budgethuwelijk


budgethuwelijk 1.0

(neologisme)

snel gesloten huwelijk met beperkt ceremonieel dat tegen betaling van een gering bedrag wordt gesloten; snel en goedkoop huwelijk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een budgethuwelijk…

is een huwelijk

  • [Duur] is snel gesloten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een huwelijk met beperkt ceremonieel dat tegen betaling van een gering bedrag wordt gesloten; is een goedkoop huwelijk dat snel gesloten wordt

    Algemene voorbeelden


    Het fenomeen trouwtoerisme heeft ook zijn en haar intrede gedaan: speuren naar de goedkoopste gemeente om te trouwen. De overheid komt deze groep trouwlustigen tegemoet met het 'budgethuwelijk': voor 150 euro wordt het huwelijk er aan het loket in gemasseerd. Een happy end moet je er zelf bij bedenken. De gemeente als prijsvechter, wie had dat gedacht?

    http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4306384/2016/05/24/Budgethuwelijk.dhtml,

    Kan ik in Amsterdam trouwen via een baliehuwelijk? Ja, dat kan. Amsterdam noemt dit een budgethuwelijk. De ceremonie is alleen administratief en duurt maximaal 10 minuten. De plechtigheid vindt plaats in een kleine spreekkamer in het Stadsloket. Naast een baliehuwelijk kunt u in Amsterdam ook kiezen voor een eenvoudig huwelijk. Dat zit tussen een normale ceremonie en een budgethuwelijk in.

    https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B189DAE05-EFC0-4432-B670-35E0636E7D4D%7D

    In de praktijk kiezen relatief veel bruidsparen voor een kosteloos huwelijk. Vaak komt de vraag om extra familie en vrienden mee te nemen naar de huwelijksvoltrekking, buiten de toegestane maximaal 4 getuigen bij een kosteloos huwelijk. Om aan deze vraag tegemoet te komen wordt voorgesteld een extra categorie bij de huwelijksvoltrekking in te voeren, het 'budgethuwelijk'. Daarbij kan er in de trouwzaal/raadszaal getrouwd worden en is er geen beperking aan het aantal gasten. De ambtenaar van de burgerlijke stand houdt een korte (standaard-)toespraak en het geheel duurt maximaal 30 minuten.

    http://tubbergen.nieuws.nl/gemeenteberichten/20140108/dinkelland-en-tubbergen-introduceren-budgethuwelijk/,

    Het tarief bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk, registratie van een partnerschap of het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk indien daarbij gebruik gemaakt wordt van de trouwzaal of een andere door de gemeente hiertoe aangewezen ruimte: [...] budgethuwelijk in het "Gemeentehuis" te Tubbergen [...] maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur € 195,00 [...] vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur € 195,00.

    http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Historie/Tubbergen/392036/392036_2.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een budgethuwelijk regelen

    Zo regel je een budgethuwelijk.

    http://www.z24.nl/geld/zo-regel-je-een-budgethuwelijk,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • een budgethuwelijk voor 150 euro

    Gratis trouwen en een budgethuwelijk voor 150 euro aan de balie zijn populairder dan ooit. We besparen liever op het officiële gedeelte zodat we iets meer over hebben voor het feest. Of we hebben niet gewoon zoveel geld.

    http://www.rtlnieuws.nl/editienl/geen-geld-voor-bruiloft-zo-maak-je-een-feestje-van-je-budgethuwelijk,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009