bodyscanner


bodyscanner 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

scanner waarmee, meestal met behulp van röntgenstralen, het menselijk lichaam onderzocht wordt op mogelijke verborgen voorwerpen, zoals wapens of drugs, die vaak op luchthavens gebruikt wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bodyscanner…

is een scanner; is een apparaat

  • [Plaats] wordt meestal gebruikt op de luchthaven
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een scanner die op het menselijk lichaam verborgen voorwerpen kan opsporen, bijvoorbeeld wapens en drugs

    Hoofdsemagram: scanner


    Algemene voorbeelden


    De bodyscanner die de Nederlandse Antillen van het ministerie van Justitie hebben gekregen voor het opsporen van bolletjesslikkers is ongeschikt.

    ANP,

    Feitelijk is het apparaat geen bodyscanner, maar een digitaal röntgenapparaat dat een foto maakt van de buikholte, aldus de gezaghebber.

    Haarlems Dagblad,

    Een eventueel buikje of andere huidplooien, niets ontsnapt aan het oog van de bodyscanner.

    Sp!ts,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2001
    Periode opkomst 2001

    bodyscanner 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg; techniek en technologie)

    soort röntgenapparaat dat uiterst dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam op de foto vastlegt

    Algemene voorbeelden


    Het de Weyerziekenhuis in Heerlen zal in de loop van het volgend jaar overgaan tot de aanschaf van een z.g. body-scanner, een röntgenapparaat dat gekoppeld aan een computer uiterst dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam op de foto kan vastleggen. [...]. De body-scanner ondervangt de beperkingen van de tot dusver ontwikkelde röntgenapparatuur die niet in staat is om alle inwendige aandoeningen van het lichaam te localiseren en te reproduceren. De body-scanner kan polyklinisch worden toegepast en is voor de patiënten risicovrij en volkomen pijnloos.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010563505:mpeg21:a0339,

    Een onderzoek met de body-scanner kost al gauw tussen de 500 en 700 gulden. Bovendien, hoeveel radiologen zijn er nodig om al die beelden (van het hele lichaam) nauwkeurig te lezen?

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017935:mpeg21:a0346,