cohortverpleging


cohortverpleging 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

verpleegkundige verzorging, verpleging van een doorgaans grote groep patiënten met een besmettelijke ziekte in een gesloten afdeling van een ziekenhuis; isolatieverpleging; cohortverpleging verpleegkundigen, waarbij contact met andere personen vermeden wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cohortverpleging…

is verpleging

  • [Plaats] vindt plaats in een besloten afdeling van een ziekenhuis (of kliniek)
  • [Betrokkene] wordt toegepast om patiënten met een zeer besmettelijke ziekte, zoals COVID-19
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gedaan om andere patiënten in het ziekenhuis (of in een kliniek, een verzorgingshuis, een verpleeghuis) en het overige zorgpersoneel niet te besmetten en geldt als efficiënter dan individuele verpleging

    Algemene voorbeelden


    Voor wie het nog niet kent: cohortverpleging is een efficiënte manier voor het verplegen van patiënten op een afgesloten afdeling die allemaal lijden aan dezelfde besmettelijke ziekte om zo verdere verspreiding onder andere patiënten in het ziekenhuis te voorkomen. [...]. Een bijkomend voordeel van cohortverpleging is daarnaast dat er significant minder persoonsbeschermende middelen nodig zijn om deze patiënten te verplegen ten opzichte van individuele isolatie.

    https://dejongepsychiater.nl/onderzoek/klinisch/cohort-verpleging-in-de-ggz-primum-non-nocere/,

    Met een cohort-unit wordt een voorziening bedoeld ter cohortverpleging en -verzorging van cliënten met een COVID-19 besmetting of een verdenking hiervan.

    https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_708235_22/1/,

    Bij een influenza-uitbraak start de weede verdedigingslinie: behandeling, cohortverpleging en profylaxe. Dit geheel van factoren is vastgelegd in het influenza-uit-braakplan. De verpleeghuisarts zet het plan in werking zodra zich een influenza-uitbraak voordoet.

    https://www.verenso.nl/_asset/_public/Richtlijnen_kwaliteit/richtlijnen/database/influenza-richtlijn-verkorte-kaart-A5.pdf,

    Nu het aantal coronapatiënten toeneemt, worden deze patiënten in het GHZ niet langer apart opgevangen in de isolatiekamers maar komen zij in groepsisolatie op de corona-verpleegafdeling. Door deze zogenaamde cohortverpleging kan het ziekenhuis een grotere groep besmette patiënten opvangen.

    https://www.ghz.nl/nieuws/2021/11/ghz-opent-opnieuw-een-corona-verpleegafdeling/,

    Investeer blijvend in actuele kennis over cohortverpleging en infectiepreventie. En vergroot deze waar dat nodig is. Eenduidige en stabiele richtlijnen vanuit de branches, het RIVM en de GGD over deze onderwerpen zijn hierbij nodig.

    https://www.igj.nl/publicaties/rapporten/2020/09/01/sectorrapportage-vvt,

    Chlamydia pneumoniae [...]. Maatregelen: snel behandelen; profylaxe op indicatie; cohortverpleging; hygiënemaatregelen; bij meerdere gevallen in een instelling: meldingsplicht artikel 26.

    https://lci.rivm.nl/richtlijnen/chlamydia-pneumoniae

    In vergelijking met de meeste landen van Europa is de prevalentie van MRSA in Nederland zeer laag te noemen. Minder dan 1% van de Staphylococcus aureus-stammen is meticilline-resistent. Om dit percentage zo laag te houden staat Nederland een beleid voor van quarantaine/isolatie, cohortverplegingen en surveillance.

    https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-8808-0_973

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999
    Omstandigheden opkomst Sinds de uitbraak van COVID-19 kwam het woord vaak in het nieuws, maar in medische kringen is het al veel langer in gebruik.