bodyscan


bodyscan 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

scan die met behulp van een bodyscanner gemaakt wordt van het menselijk lichaam om mogelijke verborgen voorwerpen op te sporen, bijvoorbeeld wapens of drugs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bodyscan…

is een scan

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een scan van het menselijk lichaam

    Hoofdsemagram: scan


    Algemene voorbeelden


    Het Europees Parlement is faliekant tegen het plan van de EU om bodyscans op vliegvelden in te voeren.

    http://www.security.nl/artikel/23370/EU_wil_stiekem_bodyscan_invoeren.html,

    Onze paspoorten worden overgeschreven en er wordt uitgebreid verslag gedaan van onze koffers. Zelfs het merk van mijn rugzak word opgeschreven. Welke idioot heeft deze bureaucratische onzin bedacht? De tassen mogen we even achterlaten en daarna gaan we door de douane heen. Er moet nog een bodyscan gemaakt worden. Onze begeleidende soldaat legt dit uit in zijn beste Venezolaans.

    http://robgemen.blogspot.com/2011/01/drugs.html,

    Bij het afgeven van de koffers was het heel stil en ook bij de douane hadden we nauwelijks vertraging. Wel werden we helemaal binnenste buiten gekeerd en werd er een bodyscan gemaakt waarmee ze door je kleren heen kunnen kijken. Onder het motto "goed spul mag gezien worden" namen we ook dit voor lief en zo waren we meer dan 2 uur voor vertrek al klaar voor onze vlucht.

    http://starkiesusa2011.wordpress.com/2011/07/31/afscheid-van-new-york-dramatische-terugreis-naar-nederland/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2001
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal body scan
    Betekenis in brontaal idem

    bodyscan 1.1

    (neologisme)

    scanner waarmee, meestal met behulp van röntgenstralen, het menselijk lichaam onderzocht wordt op mogelijke verborgen voorwerpen, zoals wapens of drugs, die vaak op luchthavens gebruikt wordt; bodyscanner

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bodyscan…

    is een scanner; is een apparaat

        Algemene voorbeelden


        Hirsch Ballin gaat op korte termijn met de Amerikaanse autoriteiten regelen dat passagiers op alle vluchten van en naar de Verenigde Staten kunnen worden gecontroleerd met een bodyscan. Maar op langere termijn zouden reizigers op alle vluchten van en naar Nederland door een bodyscan moeten lopen voordat ze aan boord gaan.

        http://www.nu.nl/politiek/2152826/hirsch-ballin-wil-bodyscan-invoeren.html,

        Nederland gaat op korte termijn alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan. Minister Hirsch Ballin heeft daar dinsdagavond telefonisch over gesproken met Janet Napolitano, de Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De bewindsman geeft hoge prioriteit aan de veiligheid van passagiers en wil dat de invoering van de bodyscans zo snel mogelijk op Europees niveau mogelijk wordt gemaakt.

        http://www.depers.nl/binnenland/364514/Nederland-krijgt-bodyscans.html,

        Op het vliegveld in Dallas (in de staat Texas) werd Ellen Terrell eerst door een vrouwelijke beveiligingsbeambte gevraagd of zij soms tennis speelde. Na het ontkennende antwoord vroeg Ellen waarom dat eigenlijk gevraagd werd. "Omdat u zo'n leuk figuur hebt" luidde het antwoord. Vervolgens werd zij nog twee keer door de bodyscan gestuurd. Na de derde keer hoorde zij de beambte tegen haar mannelijke collega's, die in een apart kamertje de beelden bekeken, zeggen dat zij de vrouw liet gaan omdat er niets verdachts aan haar was.

        http://www.telegraaf.nl/reiskrant/11529517/___U_heeft_zo_n_leuk_figuur___.html,

        Etymologie


        Vroegste datering 2009

        bodyscan 2.0

        (gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

        uitgebreid onderzoek van het menselijk lichaam, waarbij diverse lichaamsfuncties getest worden, met de bedoeling eventuele ziektes of afwijkingen in een vroeg stadium op te sporen
        Wordt meestal gebruikt in de woordgroep totale bodyscan of Engels total bodyscan.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een bodyscan…

        is een onderzoek; is een activiteit

        • [Plaats] wordt meestal uitgevoerd in klinieken in het buitenland, vaak privéklinieken, omdat preventief gezondheidsonderzoek in Nederland niet is toegestaan
        • [Handelende persoon] wordt meestal uitgevoerd door een of meerdere artsen
        • [Motief] wordt uitgevoerd om de gezondheid van het lichaam en te verschillende lichaamsfuncties preventief te controleren en eventuele afwijkingen in een vroeg stadium op te sporen
        • [Onstoffelijke inhoud] omvat een intakegesprek met daaropvolgend diverse onderzoeken, bijvoorbeeld een MRI-scan, een CT-scan, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek, een longonderzoek en een onderzoek van de schedel en de hersenen
        • [Waardering] is in Nederland omstreden, omdat preventief medisch onderzoek niet is toegestaan

        Algemene voorbeelden


        Er zijn in Nederland een paar organisaties die zo'n bodyscan aanbieden. Hun manier van werken komt in grote lijnen met elkaar overeen. Er gaat altijd een intakegesprek (anamnese) aan vooraf. Daarin wordt bekeken en besproken wat er precies gecheckt moet worden. Na het maken van een MRI-scan en eventueel CT-scans bespreekt de arts dezelfde dag nog de resultaten van het onderzoek. Aan het eind van de dag krijg je alles mee naar huis. De onderzoeken worden in het buitenland gedaan, vaak net over de grens in Duitsland, omdat de Nederlandse wetgeving geen uitgebreid preventief medisch onderzoek toestaat, zonder dat er een directe medische aanleiding voor is.

        http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/5728/total-bodyscan-een-goed-idee,

        Van alle bezoekers van dokterdokter.nl heeft 4% ooit zo'n bodyscan laten doen.

        http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/5728/total-bodyscan-een-goed-idee,

        Wij werken met een nieuw revolutionair systeem om energetische bodyscans te maken. Honderden modellen, van organen en gewrichten, tot cellen, DNA en chromosomen worden met een bodyscan zichtbaar gemaakt. Men kan op een stoel zittend met een speciale koptelefoon op direct meekijken naar de bodyscan van het eigen lichaam. De bodyscan wordt gebruikt ter ondersteuning van de therapeutische behandeling.

        http://www.quantumbodyscan.nl/

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een totale bodyscan
        • een total bodyscan

        Totale bodyscan, verstandig of niet? Ernstige ziektes als kanker of hart- en vaatziekten zouden door een totale bodyscan in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Een goede vinding zou je zeggen, maar daar is Tjeerd Tijmstra, medisch socioloog, het niet helemaal mee eens.

        http://gezond24.nl/video/bekijk/totale-bodyscan,-verstandig-of-niet.htm

        Driekwart van alle Nederlanders zou zijn of haar lichaam wel eens aan een grondig onderzoek willen laten onderwerpen, zo blijkt uit de poll die de afgelopen weken op onze website heeft gestaan. Mensen worden vooral afgeschrikt door de prijs: 6 op de 10 Nederlanders vindt een total bodyscan te duur.

        http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/5728/total-bodyscan-een-goed-idee,

        Etymologie


        Aard herkomst leenwoord
        Vroegste datering 2001
        Brontaal Engels
        Vorm in brontaal body scan
        Betekenis in brontaal idem