breeddenkend


breeddenkend 1.0

geen bekrompen, benepen opvattingen hebbend of koesterend; openstaand voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.; ruim in zijn of haar opvattingen zijnd; een ruime blik, ruime opvattingen hebbend; ruimdenkend

Algemene voorbeelden


Mijn deur werd [...] platgelopen door lui uit de non-profitsector die me voor een breeddenkende mecenas op vele terreinen hielden.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Modest is realistischer, hij beschouwt Jean Pontif als een breeddenkende cynicus met voldoende alibi's en pseudoniemen om als componist een comfortabel rijker leven te kunnen leiden.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

Zeer veel mensen eigenen zich graag het predikaat "breeddenkend" toe. Dat staat immers goed. Maar is "breeddenkend" geen relatief begrip? Hun denken zit immers "besloten" in een louter rationeel denkkader. Het woord kader wijst reeds op een grens. Wat daarbuiten valt, bestaat voor velen niet, en vormt dus in hun ogen geen beperking van hun "breed-denken".

https://www.lorber.be/lorberteksten/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een breeddenkende klasse

Dit apart cultuurpatroon onderscheidt zich meer en meer van dat van de meer succesvolle, meer intellectuele en meer breeddenkende klasse. De kloof wordt nog versterkt doordat steeds meer hooggeschoolden trouwen met hooggeschoolden, en laaggeschoolden met laaggeschoolden. Daardoor groeit een culturele dualiteit.

De Standaard,

  • (een) breeddenkend mens

Het is [...] de taak van iedere breeddenkende mens om van deze korte-termijn-visie te leren afstappen, en het huidig en toekomstig belang van ruimtevaart naar juiste waarde in te schatten!

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

met bijwoord


  • hoe breeddenkend
  • meer breeddenkend
  • niet breeddenkend
  • (niet) even breeddenkend
  • zeer breeddenkend
  • veel breeddenkerder

Onder leiding van aalmoezenier Lothar Smolders zongen de blonde knapen Quis sicut Dominus, fragment uit psalm 112 (Laudate Pueri) 58 en Ad te clamamus, fragment uit het Salve Regina van Georg Friedrich Haendel. Volgens de geruchten was dit de laatste wens van mevrouw Vervoordt die met deze aanstootgevende keuze van een lutherse, Duitse componist zelfs na haar dood bewees hoe breeddenkend zij was.

Cargo, Patrick Conrad,

Dit apart cultuurpatroon onderscheidt zich meer en meer van dat van de meer succesvolle, meer intellectuele en meer breeddenkende klasse. De kloof wordt nog versterkt doordat steeds meer hooggeschoolden trouwen met hooggeschoolden, en laaggeschoolden met laaggeschoolden. Daardoor groeit een culturele dualiteit.

De Standaard,

Het zal niet gezegd kunnen worden dat ondernemingsleiders niet breeddenkend zijn.

De Standaard,

In zijn programma pleit hij er onder meer voor dat de gevangenissen worden omgevormd tot scholen en dat de regering het slavenvraagstuk oplost door de slaven vrij te kopen, zodat de eigenaars schadeloos worden gesteld. Maar Smith is niet altijd even breeddenkend . Wanneer hij in een plaatselijke krant wordt aangevallen geeft hij, als burgemeester, opdracht om "de lasterkrant" te vernietigen.

http://www.gva.be/dossiers/-w/winterspelen2002/utah3.asp

Maar vader is altijd zeer breeddenkend geweest, in de echte zin. Zonder gelul over pluralisme, zoals tegenwoordig.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

Haar vader is niet iedere avond thuis. Zij mag ook veel meer dan ik. Krijgt veel meer. Omdat haar ouders veel breeddenkender zijn dan de mijne. Er komen daar nogal wat jongens over de vloer.

Koud, Geertrui Daem,

met werkwoord


  • er breeddenkend uitzien

Haar blik viel op een imposante bankiersvrouw in een bruin chic kleed en met een dikke havanna tussen het zuiverkaraatsgefonkel. Ze zag er joviaal en breeddenkend uit.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

  • breeddenkender worden

De man die voor enkele weken nog schrok van de kosten voor een stuk of wat tweedehands Landrovers in de Soedan, werd merkbaar soepeler in het uitgeven van geld, en ook breeddenkender.

Een Ferrari in de Lange Leemstraat, Sus Van Elzen,

  • breeddenkend zijn
  • breeddenkender zijn

Net zoals iedere academische opleiding vereist een opleiding in de sociologie een algemene begaafdheid, waarbij onder meer de volgende elementen belangrijk zijn: een goed geheugen, redeneervermogen, abstract, analytisch en verklarend willen werken; breeddenkend zijn en een kritische houding aannemen.

http://www.sociologie.be/studeren/wat.htm

Dat deze collectieve verontwaardiging op een consensus berust is bovendien het gevolg van het "onnatuurlijk" bondgenootschap van traditioneel en progressief: opkomen voor "oude" waarden van fatsoen, enerzijds, breeddenkend zijn met ultieme grenzen, anderzijds.

De Standaard,

Vooral in dat laatste dossier werd het tema van de "Belgische verankering" dankbaar bespeeld. Het was trouwens met het oog op zo'n verankering dat het Gemeentekrediet zich in 1992 bereid toonde aandeelhouder te worden van de BBL. Zullen de aandeelhouders breeddenkender zijn wanneer er Belgische scenario's op tafel komen? Of, konkreter: kan Narmon zijn aandeelhouders, de gemeenten en provincies, overtuigen?

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • breeddenkend en vooruitstrevend

De "harmonika" groeide dus uit tot een typisch volksinstrument, in tegenstelling met vele andere muziekinstrumenten die zowel door het volk als door de burgerij werden bespeeld. Toch waren er ook breeddenkende en vooruitstrevende musici die de accordeonfabrikanten zodanig beinvloedden dat er verschillende instrumenten gebouwd zijn waarbij het mogelijk was vooral ernstige, klassieke muziek te spelen.

http://users.pandora.be/mj/artikels/40accordeon.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


breeddenkend 2.0

getuigend van een manier van denken waarbij men openstaat voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen e.d.; van ruime opvattingen getuigend

Algemene voorbeelden


De box is uitstekend. Hij bevat veel traditioneel én modern werk van Afrikaanse en Latijnse zangeressen, maar put ook gepast uit de Amerikaanse soul en gospel en diverse Europese tradities. Bovendien verbindt men oude glories als Oum Kalsoum en Piaf met jong talent als Värttinä. Eigenlijk ontbreken enkel de Ierse en Griekse diva's om echt van perfektie te spreken, maar dat kan het genot niet drukken. Deze cd is door zijn breeddenkende selektie een positieve uitzondering op de regel.

De Standaard,

Ze roept 'Cela ne m'étonne pas!', en wuift met een breeddenkend gebaar de verlegenheid van haar tegenstribbelende gezelschapsdame weg.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

"In 1939 was Brussel het zusje van Parijs en het New York van het oosten. [...]. Toen al was Brussel een breeddenkende metropool, die onder meer Josephine Baker ontving, terwijl Antwerpen een kleinstedelijke 'eigen volk eerst'-mentaliteit had," vertelt Marnix Peeters, die samen met Jana Wuyts ook alle kranten van het jaar 1939 doorploegde.

https://www.bruzz.be/culture/art-books/de-zomer-van-1939-toen-bruisend-brussel-nog-geen-littekens-had-2019-10-24,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • op een breeddenkende wijze

Ieder die op een breeddenkende wijze naar maatschappelijke vraagstukken kijkt, is er al tegenaan gelopen, tegen de Power Shouter.

https://perplexicorum.com/2015/05/06/power-shouters-over-luide-roepers-en-de-ratio/,