boeteling


boeteling 1.0

(verouderend)

iemand die boete doet voor een begane zonde, vooral door een aan zichzelf of een door anderen opgelegde straf te ondergaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boeteling…

is een persoon

  • [Oorzaak] doet boete vanwege een begane zonde
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] doet boete; ondergaat een straf

    Algemene voorbeelden


    De boeteling ontkleedde het bovenlichaam en werd door een broeder zo lang gegeseld, als de leider van de zitting had bepaald.

    http://www.herman.lenting.freeler.nl/dagelijks.htm,

    Men sprak de naam van Massimo, de berouwvolle zondaar, de boeteling, met eerbied uit. Maar de beproevingen die Massimo zichzelf oplegde waren blijkbaar nog niet zwaar genoeg. Want zo nu en dan voer er een boze geest in hem, die hem dagenlang genadeloos door de tientallen kamers van zijn huis dreef.

    De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

    Na de begroeting in een biechtgesprek belijdt de boeteling zijn zonden. Het is belangrijk dat de boeteling het hele verhaal vertelt, daadwerkelijk berouw heeft over zijn of haar zonden en de intentie heeft zijn leven te veranderen. Daarna legt de priester een passende penitentie op, meestal in de vorm van gebeden of goede werken. Vervolgens verleent de priester de boeteling vrijspraak en vrede. Hij gebruikt hierbij de woorden: 'Ik ontsla u van uw zonden in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen.' Aan het eind van het biechtgesprek ontvangt de boeteling de zegen van de priester.

    https://www.parochie-lvh.nl/blank,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als boeteling
    • als een boeteling

    Canteclaer, de haan, liet het stoffelijk overschot van zijn dochter Coppe tot voor Nobel brengen en verhaalde met tranerige stem hoe zij haar jonge leven had verloren. De vos, die zich als boeteling had voorgedaan, was het domein van de argeloze haan binnengedrongen en had er het grootste deel van de familie om hals gebracht en smakelijk opgepeuzeld.

    De Standaard,

    Ik spat haar nat, pak haar voet vast en kus als een boeteling haar sappige tenen.

    http://www.brakkehond.be/77/paauw1.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding