coloradokever


coloradokever 1.0

afbeelding

Bron: Gertrud K.
( CC BY-NC-SA 2.0 )

vraatzuchtige kever met een geel lichaam en tien donkerbruine strepen in de lengte over zijn dekschilden, die zich vooral ook in het larvenstadium voedt met de bladeren van de aardappelplant en daardoor vaak grote schade aanricht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coloradokever…

is een kever; is een insect; is een dier

  • [Afmeting] wordt 8,8 tot 11,3 mm lang
  • [Kleur] heeft een oranjegeel lichaam; heeft tien donkerbruine strepen in de lengte over zijn dekschilden; heeft in het larvenstadium een lichtrood tot donkerrood lichaam en een zwarte kop
  • [Plaats van herkomst] is oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijk Noord-Amerika
  • [Woongebied] komt voor in Noord-Amerika, kleine delen van Midden-Amerika, Europa, Azië en Noord-Afrika
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vooral in het larvenstadium zeer vraatzuchtig
  • [Gedrag] is een planteneter
  • [Waardering] wordt vaak niet gewaardeerd, omdat hij door zijn vraatzucht aan m.n. aardappelplanten vaak schade aanricht

Hoofdsemagram: kever


Wetenschappelijke naam: Leptinotarsa decemlineata

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Insecta; Insecten
Orde Coleoptera; Kevers
Familie Chrysomelidae; Bladhaantjes
Geslacht Leptinotarsa
Soort Leptinotarsa decemlineata

Algemene voorbeelden


Vliegende veelvraat rukt op door hogere temperatuur. De laatste jaren ondervindt de Nederlandse aardappelteelt steeds meer schade door vreterij van de Coloradokever. De Coloradokevers (Leptinotarsa decemlineata), en vooral de vraatzuchtige larven ervan, kunnen grote vernielingen aanrichten.

http://www.productschapakkerbouw.nl/teelt/persbericht-coloradokever-tast-hollandse-piepers-aan,

Aardappelboeren zijn er niet blij mee: de rode larven van een coloradokever eten het blad van aardappelplanten! De kever zelf is erg mooi: geel met zwarte strepen.

http://www.nationaalpark.org/schiermonnikoog/pag116.html

Coloradokevers zijn inderdaad een ramp. De kevers eten weliswaar nauwelijks van de planten, maar de snel groeiende larven kunnen de planten vernietigen.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/ook-last-van-coloradokevers/

Thuis ontdekte ik op het door de wind gestolen blad een coloradokever. Stiekem blies ik hem over de omheining weer in de tuin van de buurman. Ik houd van alle dieren, behalve van coloradokevers.

De Standaard,

"Ga nog eens coloradokevers plukken in het aardappelveld", zei moeder vroeger. Om de kevers met tien zwarte strepen op hun geel schild gaf ik niet zoveel, maar de larven, de dikke rozerode rupsen die zich aan het loof vastklemden en soms tussen mijn vingers openspatten.

De Standaard,

'En hoe is 't met den hof, Henri?' vroeg Anna. Er ging een algemene opluchting door de veranda. 'Mijn patatten hebben serieus miserie verkocht,' antwoordde hij met een geestdrift die haaks op de mededeling stond. 'Die coloradokevers, als ge dat volkje op visite krijgt ...'

Marcel, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • beschermen tegen de coloradokever

Om de weerstand van planten te verbeteren, wordt genetische transformatie gebruikt. Zo kunnen we in planten een gen introduceren dat codeert voor een specifiek eiwit dat toxisch is voor bepaalde insecten, maar niet voor de mens. Doordat deze transgene planten nu hun eigen insecticide aanmaken, zijn ze bestand tegen insectenvraat. Op deze manier worden aardappelen beschermd tegen de coloradokever, katoen tegen bolwormen en maïs tegen de stengelboorder.

http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen