ecothriller


ecothriller 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; natuur, milieu en energievoorziening; literatuur en theater)

thriller die over milieuproblematiek en andere milieuvraagstukken gaat; ecologische thriller
Een ecothriller kan een boek, film, toneelstuk, etc. zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ecothriller…

is een thriller

  • [Onstoffelijke inhoud] gaat over milieuproblematiek en andere milieuvraagstukken

    Algemene voorbeelden


    Uit de hand lopende ecothriller waarin Anthony Hopkins ('Silence of the Lambs','Red Dragon','Hannibal') primatoloog Powell speelt die de hand slaat aan twee van de parkwachten die zijn geliefde apen doodden. In de gevangenis wacht hem een therapie van psychiater Gooding jr., en hierbij ontpopt Hopkins zich ineens tot een eco-prediker. Tegen die tijd begin je toch wel erg naar 'Hannibal the Cannibal' te verlangen, oftewel de Hopkins zonder baard en lang haar die op veel geraffineerdere wijze dichterbij de apen stond dan bij de mensen.

    Trouw,

    Met zijn debuutfilm 'The cove' maakte Louie Psihoyos een brutale ecothriller die de grenzen van het documentairegenre verlegt. Centraal staan de dolfijnslachtingen voor de kust van het Japanse stadje Taiji.

    De Standaard,

    Het woud van Birnam is immers niet meer of minder dan een hedendaagse ecothriller. Peter Thiel De hoofdrol is weggelegd voor Mira, een jonge activiste en de oprichtster van het vrij anarchistische Birnam Wood, dat zich inzet voor 'het ontwikkelen en beschermen van een klasseloze, ecologisch duurzame, direct-democratische economie, regeneratief en reagerend op de menselijke behoefte, zo veel mogelijk buiten het kapitalistische kader en in een sfeer van solidariteit en wederzijdse hulp', aldus het 'eenheidsprincipe' van de organisatie.

    De Morgen,

    De schrijver van de ecothrillers Het Kyoto-complot en Graan (te verschijnen in januari) blijkt een voorman van de milieubeweging te zijn. De auteur verschuilde zich achter het pseudoniem Ruben van Dijk, maar is in werkelijkheid Thomas van Slobbe.

    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) clifi; ecoroman; klifi; klimaatfictie