cohortzorg


cohortzorg 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in België; neologisme)

verpleegkundige verzorging, verpleging van een doorgaans grote groep patiënten met een besmettelijke ziekte in een gesloten afdeling van een ziekenhuis; isolatieverpleging; cohortverpleging; in België tijdens de COVID-19-uitbraak in het bijzonder ook: verpleegkundige verzorging van een groep coronapatiënten in de thuissituatie of in een zorgverlenende instelling door een vast team verpleegkundigen, waarbij contact met andere personen vermeden wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cohortzorg…

is zorg

      Algemene voorbeelden


      Samenwerking. Dat is het kernwoord in deze coronacrisis. De sector van de eerstelijnszorg slaat de handen in elkaar om samen 'cohortzorg' aan te bieden. Dat is zorg uitgevoerd door een vast team van verzorgenden en verpleegkundigen dat enkel bij (vermoedelijk) besmette mensen langskomt.

      https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/thuiszorgorganisaties-gaan-samen-cohortzorg-opzetten/article-normal-1589063.html,

      Dankzij cohortzorg, waarbij een bepaalde groep van verzorgenden enkel nog de personen met COVID-besmetting helpen, krijgen zorgbehoevende mensen de juiste kwalitatieve zorg, zonder mogelijke besmettingen te verspreiden. Ook de veiligheid van de medewerkers is maximaal gegarandeerd. Cohortzorg wordt geboden bij mensen thuis, in woonzorgcentra en in schakelzorgcentra. Schakelzorgcentra zorgen voor een vlotte overgang van het ziekenhuis naar thuis of omgekeerd.

      https://www.samenferm.be/nieuws/verzorgenden-van-ferm-thuiszorg-volop-ingeschakeld-zorg-voor-corona-patienten

      De meesten vertoonden geen symptomen op het ogenblik dat ze werden getest. Het merendeel van de besmettingen werd vastgesteld in de afdeling Zonnedal. De cohortzorg op de afdeling blijft gelden. Voorlopig wordt er geen bezoek toegelaten. Op die manier kan het personeel zich richten op de herorganisatie van de cohortzorg in het woonzorgcentrum.

      https://sint-pieters-leeuw.eu/tag/cohortzorg/,

      We spreken van cohorteren of cohortzorg wanneer de (mogelijke) COVID-19 bewoners strikt gescheiden worden verzorgd van de niet-(mogelijke) COVID-19 bewoners. Het personeel tussen beide groepen bewoners wordt niet uitgewisseld en de infrastructuur van beide groepen wordt niet gedeeld.

      https://www.zorg-en-gezondheid.be/wat-wordt-verstaan-onder-cohortzorg

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord