraktijkentekst1.html,

      Lezing van die stukken leert dat Malawi oorspronkelijk wel vroeg om rangeerlocomotieven, die er trouwens nog steeds naar behoren dienst doen. Maar Moreels erkent dat het Abos herhaaldelijk faalde in dit dossier en zelfs juridisch "blunderde".

      De Standaard,

      De tweede oorzaak van organisatorisch blunderen is de formalisering.

      http://www.nextmagazine.nl/mpraktijkentekst1.html,

      Het is eigen aan de wielersport dat de beste niet altijd wint. Hij kan zichzelf roekeloos in het verlies rijden. Tactisch blunderen heet het dan.

      De Standaard,

      • duidelijk blunderen
      • opzichtig blunderen

      Nu blijkt dat onze overheid (weerom) duidelijk geblunderd heeft in het Rwanda-dossier [...], is de roep om een "tabula rasa" binnen onze instellingen nog sterker.

      De Standaard,

      De nieuwe fractievoorzitter Harry Wijnschenk liet tijdens het Kamerdebat een paar steken vallen en blunderde opzichtig met zijn voorstel het kwartje van Kok eerder terug te geven aan de burger.

      Haagsche Courant,

      • dusdanig blunderen (dat)
      • zodanig blunderen (dat)

      Bucci raakte zondag geblesseerd tijdens het duel met Juventus, dat Parma met 3-1 verloor. De ongelukkige doelman kwam in botsing met verdediger Moreno Torricelli. Die blunderde echter dusdanig dat Parma Taffarel heeft benaderd.

      NRC,

      Nadat de zeven renners hun wedstrijd hadden gereden, bleek dat de ene (!) official die aangewezen was om de tijd op te nemen, zodanig had geblunderd dat er helemaal geen officiële tijdopneming was.

      De Standaard,

      • enorm blunderen
      • vreselijk blunderen
      • zwaar blunderen

      De Iron Lady laat sinds 1991 geen gelegenheid voorbijgaan om te roepen hoe stompzinnig het Westen de Joegoslavische crisis heeft aangepakt. Nu hééft het Westen enorm geblunderd. Maar Thatcher zelf draagt een aanzienlijk deel van de verantwoordelijkheid voor die blunders: zij was premier toen de crisis zich vanaf 1987 ontrolde, maar ze heeft geen vinger uitgestoken en zelfs niet het allerkleinste initiatief genomen om iets aan die crisis te doen zolang dat nog kon.

      NRC,

      Als ze hem vroeg wat er aan de hand was, weigerde hij te antwoorden, zei hij vaagweg dat hij bang was dat ze met zijn allen vreselijk hadden geblunderd.

      De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

      Gisteren waren ook de zussen en de vader van de in 1992 verdwenen Loubna Benaïssa (9) voor de tweede maal te gast in de commissie.Op verzoek van de familie gebeurde dit achter gesloten deuren, omdat ze namen wilden noemen van onderzoekers die zwaar zouden hebben geblunderd.

      De Standaard,

      "Ach, kranten zijn niet geïnteresseerd in gerechtigheid. Ze zijn alleen uit op een goed verhaal. Pech voor hen, want dat zat er niet eens in. Behalve dan dat uit het dossier bleek dat de politie inderdaad zwaar blunderde en dat ze er alles voor deed om die blunders weg te stoppen."

      De Standaard,

      • gewoon blunderen
      • gewoonweg blunderen

      Het is zeer de vraag of de zwalpende Kamski - die gewoon blunderde in de zesde partij - in deze tweekamp nog ernstig weerwerk zal kunnen bieden.

      De Standaard,

      En bewijs het maar eens, vrienden van de KNVB, dat Jol niet gewoonweg heeft geblunderd: komt meer voor in het razendsnelle voetbal van nu. [...]. Oké, de man keurde misschien het verkeerde doelpunt goed en het juiste af, hij stuurde twee spelers van het veld, gaf misschien ten onrechte een penalty... Jol heeft toch zelf geen doelpunten gemaakt, dat deden zoals gebruikelijk nog steeds de spelers?

      De Standaard,

      • niet blunderen

      Vroeger wisten alleen de directeur en de prefect het als leerlingen thuis problemen hadden. Nu komt er een speciale klassenraad. Er staat niets van op papier, maar iedereen weet het. Zo blunderen we bijvoorbeeld niet als de leerling in kwestie wat laat is met een taak of minder goed oplet. We duwen hem niet nog dieper de put in.

      http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=3386

      • ook blunderen (bij)
      • ook al blunderen (tijdens)

      Michaux stelde ondanks herhaald aandringen van verscheidene officieren en zijn directe chef geen proces-verbaal op voor Luiks onderzoeksrechter Martine Doutrèwe, die de verdwijning van Julie en Mélissa behandelde. Hij blunderde ook bij de huiszoekingen bij Dutroux.

      De Standaard,

      De Zweedse scheidsrechter Sundell, die ook al blunderde tijdens Nederland-Schotland, was veel te laks en keek als bevoorrechte toeschouwer toe hoe Bilic Bobic uit de wedstrijd trapte.

      De Standaard,

      • vaker blunderen

      Als de CIA vaker blundert, zou deze inlichtingendienst geprivatiseerd kunnen worden, zo stelde de Amerikaanse spionageromanschrijver Thomas Ross voor in het dagblad The Los Angeles Times.

      NRC,

      • zo blunderen

      "Een minister die zulke hoge eisen stelt aan anderen moet consequenties trekken als er in eigen huis zo wordt geblunderd" meende Thomas Goppel, secretaris-generaal van de CSU.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      "Wat voor zin heeft het gerecht als het alleen voor zichzelf leeft, afgesneden van de maatschappij", zuchten vrienden van het comité Julie en Melissa. Ze vertolkten daarmee de gevoelens van de ouders, die niet kunnen begrijpen dat het gerecht zo blunderde in de zoektocht naar hun kinderen.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • blunderen en verliezen

      Ballerini bereikt de wielerbaan van Roubaix als eerste. Vergeten zijn voor hem de nare ervaringen van de afgelopen jaren, toen hij met zijn krachten smeet, blunderde en verloor.

      NRC,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • de blunderende burgemeester
      • de blunderende doelman
      • blunderende kidnapper
      • zijn blunderende meerdere
      • blunderende militairen

      De nazi's hadden kans gezien het eerdere demonstratieverbod van burgemeester Som van Kerkrade via de rechter onderuit te halen. De blunderende burgemeester had verzuimd de gemeentelijke advocaat naar de rechtszaak te sturen.

      http://www.gebladerte.nl/10760f46.htm,

      De manier waarop de blunderende doelman Lopetegui met behulp van verdediger Abelardo Utrecht aan een voorsprong van 2-0 hielp, was bedroevend.

      Meppeler Courant,

      Raven zet een prachtig blunderende amateur-kidnapper neer en geeft een fraai beeld van het reilen en zeilen bij de zieltogende EGOM-onderneming waarvan de top evenmin zuiver op de graat is.

      De Standaard,

      Samson heeft zijn handen vol aan zijn blunderende meerdere, die zich bij voorkeur uitdost in een militair jack met daaronder cowboylaarzen.

      De Standaard,

      De oorlog in Tsjetsjenië is meer dan een folkloristische bedoening van stoere krijgers en blunderende militairen.

      De Standaard,

      ( Met eigennaam)
      • de blunderende Drouguet
      • (de, een) blunderende Gelfland
      • een blunderende Vanhaezebrouck
      • een blunderende Verlinden

      De Limburgers hadden bij beide treffers wel de hulp nodig van de blunderende Drouguet. De Mechelse doelman werd door de aanhang van de thuisploeg als zondebok uitgefloten.

      De Standaard,

      Karpov neemt 5-3 voorsprong op blunderende Gelfand. [...]. Anatoli Karpov heeft in Sanghi Nagar zijn voorsprong op Boris Gelfand vergroot tot twee punten. Hij staat met nog twee partijen te spelen met 5-3 voor.

      NRC,

      Al wie met Gent sympathiseert, stond met het schaamrood op de wangen Jbari waagde het zelfs niet een saltootje te maken, nadat Calo hem met de medewerking van een blunderende Vanhaezebrouck de leiderspositie in de topscorerslijst aanbood.

      De Standaard,

      Het was invaller Bart Goor die van een misverstand tussen De Brul en een blunderende Verlinden gebruik maakte om er na een matig duel 1-1 van te maken.

      De Standaard,

      met een als-bepaling


      • (niet) als enige blunderen
      • als magistraat blunderen
      • als procespartij blunderen

      De rijkswacht heeft in 1992 als eerste de nummerplaat nagetrokken van de zwarte VW Golf waarin een getuige Loubna had gesignaleerd. Het negatieve resultaat gaf zij door aan de gerechtelijke politie. Die concludeert hieruit dat zij niet als enige blunderde in het onderzoek naar de verdwijning van Loubna.

      De Standaard,

      De heer Connerotte heeft als magistraat geblunderd; het Hof van Cassatie heeft de wet toegepast; het Hof heeft bovendien de zaak van de slachtoffers gediend omdat het onderzoek in Neufchâteau blijft.

      De Standaard,

      Gemeenten worden in de rechtszaal niet langer serieus genomen door belastingrechters. Ze verliezen steeds vaker rechtszaken omdat ze als procespartij blunderen.

      http://nu.nl/news.jsp?n=305161=30,

      overig


      ( Met substantief ervoor)
      • meerdere keren blunderen

      Leo Brand had als tegenspeler G. Vosmeijer. Deze wedstrijdleider van de Drentse Dambond beoordeelde een slagzet van Brand verkeerd en trok daardoor uiteindelijk aan het kortste eind, 7-1. J. Fierstra had duidelijk zijn avond niet. Hij blunderde meerdere keren in de wedstrijd.

      Meppeler Courant,

      ( In voorzetselgroep)
      • zoveel bij elkaar blunderen
      • op verschrikkelijke wijze blunderen

      Zij komt op in haar ondergoed, trekt een ruberen penis met ballen over haar slipje aan en laat zich vervolgens door haar bediende verder aankleden. Kan een voorstelling waar in één minuut zoveel bij elkaar geblunderd wordt nog goed komen? De voorstelling door het Theater van het Oosten wordt gespeeld in eigentijdse kleding, decor en denktrant, maar de houding van de vrouw tegenover haar bediende is zeventiende-eeuws: dat een dame zich zo aan haar mannelijke bediende zou vertonen is vandaag de dag ondenkbaar.

      Meppeler Courant,

      De keeper zou later in de wedstrijd een belangrijk deel van de Meppeler winst op zich nemen door op verschrikkelijke wijze te blunderen.

      Meppeler Courant,

      ( Met onbepaald voornaamwoord)
      • (nogal) wat blunderen (bij iets)
      • niet weinig blunderen

      Er is nogal wat geblunderd bij de bergingswerken en er werden strukturele beleidsfouten blootgelegd.

      De Standaard,

      Ik had zelf voorgesteld, een huiszoeking te laten verrichten om erachter te komen of hij wel degelijk zelfmoord had gepleegd. [...]. Ze hebben daar ook niet weinig geblunderd. Z hebben de gemakkelijkste oplossing gekozen. Moord bewijzen was te moeilijk.

      De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen