chip


chip 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

zeer klein en dun plaatje halfgeleidermateriaal, meestal van silicium, waarop complexe elektronische schakelingen zijn aangebracht; computerchip
Chips zijn in bijna alle elektronische apparaten van enige complexiteit (bv. computers, mobiele telefoons, wasmachines, auto's) te vinden.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 2.0 : 1.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chip…

is een onderdeel; is een voorwerp; is een zaak

  • [Afmeting] is zeer klein en uiterst dun
  • [Uiterlijk] ziet eruit als een klein plaatje op metalen pootjes
  • [Materiaal] is meestal een stukje silicium; kan ook bestaan uit ander materiaal, bijvoorbeeld een halfgeleidende plasticsoort
  • [Samenstelling] bevat gigantisch veel elektronische schakelingen op een drager (het plakje silicium) in een compacte keramische of plastic behuizing met metalen pootjes die zorgen voor de verbinding met andere onderdelen
  • [Geheel] maakt deel uit van een computer of een ander elektronisch apparaat, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een wasmachine of auto
  • [Functie] dient voor het besturen van apparaten, voor het opslaan en verwerken van gegevens, voor het identificeren en opsporen van personen, dieren en zaken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is soms zo complex dat het een computer op zich is, een zogenaamde microprocessor; is gevoelig voor stof
  • [Werking of functionering] is een zeer klein plaatje met elektronische schakelingen die samen een circuit vormen, waardoorheen een elektrische stroom gaat; bevat duizenden componenten die wiskundige handelingen uitvoeren zoals het optellen en aftrekken van getallen (in een processorchip) of het opslaan van getallen (in een geheugenchip)

Algemene voorbeelden


Zelfs lukt het de Amerikaan Noyce in 1959 om een elektronische schakeling met diverse transistoren in een klein plakje silicium aan te brengen: de geïntegreerde schakeling, kortweg chip, is geboren.

http://oud.refdag.nl/series/uitvindingen/001128weet05.html,

Een chip is een zeer klein plaatje met elektronische schakelingen die samen een circuit vormen, waardoorheen een elektrische stroom gaat. In de computer vind je tal van chips met verschillende taken. Maar er zijn ook chips die op zich een computer zijn. Men noemt ze 'micro-processoren'.

http://home.versatel.nl/rcgdam/computers/chips.htm

Transistoren komen in grote aantallen voor in de zogeheten microprocessor. De microprocessor bevat de reken- en de stuureenheid van de computer. De processor kan in de vorm van een zogenoemde chip worden geproduceerd. De chip is een stukje silicium, dat via een procédé van etsen en opdampen wordt gevormd. Een chip is opgebouwd uit een zeer groot aantal transistoren.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

Chips worden kleiner en kleiner. En daar komen ook de gevaren om de hoek kijken. De wetenschap begeeft zich op een terrein dat ze bij lange na niet kan overzien. Door bepaalde invloeden kunnen programma's van chips veranderd worden.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

'Magnetisme, statische elektriciteit, temperatuur, ultraviolet licht, radio-activiteit. Als chips daar in meer of mindere mate aan blootgesteld worden, dan zit de mogelijkheid er in dat ze geherprogrammeerd worden. Dat ze andere dingen gaan doen dan ze behoren te doen.'

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Deense wetenschappers hebben een nieuwe computerchip uitgevonden. In de chip springt een 'atoompje' voortdurend heen en weer. Een dergelijke chip zou ervoor kunnen zorgen dat de computers nog duizend keer krachtiger en sneller worden dan nu.

http://bop.vgc.be/tijdschriften/kits/981115/buitkort.html,

Van Dyck toont opnamen van de opgerolde folie in het binnenste van een condensator en van de minder dan haardikke gouddraadjes waarmee een chip in zijn behuizing vastgesoldeerd is. De patronen op de chip zijn niet te zien, daarvoor zou je tot op een tienduizendste millimeter moeten kunnen kijken.

De Standaard,

Chip in waspoeder vult voorraad supermarkt aan. De streepjescode krijgt een slimme opvolger. In de VS wordt een proef genomen met een chip in de verpakking. Die stuurt een seintje zodra de klant een product van het schap plukt. Op die manier kan de fabrikant de voorraad in de winkel nauwkeurig in de gaten houden.

de Volkskrant,

Een ander voorbeeld: een kledingstuk met een chip geeft zelf de wasvoorschriften door aan de wasmachine van de toekomst.

De Telegraaf,

Verder moet producenten worden verplicht in gsm's of laptops chips in te brengen, die gestolen apparatuur blijvend uitschakelen.

Het Parool,

Chipproduktie bij Siemens. Het personeel draagt beschermende kleding om te voorkomen dat stof de chips vervuilt.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een chip maken
  • een chip ontwerpen

Ontwerper Ted Hoff van Intel stelt daarom voor om slechts één chip te gaan maken, die zo flexibel moet zijn dat hij de gevraagde twaalf vervangt.

Reformatorisch Dagblad,

Als ingenieur fysische elektronica bedenk je methoden en processen die nieuwe elektronische ontwerpen en toepassingen mogelijk maken. Je gebruikt deze processen en methoden om steeds snellere en betere chips te ontwerpen en te implementeren.

http://www.kuleuven.ac.be/wordingenieur/wat/profiel/elek/elek.html

met adjectief ervoor


  • een elektronische chip
  • een hoogwaardige chip
  • een kleine chip
  • een nieuwe chip
  • een plastic chip
  • een snelle chip
  • een speciale chip

De vereisten om toegang tot het netwerk te krijgen zijn een mobiele telefoon (Mobile Equipment GSM) en een SIM-kaart (Subscriber Identity Module). Deze slimme kaart, uitgerust met een elektronische chip, integreert uw telefoonnummer en slaat al uw gegevens op.

http://company.proximus.be/nl/Technologies/,

Intel is de belangrijkste en machtigste partij op de markt van microprocessors. Het heeft een marktaandeel van 80 procent in chips voor personal computers. Dit bijna-monopolie wordt gesterkt door de voorsprong die de onderneming telkens op de concurrentie blijkt te hebben met nieuwe generaties hoogwaardige chips.

NRC,

Er zijn verschillende goede antwoorden op de vraag wat Bluetooth is. Zo kan men met recht zeggen dat het een standaard is voor draadloze breedband communicatie over afstanden tot ca. 10 meter. Maar het is ook een kleine chip die in allerlei aparaten gebouwd kan worden om die functie te verwezenlijken.

http://www.teledic.be/telecom.htm

De intelligentie en functionaliteit van steeds meer elektronische apparaten zit 'm in steeds snellere en kleinere chips.

NRC,

Een nieuwe chip wordt dan ook pas in productie genomen als het bewijs is geleverd dat die in alle opzichten werkt.

http://www2.ele.tue.nl/encyclopedie/encindex/

Geleidende en halfgeleidende plastics maken elektronica mogelijk die volledig uit plastic bestaat. De elektronische eigenschappen van geleidende polymeren komen echter niet volledig overeen met die van zeer zuiver en monokristallijn silicium waarop praktisch alle hedendaagse elektronica is gebaseerd. De plastic chip zal dan ook niet competeren met de normale siliciumchip. Op eigenschappen zoals snelheid en duurzaamheid is de siliciumchip superieur ten opzichte van de plastic chip, maar de plastic chip heeft één zeer belangrijk voordeel: de prijs.

http://home.tiscali.be/rutgerclaes/eindwerk/721_Voorbeelden.htm

"Een snelle chip heeft alleen zin als de software die snelheid aankan".

NRC,

Het elektronicaconcern maakt speciale chips voor onder meer televisies, 'set-up-boxes' voor de TV en mobiele telefoons.

Het Financieele Dagblad,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ingebouwde chip

In Frankrijk is de chipkaart al lang ingeburgerd: alle betaalkaarten hebben er een ingebouwde chip, in plaats van een magneetstrip zoals bijvoorbeeld in België.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • met een chip
  • uitrusten met een chip
  • met chip
  • op een chip
  • voorzien van een chip

Intussen maakt de Belgische overheid aanstalten, naar het voorbeeld van de SIS-kaart, nu ook elektronische identiteitskaarten, uitgerust met een chip, uit te reiken.

http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf,

Axa Stenman verwacht veel van fietssloten met chip, het nieuwste wapen in de strijd tegen de fietsdiefstal.

de Volkskrant,

Een chip is opgebouwd uit een zeer groot aantal transistoren. Fabrikanten van chips slagen er in om steeds meer transistoren op een chip aan te brengen en daarmee de rekensnelheid te verhogen.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

De afgelopen dagen maakte het concern bekend nieuwe versies te hebben ontwikkeld die zijn voorzien van chips die de harde schijf als opslagmedium vervangen.

Trouw,

met voorzetselgroep


  • een chip in
  • een chip op

Met een lens en een chip in de telefoon kun je plaatjes ter plaatse maken.

NRC,

Telefoonkaarten met chip zijn op komst, maar zullen verschillen van de chip in de bankkaarten.

De Standaard,

Bij een betaling met de chipcard wordt de kaart in een kaartlezer geplaatst, een eenvoudige hostcomputer die de chip op de chipcard activeert.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een magneetstrip of chip

Een kredietkaart is een plastic kaart die, aan de hand van de gegevens op de magneetstrip of chip, de mogelijkheid biedt goederen of diensten te kopen zonder er onmiddellijk voor te betalen.

http://www.abb-bvb.be/edu/nl/mod002/tools/e6.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


chip 1.1

afbeelding

Bron: Amal Graafstra
( CC BY-SA 2.0 )

heel klein buisje dat een microchip bevat met een identificatiecode en dat bij gezelschapsdieren onder de huid ingebracht wordt om het dier te kunnen identificeren; transponder

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chip…

is een buisje; is een voorwerp; is een zaak

  • [Afmeting] is ongeveer zo groot als een flinke rijstkorrel
  • [Materiaal] is gemaakt van bioglas of kunststof
  • [Samenstelling] is een buisje van bioglas of kunststof omgeven door een microcoating; bevat een microchip met een identificatiecode
  • [Functie] dient voor het identificeren en registreren van dieren, bijvoorbeeld voor het identificeren van verdwaalde gezelschapsdieren of voor het identificeren van dieren die verhandeld worden; wordt bij katten ook wel ingeplant om middels de code het kattenluik te openen
  • [Gebruikswijze] wordt door middel van een injectie onder de huid gespoten; wordt gelezen met een scanapparaat
  • [Betrokkene] wordt ingebracht bij dieren, bijvoorbeeld honden, katten, paarden, koeien

Algemene voorbeelden


Een transponder of chip is een unieke elektronische identificatiemethode. Het is een buisje van bioglas, ongeveer ter grootte van een rijstekorrel. Het inbrengen van de chip is vrijwel pijnloos voor het dier. De dierenarts brengt de chip in met een injectienaald. Hiervoor is geen narcose nodig. Eenmaal ingebracht zal uw huisdier niet merken dat hij/zij een chip draagt.

http://wmbrabant.dierenbescherming.nl/waaromchippen

Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een unieke code.

http://www.dedierenkliniek.nl/

De code van de chip kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen. De chip doet zelf niets; er zit geen batterijtje in en uw huisdier zal er niets van merken.

http://www.dedierenkliniek.nl/

Het inbrengen van de chip gaat d.m.v. een prik. De chip zelf doet niets. Pas als er een afleesapparaat bij wordt gehouden wordt de chip geactiveerd, zodat op het afleesapparaat de identificatiecode verschijnt.

http://www.nshd.nl/interna/index.html

Bij het ene paard zit het ding twee vingers onder de rand van de manen, bij het andere is dat drie vingers en bij weer een ander zit de chip boven in de nek. "Eigenlijk moeten we in Europees verband een vaste plek afspreken, zodat ze de chip in het slachthuis onmiddellijk kunnen terugvinden. Nu bestaat het risico dat een slachter denkt dat een paard geen chip heeft, waardoor het dier in de voedselketen terechtkomt."

Algemeen Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een chip inbrengen
  • een chip inplanten

Let wel: de chip moet ingebracht zijn vóór de vaccinatie tegen rabiës.

http://www.dierenartsenkring.nl/

Sedert 1995 wordt bij alle veulens een chip ingeplant.

http://www.e-regionet.com/hetfriesepaard/

met adjectief ervoor


  • een kleine chip

Bij het chippen wordt een kleine chip onder de huid van de fret ingebracht.

http://home.wanadoo.nl/de.fret/vermist.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


chip 1.2

chip voor automatische registratie van wedstrijdtijden, bijvoorbeeld hardlooptijden of fietstijden

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chip…

is een voorwerp; is een zaak

  • [Deel] bestaat alleen uit een chip of bestaat uit een apparaatje waarin een chip is verwerkt
  • [Functie] dient voor het registreren van sporttijden, bijvoorbeeld bij het hardlopen of fietsen
  • [Omstandigheid] wordt gebruikt op wedstrijden of in de training

    Algemene voorbeelden


    De tijdregistratie vindt plaats met behulp van MYLAPS ChampionChip, een chipje bevestigd aan de veter van je loopschoen. Als je geen chip bezit, kun je er een kopen. ChampionChip registreert niet alleen ieders finishtijd, maar ook ieders starttijd. Hierdoor krijgt iedere loper een zuivere 'netto' looptijd. Je hebt de keuze uit een groene of een gele chip.

    http://www.zevenheuvelenloop.nl/home/deelnemers/abc

    chip 2.0

    afbeelding

    Bron: seamark
    ( CC BY-SA 2.0 )

    dun plakje of schijfje, bijvoorbeeld een snipper hout of een schijfje aardappel; snipper; splinter
    Zie ook : chips

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 2.0 : 1.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een chip…

    is een schijfje; is een voorwerp; is een zaak

        Algemene voorbeelden


        Chip is een Engels woord voor snipper of splinter. Voor ons is een chip echter een schijfje aardappel.

        http://www.deweekkrant.nl/artikel/2008/november/11/column_chip

        Het hydraulisch inschakelbare deltames, een tweede tegenmes, geeft een 90° snijhoek voor takken en ander fijn materiaal. De takken worden dus niet doorgetrokken maar zuiver afgesneden. Zo is ook van takmateriaal een constante chip met een minimum aantal aan overlengtes te produceren.

        http://www.dutchdragon.nl/e-chipper-6060.html

        Covers Biofuel Benelux is uw partner als het houtchips betreft. Deze chips worden vooral gewonnen uit resthout van bossen en beplantingen dat niet meer geschikt is voor de rechtstreekse verwerking tot nieuwe houtproducten.

        http://www.corversbiofuelbenelux.com/nl/houtchips

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        chip 2.1

        afbeelding

        Bron: Podknox
        ( CC BY 2.0 )

        plastic of metalen schijfje of muntje dat in spellen als roulette en poker een bepaalde waarde vertegenwoordigt; jeton; fiche

        Betekenisbetrekking


        specialisering
        Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

        Algemene voorbeelden


        Een fiche (chip, jeton) is een schijfje of een penning die in bepaalde spellen een zekere waarde vertegenwoordigt. Fiches worden vooral veel gebruikt in gokspellen zoals roulette, maar ook wel in kaartspellen waarbij om geld gespeeld wordt zoals poker. De meest gebruikte Engelse benaming voor een fiche is een "poker chip" of gewoon "chip". Deze benaming is snel ingeburgerd geraakt onder pokerspelers.

        http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiche

        Een kleurenchip is een chip met een bepaalde kleur die uitgegeven wordt aan spelers aan de Amerikaanse Roulette. De speler kan zelf de waarde bepalen van de chip. Deze waarde wordt op een bord boven de speeltafel aangegeven.

        https://www.florijncasino.com/nl/support/casinowoorden-met-een-K

        Gratis toegang en minstens vijftien verschillende valuta die kunnen worden omgezet in jetons, chips of munten voor de speelautomaten. Met dit soort lokkertjes probeert Holland Casino's vanaf zeven uur vanochtend transferpasagiers op Schiphol over te halen tot een gokje.

        NRC,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        chip 3.0

        (sport en recreatie)

        korte, lage slag waarbij de bal langer rolt dan hij vliegt
        Een chip wordt meestal geslagen vlak bij de green (het kort gemaaide grasveld rondom een hole) of vanuit een moeilijke positie terug op de fairway (het onderdeel van een golfbaan tussen de tee (afslagplaats) en de green waar het gras wel is gemaaid, maar niet zo kort als op en rondom de green).

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een chip…

        is een slag; is een handeling

            Algemene voorbeelden


            Als je net begint met golfen en je techniek is nog niet wat het zijn moet heb je het vast wel eens meegemaakt: een compleet verprutste chip. En dat is mooi balen want daar sta je dan met het schaamrood op je wangen terwijl je een extra slag optelt bij je toch al aardig hoge score.

            http://www.golfnation.nl/chipper/

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding