brandraam


brandraam 1.0

afbeelding

Bron: Booms, C.S.
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in België)

raam met gebrandschilderd glas; raam met glas in lood; glas-in-loodraam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brandraam…

is een raam

      Algemene voorbeelden


      Bikschote heeft een nieuwe dorpsvlag [...]. "Deze vlag is een moderne versie van het Bikschootse wapenschild dat men kan terugvinden in het brandraam van onze kerk", vertelt Eddy Vanacker. "Door de contouren van een wapenschild te gebruiken werd de link behouden met het brandraam en de oorloggeschiedenis van het dorp."

      http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/bikschote-heeft-eigen-vlag-gebaseerd-op-brandraam-in-kerk/article-4000022142147.htm,

      Eeuwen lang heeft de westerse mens zich trouw op deze oermythe van Godsschepping afgestemd. Het heeft de filosofie, de wetenschap en de moraal in grote mate en gedurende eeuwen bepaald en georiënteerd, en dat geldt ook voor alle kunstuitingen, het weze de hoofse poëzie, de brandramen van de Antwerpse kathedraal of de muziek van Bach.

      Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

      Boven een bergkast voor het doopregister (1780, Louis XVI stijl) met Heilige Geest-krans een brandraam met tekst: Te Maria Jerusalim Tota pulchra est Maria [...]. Het brandraam werd in de jaren 1890 gemaakt en in 1924 hersteld door J. Casier uit Gent. Al de heiligen die erop staan, verbeelden patronen van de overledene familie van de schenkster, Juf. Nathalie Noppe.

      http://users.skynet.be/sintmaartenkortrijk/bossen.htm

      De Smedt raakte in de ban van eerste drukken, gesigneerde en genummerde eksemplaren, boeken-met-opdrachten. Toen tien jaar geleden de portemonnee protesteerde, besliste hij [...] de weg van de specializatie op te gaan. Timmermans was geen evidente keuze [...]. Timmermans kleurt nu De Smedts bestaan, tot in twee ingewerkte brandramen toe die, middels een druk op een knop, achter mij oplichten: Boer Wortel en Pallieter.

      De Standaard,