clifi


clifi 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; literatuur en theater; neologisme)

fictie die gaat over klimaatverandering en vooral de negatieve gevolgen daarvan; klimaatfictie
Ook: boek, film etc. in dit genre.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Clifi…

is fictie

  • [Onstoffelijke inhoud] is fictie die gaat over de verandering van het klimaat en de negatieve gevolgen daarvan; is klimaatfictie
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft vaak literatuur maar ook andere boekgenres, bv. sciencefiction, maar ook genres als film, theater etc.

    Algemene voorbeelden


    "Maar er is wel degelijk een genre dat zich met klimaatverandering heeft bezig gehouden: sciencefiction. Literaire mensen denken: oh, dat telt niet mee." Begrijpelijk wel, toch? "Nee, vind ik niet. Het genre is dermate ontwikkeld in de Verenigde Staten dat het een eigen naam heeft: 'clifi'. Maar literaire mensen lezen geen sf. Begrijp me goed, ik was net als jij een snob en het heeft lang geduurd voordat ik besefte wat voor een."

    NRC Handelsblad,

    Fijn genre wel, de ecothriller. Clifi. Lekker actueel. Weer eens wat anders dan spionnen of seriemoordenaars. We hebben al de nodige militante groepen zien voorbijkomen. Bij Michael Crichton het Environmental Liberation Front (ELF). Tom Clancy hield het op The Green Brigade. T.C. Boyle schetste de actiegroep Earth Forever! Green Man werkt, zo op het oog, alleen. Dat hij in bepaalde kringen uitgroeit tot volksheld ('Go Green Man!') drijft de president tot razernij, ook al omdat Green Man hem in zijn manifest een 'agressieve, klunzige, zelfingenomen, hersenloze narcist' heeft genoemd (iedere overeenkomst met Donald Trump zal wel niet op toeval berusten).

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/weer-eens-wat-anders-dan-spionnen-en-seriemoordenaars-de-ecothriller-is-in-opmars~b0f8ef6c/,

    De Muur van de Britse schrijver John Lanchester is een boek in een relatief nieuw genre: clifi. Oftewel climate fiction. Het schetst een somber beeld van de nabije toekomst waarin klimaatverandering onomkeerbaar is en jongeren zich afvragen waarom hun ouders niks aan het klimaat hebben gedaan toen het nog kon. Die ouders voelen zich op hun beurt voortdurend schuldig over dit feit. Zij weten nog hoe een strand eruitziet, hoe het is om te surfen en uitzicht te hebben op zee, zonder dat de muur dit belemmert.

    https://www.hetkanwel.nl/climate-fiction-over-hoe-het-leven-eruitziet-als-de-aarde-vier-graden-is-opgewarmd/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • clifi's lezen
    • clifi schrijven

    Ik heb ook wel zin om clifi te schrijven. Als milieu-econoom snap ik wel zo'n beetje wat er aan komt, en het is niet zeespiegelstijging of verwoestijning (desertification) maar massamigratie en chaos/anarchie door economische ineenstorting.

    https://www.hetkanwel.nl/climate-fiction-over-hoe-het-leven-eruitziet-als-de-aarde-vier-graden-is-opgewarmd/,

    Ik heb de laatste paar jaar aardig wat clifi's gelezen en van mij mag de boodschap zacht verpakt zijn. Als mensen er niet voor openstaan, pakken ze ook geen activistische boeken op.

    https://www.hebban.nl/artikelen/klimaatfictie-eindelijk-in-opkomst,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2018
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal clifi
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (vorm) scifi
    Samenhangende woorden (betekenis) ecothriller