brugjaar


brugjaar 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

leerjaar dat is ingericht als een overgangsjaar van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en dat tevens dient om de passende verdere onderwijsafdeling van leerlingen te bepalen; jaar van de brugklas, veelal het eerste jaar van het middelbaar onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een brugjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs te vergemakkelijken en de meest passende onderwijsafdeling te bepalen voor een leerling
  • [Tijd] situeert zich in het begin van het middelbaar onderwijs, meestal het eerste jaar
  • [Betrokkene] heeft betrekking op leerlingen in het middelbaar onderwijs

    Hoofdsemagram: jaar


    Algemene voorbeelden


    Het voortgezet onderwijs begint met minstens één brugjaar. Een jaar dat een "brug" slaat tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De scholen hebben echter de vrijheid ook het tweede en het derde leerjaar in te richten als brugjaar om daardoor de definitieve keuze voor een afdeling één of twee jaar uit te stellen. Wij hebben vanaf de start van de Mammoetwet in 1968, bewust gekozen voor een driejarige brugklas.

    http://www.theresialyceum.nl/School/Profiel/DriejarigeBrugperiode/tabid/151/language/nl-NL/Default.aspx,

    In het eerste brugjaar wordt ernaar gestreefd de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. In de mentorlessen, die gedurende het schooljaar één uur per week gegeven worden, wordt aandacht besteed aan de kennismaking met de nieuwe school en elkaar, het leren studeren en een goede werkhouding. Daarnaast wordt er in de periode van oktober tot en met mei waar nodig (vakgericht) begeleiding gegeven (dit geldt ook voor de leerjaren 2 en 3, daar waar het rooster dit toelaat).

    http://calvijn.csdehoven.nl/onderwijs/aanbod,

    De brugklas duurt op onze school één jaar. In dat brugjaar stimuleren we de leerlingen hun capaciteiten volledig te benutten, hun grenzen te verkennen om zo uiteindelijk in de voor hen juiste afdeling terecht te komen.

    http://www.bovo-tilburg.nl/koning-willem-ii-college.html

    Ter voorbereiding op het gymnasium wordt in het brugjaar les gegeven in het vak oriëntatie klassieke cultuur.

    http://www.melcol.nl/algemeen/schoolgids/Sg2000.doc

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    brugjaar 2.0

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

    studiejaar ter overbrugging in hoger onderwijs, dat iemand toelaat een hogere graad te halen of een vervolgstudie te beginnen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een brugjaar…

    is een jaar; is een periode; is een tijd

    • [Functie] dient ter overbrugging met het oog op een hogere graad of een vervolgstudie
    • [Betrokkene] heeft betrekking op studenten van een voortgezette of hogere opleiding

      Hoofdsemagram: jaar


      Algemene voorbeelden


      Je wordt door middel van een brugjaar voorbereid op instroom in de driejarige masteropleiding geneeskunde. Gedurende het brugjaar neem je deel aan grote delen van het onderwijs van de blokken van de tweede en derde jaar van de bacheloropleiding geneeskunde.

      https://www.academictransfer.com/employer/UMCG/vacancy/13016/lang/nl/

      Het was al jarenlang een wens van de sociale partners: A2-verpleegkundigen de mogelijkheid bieden om op een 'hoger niveau' te werken, net zoals dat in andere beroepen kan. Het gaat om het opwaarderen van gebrevetteerde verpleegkundigen die door hun praktijkervaring heel wat kennis en kunde hebben, maar wie het gedeeltelijk ontbreekt aan een theoretische opleiding. Heeft zo'n verpleegkundige meer dan tien jaar ervaring, dan hoeft hij of zij maar een brugopleiding van één jaar te volgen, zo niet duurt de opleiding twee jaar [...]. Vorig jaar maakten zo'n 130 kandidaat-gegradueerden gebruik van het brugjaar.

      http://nieuws.kuleuven.be/node/3570,

      Gegradueerden in de industriële wetenschappen en technologie kunnen studieduurverkorting bekomen. Dit betekent dat ze de graden "kandidaat industrieel ingenieur" en "industrieel ingenieur" kunnen behalen door te slagen voor de eindexamens van de twee aangepaste jaarprogramma's (brugjaren) van elk zestig studiepunten.

      http://ingenieur.kahosl.be/chemie/opleiding/toelating.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief erachter


      • brugjaar schoolverlaters
      • brugjaar politie

      Het project 'brugjaar schoolverlaters' is zijn derde en voorshands laatste jaar ingegaan. Enkele honderden jongelui die niet wisten in welke richting ze verder wilden, hebben er aan deelgenomen. Ze zijn er dankbaar voor. Niet alleen is er wat meer duidelijkheid in hun leven gekomen, ze zijn ook verrijkt met werk- en levenservaring.

      http://www.digibron.nl/search/detail/012e9b75a0e27cbef2446ab2/brugjaar-schoolverlaters-begint-aan-laatste-jaar,

      Het Brugjaar Politie is een oriënterende opleiding. In dit jaar kom je van alles te weten over het politiewerk. Je kan ervaren of het beroep daadwerkelijk iets voor je is.

      http://www.vitaliscollege.nl/opleiding/1715/brugjaar-politie-beveiliger