collectioneur


collectioneur 1.0

iemand die uit liefhebberij of uit beleggingsoverweging iets verzamelt; verzamelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een collectioneur…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Een sterfgeval is vaak de aanleiding om de verzamelde kunst van de hand te doen. Sommige ouders verkopen hun schilderijen om een huis te kopen of de studie van hun kinderen te financieren. Dan zijn er nog mensen die tegenslag krijgen in zaken en collectioneurs die van smaak veranderen. Uiteraard zijn er ook speculanten die op een snelle winst jagen.

      De Standaard,

      "Met een economische recessie verdwijnen de rijke collectioneurs, die hun aankopen dikwijls beschouwen als investering, het eerst van het toneel, terwijl degenen met een kleine beurs stug en vasthoudend doorgaan. Natuurlijk is een kunsthandelaar of veilinghouder niet dankbaar als een betaling traag binnenkomt. Aan de andere kant weten de meesten dat zij zonodig, en zelden tevergeefs, een beroep kunnen doen op de aldus verzamelde kennis.'' Dat geldt trouwens ook voor musea in binnen- en buitenland waaraan de collectioneur delen van zijn verzameling afstaat voor tentoonstellingen.

      NRC,

      Veel collectioneurs beschouwen hun verzameling overwegend als een belegging. Een hechte band met hun stukken hebben ze niet en evenmin kunnen ze, aldus nog Taelman, de moed en de wilskracht opbrengen om de geschiedenis van hun kollektie samen te stellen. Want dat laatste vergt het nodige studiewerk. Daartoe is zowel een gedegen kennis van de numismatiek onontbeerlijk, als een grondig inzicht in geschiedenis, mytologie, heraldiek, kunst, geografie en ekonomie.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • gepassioneerd collectioneur
      • verwoed collectioneur

      Ook Rik Dupain wordt nog bij elke veiling verrast door die gepassioneerde collectioneurs. "Voor een topstuk hebben ze altijd geld genoeg."

      http://www.gva.be/dossiers/-k/kunst/dossier.asp

      Behalve schilder was Mesdag een verwoed collectioneur. Hij begon met verzamelen toen hij in de jaren '60 van de vorige eeuw een tijd in Brussel verbleef, waar een hele kolonie Nederlandse kunstenaars was neergestreken. Hij kocht vooral werk van artiesten uit zijn directe omgeving.

      De Standaard,

      • particulier collectioneur

      Kunstveilingen waren vroeger het domein van de handelaren en de kunstmakelaars. Daarna zijn daar de particuliere collectioneurs bij gekomen, die op eigen kompas varen.

      http://www.simonis-buunk.nl/public.shtml,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen