glas-in-loodraam


glas-in-loodraam 1.0

afbeelding

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
( CC BY-SA 3.0 )

raam met gebrandschilderd glas; raam met glas in lood; brandraam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een glas-in-loodraam…

is een raam

  • [Samenstelling] bestaat uit verschillende - veelal gekleurde - stukken glas die bij elkaar gehouden worden door loden strippen en als geheel een voorstelling bevatten
  • [Functie] dient ter versiering
  • [Plaats] is vaak aangebracht in een kerk of ander monumentaal gebouw; is ook wel aangebracht in woonhuizen en dan vaak aan de voorkant daarvan, boven de voordeur en/of boven de ramen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een raam met glas in lood; betreft een raam met gebrandschilderd glas

Hoofdsemagram: raam


Algemene voorbeelden


Een herenhuis met monumentaal trapportaal, glas-in-loodramen en smaakvolle bollampen aan hoge plafonds.

NRC,

Verbijsterd zijn wij echter over de evacuatie van Tiel [...]. De stad ligt hoog en is, voorzover de bronnen informatie geven, nog nooit overstroomd. Bij alle (sinds ongeveer 1450) beschreven watersnoden, fungeerde de stad dan ook als toevluchtsoord voor het water ontvluchtende Betuwenaren. Dat is fraai uitgebeeld op een glas-in-loodraam in de raadszaal, waarin de trotse tekst Tiel asylum gens Batavorum (Tiel is een toevluchtsoord voor de mensen uit de Betuwe) prijkt.

NRC,

Parketvloer, glas-in-loodramen, Tiffany-lampen, de grootste wandschilderingen die Den Besten tot dusverre gemaakt had, en plafondschilderingen vormden een harmonieuze eenheid, waar het volgens oude Goudenaren goed feesten was.

NRC,

Door een glas-in-loodraam viel wat groenachtig licht naar binnen.

Pandora, Pieter Aspe,

Het Britse parlement heeft koningin Elizabeth ter ere van haar 60-jarig regeringsjubileum een glas-in-loodraam cadeau gedaan. Het raam werd vanmiddag onthuld in Westminster Hall in Londen.

http://nos.nl/koningshuis/artikel/353590-elizabeth-krijgt-glasinloodraam.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een groot glas-in-loodraam
  • een klein glas-in-loodraam
  • een kleurig glas-in-loodraam
  • een ongekleurd glas-in-loodraam
  • een modern glas-in-loodraam
  • een nieuw glas-in-loodraam
  • een oud glas-in-loodraam

De muren waren met een overdaad van harde houtsoorten betimmerd en de kamers hadden grote glas-in-loodramen, voorzien van een onduidelijk wapen, alsof het pand ooit een consulaat had gehuisvest.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Onder begeleiding wordt een klein glas-in-loodraam met een rechte verdeling gemaakt.

http://www.foka-glas.nl/

Het huis van de familie Barroso was opgetrokken in tudorstijl: een puntdak, blauwe leisteen, opvallend metselwerk op de voorgevel en overal kleurige glas-in-loodramen.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

De Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk, gebouwd op de basis van een Romeins castellum van de 3de eeuw, waarvan nog resten zichtbaar zijn, is een bezoekje waard voor de moderne glas-in-loodramen.

De Standaard,

In de ongeveer 20 jaar van haar bestaan heeft Foka zich ontwikkeld tot de grootste speciaalzaak van Nederland op het gebied van glas-in-lood en tiffany [...] . Ook voor brandschilderen kun je er uitstekend terecht [...]. De winkel. De 30 meter lange etalage doet de getoonde oude en nieuwe glas-in-loodramen prachtig tot hun recht komen.

http://www.foka-glas.nl/

Bij een witte houten kerk hield hij zijn pas in en keek op naar de ongekleurde glas-in-loodramen waarachter een zwak licht brandde.

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een (licht) beschadigd glas-in-loodraam
  • een verbogen glas-in-loodraam

Uit de uiteengevallen middensectie zonken allerlei lichtere wrakdelen met verschillende snelheden. Sommige deden er zelfs verschillende uren over. Men vond er het volgende van terug: tonnen kolen uit de twee opengebarsten ketelruimen en de bunkers op het G-dek [...]; stukken smeedijzeren en verguldbronzen balustrades van de achterste statietrap; verbogen glas-in-loodramen uit de 1ste-klas-eetzaal en gebrandschilderd glas uit de 1ste-klas-rookzaal; een wandlampje uit de 1ste-klas-conversatiezaal [...], ventilatiestrippen, zilveren dienbladen, haarborstels, handspiegels en allerlei eigendommen van passagiers, van kleding tot speelgoed en koffers.

http://home.tiscali.be/johnny.bonte18/teksten/titanic/titanic_20.htm

Wie interesse heeft voor een licht beschadigd glas-in-loodraam (40 cm x 60 cm) met de afbeelding van een Madonna met Kind kan terecht bij F.V.d.B.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding