flitshuwelijk


flitshuwelijk 1.0

(neologisme)

snel gesloten huwelijk met beperkt ceremonieel dat tegen betaling van een gering bedrag wordt gesloten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flitshuwelijk…

is een huwelijk

  • [Duur] is snel gesloten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een huwelijk met beperkt ceremonieel dat tegen betaling van een gering bedrag wordt gesloten

    Algemene voorbeelden


    Voor een vrouw wiens huwelijk slechts 55 uur duurde, lijkt het misschien een wat gewaagde opmerking. Desalniettemin houdt Britney Spears bij hoog en laag vol dat ze nog steeds gelooft in het instituut huwelijk. De 22-jarige superster deed deze onthulling tijdens de eerste keer dat ze sprak over haar flitshuwelijk met jeugdvriend Jason Alexander van 3 januari, zo weet Teenhollywood te melden. La Spears dat de hele toestand gewoon wat uit de hand was gelopen. Ze heeft zich verbaasd over alle ophef over het akkefietje. "We landden die dag op Mars. Waarom heeft niemand het daarover?", vraagt ze zich af. "Ik geloof wel degelijk in het huwelijk, zeker wel. Maar ik was in Vegas, en het overviel me gewoon een beetje. Ze weigerde in te gaan op de vraag of ze echte gevoelens heft voor Alexander. "Dat weet ik niet, dat is een persoonlijke vraag." "Maar ik heb wel een nieuwe video die uitkomt en dat is ook erg cool", liet Britney de zakenvrouw in zich spreken. Zij en Alexander trouwden in een kapelletje in las Vegas na een drankgelag van twee dagen.

    http://www.nu.nl/achterklap/261892/britney-gelooft-nog-in-het-huwelijk.html,

    Flitshuwelijk in negen minuten. De gasten die het huwelijk van Bianca de Bruin en Ronald von Ende bijwonen in de trouwzaal van gemeentehuis Goudestein hebben hun plek nog niet gevonden, of ze kunnen alweer weg. Precies negen minuten doet wethouder Verkroost er over om de twee Maarssenaren in de echt te verbinden. Het is voor het eerst dat in Maarssen een 'flitshuwelijk' wordt gesloten in de ambiance van de historische trouwzaal in Goudestein. Het was al mogelijk op maandag- en dinsdagochtend om kwart voor negen gratis te trouwen. Maar de voltrekking van zo'n gratis huwelijk vindt plaats in het sfeerloze gemeentekantoor. Traditioneel trouwen in Goudestein kost door de week 375 euro, op vrijdag 525 en op zaterdag zelfs 620 euro. Stellen die geen liefhebber zijn van grote plechtigheden, maar wel in stijlvolle ambiance willen trouwen, kunnen nu op maandagmiddag en dinsdagmorgen terecht voor de prijs van 150 euro. Het huwelijk van De Bruin en Von Ende kent een bescheiden ceremonie. Geen persoonlijke verhalen, geen toespraken van getuigen, maar een korte inleiding, de voltrekking van het huwelijk en een gedicht. Het plaatsen van de handtekeningen onder de huwelijksakte neemt de meeste tijd in beslag. "De ambtenaar van de burgerlijke stand voert van tevoren ook geen gesprek met het bruidspaar en bij de voltrekking is geen bode aanwezig om hand- en spandiensten te verlenen." "Daarom kunnen we de kosten zo laag houden," legt Verkroost uit. Het bruidspaar zelf is tevreden. "Eigenlijk wilden we in stilte trouwen, maar dan zit je daar ook maar samen met de getuigen in zo'n kil kantoor. Dit is toch een stuk leuker," zegt De Bruin.

    Algemeen Dagblad,

    De gemeente Ubbergen hanteert een ander beleid; daar mogen geen gasten meegenomen worden. Daarnaast trouw je aan het loket. Het is voor veel mensen een goede reden te kijken naar alternatieven. Eén van die alternatieven is het zogenaamde flitshuwelijk, mogelijk sinds 1 januari 2012. Dit is een uitgeklede variant van de huwelijksceremonie. Zo duurt de plechtigheid slechts 15 minuten, zonder mogelijkheden voor speeches. Er is slechts ruimte voor twee getuigen en eventueel de kinderen van het bruidspaar.

    http://www.lookonthebridesite.com/k/n25515/cms/news/852/Waarom-een-flitshuwelijk.html,

    De gemeente Arnhem sloot sinds 1 januari eenentwintig flitshuwelijken. Snel en goedkoop trouwen is populair. Ook op Valentijnsdag. Vijf minuten voor aanvang van hun flitshuwelijk komen ze de lange hal van het stadhuis in Arnhem binnenlopen. Trouwambtenaar Anouk Cornelissen leidt het aanstaande echtpaar plus twee getuigen meteen richting de trouwkamer. Van binnen fraai ingericht en van buiten net een kantoor. De deur blijft maar even gesloten. Geen speech, gelijk het jawoord en even tekenen. Kosten: 99 euro, 300 euro goedkoper dan een gewoon huwelijk in de gemeente Arnhem.

    http://www.debuzz.nl/nieuws/detail/flitshuwelijk-na-jawoord-meteen-weer-buiten,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004