buurman


buurman 1.0

(De meervoudsvormen buurlieden en buurlui zijn archaïsch.)

man die naast iemand woont; man waar iemand naast woont; man die bij iemand in de buurt woont

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buurman…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] woont naast iemand; woont bij iemand in de buurt

    Hoofdsemagram: man


    Algemene voorbeelden


    Kinderen moeten wel spelen, maar liever niet op pa en ma's gazonnetje en een schommel is uit den boze, krijg je toch kale plekken! Hij zou maar eens minder mooi zijn dan die van de buurman. Dan maar liever op straat.

    Meppeler Courant,

    Met Uffels' voorstel om er een landmeter bij te halen, was Lebens het roerend eens. Onder haar leiding werden even later afspraken op papier gezet die ertoe moeten leiden dat er weer rust rond de twee buurlieden komt. De landmeter wordt samen bekostigd en daarna wordt gezamenlijk een nieuwe houten schutting op de werkelijke erfafscheiding gezet.

    Meppeler Courant,

    Als zoon van een tuinder, kassen en vollegronds teelt groeide ik op tussen verschillende buurlui. Er vormden zich hechte vriendschappen en, zoals overal waarschijnlijk, deden zich ware veldslagen voor tussen de verschillende vriendengroepen.

    http://www.kalkoen.nl/hiermetdieveer/arc9-2001.shtml,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • buurmannen zijn

    C.K. (40 jaar) was in 1979 magschutter in El Bayada oftewel First Dutch camp in Libanon. R. Te L. (43 jaar) was in dat jaar commandant van de onderhoudsgroep in Al Yatun. De twee zijn buurmannen en bij toeval kwamen ze elkaar tijdens een reünie tegen.

    http://www.nedvets.nl/index1.htm

    met adjectief ervoor


    • de boze buurman
    • geen boze buurman

    Dan ging ik naar huis, onderweg Bach en Vivaldi fluitend. Ik groette joviaal de boze buurman van de overkant.

    http://www.gmk.be/ned/maarnormaal/mn07_32.htm,

    Voor de echte waterliefhebber is het leven op een woonboot het mooiste wat er is. De vrijheid is enorm. Tijdens een warme zomer hoef je niet eerst in je achtertuin een zwembadje op te blazen, maar spring je zo in het verkoelende water. Het volume van de radio kan op maximaal en er is geen boze buurman die komt klagen.

    Meppeler Courant,

    • mijn oude buurman
    • haar vroegere buurman

    Toen ik op een avond thuis kwam zag ik dat er iemand ingesproken had op mijn voice-mail. Er ging een rilling door me heen toen ik de stem hoorde. Ik herkende hem meteen. Het was Jack, mijn oude buurman. Hij schraapte zijn keel en zei me dat hij het vervelend vond dat ik het van hem moest horen, maar als hij het niet zei, wie zou het dan moeten doen? De huisarts? De politie? Ze hadden moeder gevonden, in haar slaapkamer, op bed.

    Asfaltbloempje; De vrouw in de kamer; My beautiful demon; Natalja, Yorgos Dalman,

    Nu ze naast haar vroegere buurman liep, was het net of Lilly nooit was weggeweest.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Irene was met haar vroegere buurman getrouwd, alleen had hun makelaar hen verboden de tussenmuren door te breken. Ze woonden tegenwoordig in een huis waar ze met beider huisraad in pasten, maar zelfs nu tikten ze soms als klopgeesten op de wanden die hen van elkaar scheidden?

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    • haar nieuwe buurman

    Een oudere autochtone huurster, die haar woning aan de galerijkant heeft verfraaid met hang- en klimplanten, hoort dagelijks keiharde muziek van de kinderen van haar nieuwe buurman.

    http://www.theovangogh.nl/bdw_6.html,

    • zijn directe buurman
    • de naaste buurman

    De man begon zich bij de weduwe ingeburgerd te voelen toen hij op straat door zijn directe buurman werd aangeklampt. Die wilde niet onaangenaam zijn, maar hij en zijn vrouw maakten zich zorgen over de geur die door de muren van zijn huis het hunne binnensijpelde.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    De bewuste hinderwetvergunning (die inmiddels milieuwet heet) werd twee jaar geleden afgegeven door de gemeente Vledder, na jarenlang getouwtrek over uiteenlopende bezwaren die de naaste buurman van het hotel, R.E., maakte.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de buurman van de eerste etage
    • de buurman van de overkant

    Er werd gebeld en tante deed open. Voor de deur stond de buurman van de eerste etage. Hij sprak: 'Mevrouw Ter Linde, ik geloof dat dit uw hondje is.'

    Het vallende hondje, Adri van Beelen,

    'Je bent al een echt vrouwtje,' had oom Geurt, de buurman van de overkant die geregeld thee kwam drinken, gezegd en tante Truut, zijn vrouw had hem toen op heftige toon verweten dat hij haar had geplaagd.

    Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

    in voorzetselgroep


    • praten met de buurman
    • een relatie met de buurman
    • een verhouding met de buurman
    • conflict met een buurman
    • problemen met een buurman

    'Ik zag jullie met de buurman praten', zei ik luchtig. 'Wat is er aan de hand?' 'Niks. Hij groette ons alleen maar. Er is gisteravond ingebroken in zijn huis.'

    Idil, een meisje, Yasmine Allas,

    De man werd in september 2001 plotseling door zijn vriendin op straat gezet. Dat terwijl het stel net een nieuw huis en een andere auto had gekocht. Tot overmaat van ramp begon de vrouw een relatie met de buurman.

    Haagsche Courant,

    Mijn vader greep de eettafel, gooide hem met een klap omver en barstte in huilen uit. 'Wat vinden jullie daar nou van?' vroeg hij aan ons, 'jullie moeder heeft een verhouding met de buurman.'

    De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

    D. zei dat hij in Vlaanderen nergens een bedrijfsterrein kon vinden voor een betaalbare prijs en dat hij uit Wevelgem weg wou omdat er problemen waren met een buurman.

    De Standaard,

    Maar tot dusver bleven alle pogingen om het conflict met uw buurman op te lossen zonder resultaat. Kunt u uiteenzetten waarom dit conflict zo geëscaleerd is en wie daarachter zit?

    NRC,

    • de deur van de buurman
    • het erf van de buurman
    • de hond van de buurman
    • het huis van de buurman
    • de tuin van de buurman

    Ze dacht aan een inbraak. De vrouw zag dat de deur van de buurman openstond. Op dat moment kwam de vermoedelijke dader met een arm voor zijn gezicht, om onherkenbaar te blijven, naar buiten. Hij verdween in de richting van de Ockenburghstraat.

    Haagsche Courant,

    Op een nacht schrokken wij wakker van een sterk prikkelende rooklucht en door het open raam keken wij midden in een afschuwelijke vuurgloed. Het brandde op het erf van de buurman. Zijn graanopslagplaats, waarvan de ene muur de scheidingswand vormde met onze tuin stond in lichte laaie en kleine deeltjes stro en grijze, witte en zelfs nog warmgloeiende as waaiden onze kamer binnen.

    De lange geboorte, Lut Ureel,

    Zenuwachtig liep de hond van de buurman met de haren overeind als een kwade weerwolf langs de haag heen en weer en weigerde de tuin te verlaten vooraleer wij achter de aalbessen- en frambozenstruiken, tussen het hoge netelgewas, de halfvergane resten van een kraai hadden opgeharkt.

    De lange geboorte, Lut Ureel,

    Mijn zus en ik stonden met onze moeder in het huis van de buurman. Om precies te zijn stonden we op het moment dat mijn moeder aan het woord was middenin de slaapkamer aan de voorkant. In deze kamer sliep de vrouw van meneer Bloemsma, maar nu niet.

    De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

    Dit is mijn eerste lente in Japan. De kamer die mij is toegewezen heeft een groot raam dat uitgeeft op de tuin van de buurman.

    Werk, Josse De Pauw,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar buurman
    • mijn buurman
    • zijn buurman

    Ze was bevriend met haar buurman.

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Tussen mijn woning en mijn buurman zijn woning was een buurtweg van 3 m breed. Hiervan is anderhalve meter van mij en anderhalve meter van mijn buurman.

    http://www.livios.be/fortis/vraag.asp?vraagid=7339_taal=1,

    Mijn buurman bouwt een garage tot tegen de gemeenschappelijke haag. Ik word erdoor gehinderd maar kan ik er ook iets aan doen?

    http://www.advocaat.be/publiek/vereniging/v0001.htm

    Er werd gebeld. Keller liep naar de deur. Hij verwachtte zijn buurman te zien die af en toe een keukenbenodigheid van hem wilde lenen, maar staarde in het witte, gezwollen gezicht van Harney.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    met lidwoord


    • de buurman

    Minst bereikte het trottoir weer. Als vanzelf was hij alleen op de lichte plekken gaan lopen. Soms moest hij een kleine sprong maken. De buurman stond nog precies als straks bij het hek, zo precies hetzelfde dat Minst zich daarover verbaasde.

    Weerloos, Jan Siebelink,

    • een buurman

    Op het moment van de ontdekking van het ongewenste bezoek zag de vrouw des huizes volgens haar man enkele kleurlingen weglopen, waarna de bewoner er zelf achteraan ging. 'Ik heb toen hard lopen schreeuwen in de straat en daarop kwam direct al een buurman af.'

    Meppeler Courant,

    Een Haagse echtpaar is in de nacht van donderdag op vrijdag in hun slaap door vergiftiging met koolmonoxide om het leven gekomen. Een buurman vond het echtpaar gisteren, aldus de politie.

    NRC,

    Spreekwoorden


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    buurman 1.1

    (De meervoudsvormen buurlieden en buurlui zijn archaïsch.)

    man die zich naast iemand bevindt; man naast wie iemand zich bevindt; man naast iemand

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een buurman…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevindt zich naast iemand

      Algemene voorbeelden


      Ergens in een hoekje van het voetbalveld staan, geïsoleerd, vier kleine tentjes. Een vijfde wordt juist opgezet. Tegen de reclameborden staan fietsen. 'Nee, wij hebben geen last gehad van de regen,' deelt een tentbezitster uit Tiel desgevraagd mee. 'Alleen de tent van de buurman had een lekkage. Maar wij hebben lekker geslapen.'

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • mijn Duitse buurlieden

      Het aangebeten broodje legde ik vol afkeer op mijn bord, een licht spottend maar toch gemoedelijk gelach van mijn Duitse buurlieden verwachtend. Dit kwam niet; mijn afwijzing van hun lekkernij viel heel slecht in de smaak, men wendde zich af en de meisjes met de platte manden keken ook al met een zacht verwijt in hun ogen van het bordje naar mij.

      Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • mijn buurman
      • zijn buurman
      • haar buurmannen

      Bij Nederlands en aardrijkskunde deed ik goed mee maar daarna, in de wiskundeles, viel ik in slaap ... Ik lag echt te knorren tot mijn buurman mij wakker stootte, voor de leraar er een opmerking over kon maken.

      De Morgen,

      Dames van middelbare leeftijd zingen op een podium liederen vol smart. Het publiek zit op de grond aan lange lage tafels vol vislekkernijen en sake. Alle vrouwen dragen schorten. Tegen lunchtijd begint mijn buurman, een oude man met één tand, typhoon of geen typhoon, vredig zijn roes uit te slapen.

      NRC,

      Midden onder het hbs- eindexamen stereometrie stond hij op en liep naar de tafel van zijn buurman die duidelijk wel het antwoord wist. Hij keek op diens papier, liep terug naar zijn eigen tafel en schreef de antwoorden op.

      Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

      "De supporters moeten elkaar gaan controleren", vindt Willem. "Het gaat maar om een handjevol raddraaiers tussen een paar duizend man. Als iemand zich misdraagt moet zijn buurman gewoon tegen hem zeggen dat hij zijn gekke muil moet houden."

      NRC,

      Op de veertig hengelaars hooguit twee vrouwen: een oude dame met een zuidwester op zit in de kerngroep, waar het het drukste is. Zij heeft een gezellig fluisterend contact met haar buurmannen. Aan het eind van de lange rij, als ze al bijna voorbijgewandeld zijn, zien Lisa en Ellen nog een vrouw zitten, een stukje bij de anderen vandaan.

      Het meesterstuk, Anna Enquist,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • (uw) buurman of buurvrouw

      Beste studenten, de tijd dat de Decaan u voorhield "kijk naar uw buurman of buurvrouw, want één van u haalt het ingenieursdiploma niet" ligt gelukkig achter ons.

      http://www3.bk.tudelft.nl/scripts/b-nieuws/index.asp?nummer=2=1998-99,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen