cineast


cineast 1.0

iemand die films maakt en regisseert, voor zijn beroep of uit liefhebberij; filmmaker; filmregisseur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cineast…

is een kunstenaar; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt voor zichzelf aan een vrije productie, of werkt in dienst van een filmproductiemaatschappij of televisiebedrijf
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is creatief, en kan goed samenwerken en leiding geven
  • [Activiteit of handeling] heeft de artistieke leiding bij het tot stand komen van een film; is intensief betrokken bij, of rechtstreeks verantwoordelijk voor het scenario, de keuze voor de stijl en techniek van het filmen, het uittekenen van de shots van scènes, de casting en de rolverdeling, het aansturen van de acteurs en technici, het kiezen van het decor en de filmlocaties, de technische realisatie, de eindmontage en de muziekkeuze
  • [Betrokkene] overlegt met de filmproducent; werkt samen met, of delegeert aan de artdirector, decorbouwer, productieleider
  • [Product of vrucht] maakt films
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] maakt films voor zijn beroep, of uit liefhebberij

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • regisseren

De film werd geregisseerd door de Deense cineast Bille August.

NRC,

  • maken

Vorige maand liet de parlementariër in het Britse Lagerhuis de film 'The Maltese Double Cross' zien, gemaakt door de Amerikaanse cineast Allan Frankovich, waarin de beschuldigingen aan het adres van Libië op losse schroeven worden gezet.

NRC,

  • filmen

De 'Millennium' behoort tot een nieuwe generatie cruiseschepen [...]. De 57 meter hoge 'Millennium' kon windkracht 5 hebben, maar toch werd het raadzaam gevonden op sommige smalle punten en liefst op het hele Noordzeekanaal met zijn Zijkanalen de scheepsvaart bij de passage van het cruisechip stil te leggen. Afgesproken werd dat het schip linksom zou draaien en vervolgens met de bakboordzijde aan de kade zou afmeren [...]. De hele operatie met de 'Millennium' is gefilmd door cineast Pim Boom.

http://www.cruise-travel.nl/,

  • draaien

Independence Day is geconcipieerd en gedraaid door een rasechte Duitse cineast [...]. Independence Day komt bij ons op 2 oktober in de bioscoop.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een beroemd cineast
  • een beroemde cineast

Met intens genot hoorde Han haar vertellen over haar vorige baantjes, als productieassistente bij een beroemde cineast, als grimeuse van een cabaretier, als barkeepster in een Londense nachtclub, daarna in Ierland, en in de groeiende vertrouwelijkheid haalde zij ook eens de herinnering op aan hun eerste ontmoeting in Cristofori.

Spitzen, Thomas Rosenboom,

Harry Caine, ooit een beroemd cineast werd blind na een ongeval en wordt bijgestaan door Judith en haar zoon Diego.

http://orcius.wordpress.com/2009/06/02/los-abrazos-rotos/

  • een jonge cineast

De ateliers moeten een ontmoetingsplaats van creativiteit worden waar een kleine groep jonge cineasten onder de leiding van een gereputeerde ateliermeester in een beschermde omgeving aan projecten kan werken.

http://www.iak.be/content/news/nws_11.html

  • een groot cineast
  • een grote cineast

"Een erotisch melodrama" noemt Lars Von Trier zijn jongste film [...]. Zijn film is moeilijk onder één hoedje te vangen. Zeker is dat een bekrompen religieuze sfeer een grote rol speelt in Breaking the Waves. Bess heeft een persoonlijke relatie tot en met God. Door haar leven te offeren, hoopt ze dat Jan zal genezen. Haar liefde voor hem is grenzeloos. Aangrijpend. Om een dergelijke thematiek zonder pathos en aanvaardbaar te vertellen, moet je ofwel over eieren kunnen lopen of een groot cineast zijn.

De Standaard,

De montage van beelden heeft dat feilloze gevoel voor ritme dat de hand van een goede componist verraadt, zij het dan dat De Mey ook toont dat hij de feeling voor perspectief, licht en intensiteit heeft van een grote cineast.

http://www.ictus.be/home2.html

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een debuterend cineast
  • een debuterende cineast

Als jonge debuterende cineasten zijn de Wachowski's gevoelig voor stijl.

De Standaard,

Dat een debuterend cineast zo onderhoudend en inventief vertellen kan, is bijzonder. Dat hij daarbij personages weet te creëren van wie de levendigheid uniek is in de Nederlandse cinema, maakt het nog mooier. Dat hij ook nog toekomt aan cinematografische zelfreflectie zonder pedant te worden, dat is eigenlijk ongehoord.

http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk164/perso164.html

  • een aankomend cineast
  • een aankomende cineast

Maar eerst kijkt de aankomende cineast nog even film, als jurylid in Gent.

http://www.writemen.com/html/dvd_base/SpeakersCorner/TomBarman.htm

Ondertussen werd er in de naastgelegen studio bij Sesamstraat bellen geblazen en gelachen om Ieniemienie en Tommy en liep bij ons zo'n aankomend cineast steeds de trap op en neer naar de regie tot we hem er op wezen dat er zoiets als een intercom bestond.

http://reinonline.blogspot.com/2007/04/film.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • cineast en schrijver

Movie Meppel sluit morgen het filmseizoen af met de Amerikaanse film 'Passion fish' van cineast en schrijver John Sayles.

Meppeler Courant,

  • cineast en auteur

De cineast en auteur Philo Bregstein, zoon van een joodse vader en een niet-joodse moeder, was zo diep getroffen door Ondergang, dat hij voortaan jood wilde zijn.

NRC,

  • cineast en regisseur

In een eigentijdse bewerking van conceptmaker, componist, cineast en regisseur Bert Barten krijgen de afdaling in de Hel, de beklimming van de Louteringsberg en aan het eind de aanschouwing van het goddelijke licht in het Paradijs op een onontkoombare wijze gestalte.

http://www.dante2001.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding