componist


componist 1.0

iemand die muziekstukken schrijft, voor zijn beroep of uit liefhebberij; toondichter
Meestal in toepassing op iemand die klassieke muziek schrijft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een componist…

is een kunstenaar; is een persoon

  • [Soort] is een scheppend kunstenaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is muzikaal
  • [Activiteit of handeling] componeert: bedenkt en noteert muziek; noteert ook hoe en met welke instrumenten of stemmen een muziekstuk uitgevoerd moet worden
  • [Middel] noteert de muziek op partituren in notenschrift
  • [Product of vrucht] schrijft muziekstukken, instrumentaal of vocaal

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • schrijven

Het meest boeiend vond ik de Notations I-IV van Pierre Boulez, een orkestratie uit 1978 van twaalf uiterst korte pianoschetsen, in 1945 geschreven door de toen twintigjarige componist.

NRC,

  • componeren

De muziek met gezongen teksten is gecomponeerd door de eigentijdse componist Kenneth Frazelle.

NRC,

met adjectief ervoor


  • een groot componist
  • een grote componist

Ooit droomde ik ervan een groot componist te worden, maar toen Mozart en Schubert zo oud waren als ik nu ben, hadden ze al tientallen meesterwerken geschreven.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Noem mij een grote componist die niet in een belangrijke stad woonde, en dat terwijl componeren toch eenzaam werk is dat waarschijnlijk in rust en stilte moet plaatsvinden.

http://www.nijenrode.nl/nl/

  • een hedendaags componist
  • een hedendaagse componist

De schilderkunst zou zich moeten spiegelen aan de muziek: een hedendaags componist die het idioom van Mozart hanteert is ondenkbaar.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Douwe Eisenga is een hedendaagse componist in de letterlijke betekenis van het woord. Net als veel van zijn generatiegenoten heeft hij de romantiek afgezworen en houdt er een pragmatische en uitgesproken nuchtere opvatting over zijn vak op na.

http://www.douweeisenga.nl/artikelZT220603.html

  • een jong componist
  • een jonge componist

De jonge componist schept zijn werk binnen een tijdsgewricht waarin ieder mens zijn leven inricht volgens zijn persoonlijk samengestelde preferenties. Een jonge componist doet niet anders. Hij zoekt op individuele basis zijn weg in het muzikale landschap, waarin elementen van ratio en gevoel steeds het muzikale krachtenveld bepalen.

http://home.hetnet.nl/~frans.waltmans/writingspostmodernism.htm

De componist verwoordt het collectieve schrijfproces van Die Entführung als een ontromantisering van zijn kunstenaarschap: hij laat andere visies en stemmen toe in zijn artistieke denkwereld en integreert deze in een nieuw muzikaal idioom. Een onmiskenbare verrijking van het muzikale palet van een jong componist.

http://www.transparant.be/events.php?id=132

  • een klassiek componist
  • een klassieke componist

Deze "Songs without words" is een statement van een opmerkelijk jazzpianist, een man met de conceptuele blik van een scherpzinnig klassiek componist.

http://www.limburg.be/casino/reflection.html

Klassieke muziek kan echter wel voortreffelijke of voorbeeldige muziek inhouden. In die zin wordt het woord ook meestal gebruikt, aangevuld met de vierde betekenis: traditioneel. Klassieke muziek, een klassiek behangetje, klassieke methode, enzovoorts. Mozarts muziek is voorbeeldig en die van Bach, Brahms, Schönberg en Boulez eveneens. Toch is Mozart een klassieke componist, een van de Weense Klassieken, Bach een Barokcomponist, Brahms een romanticus, hoewel met klassicistische voorkeuren. De verwarring slaat weer toe.

http://www.leosamama.nl/Stravinsky%20en%20het%20klassicisme/STRAVI_1.HTM

  • een bekend componist
  • een bekende componist

Een componist was, op de fiets, tegen een muur gereden. Daarna gestorven. Wie? Uit welk land was hij afkomstig? Het moest wel een Frans componist zijn. Alleen Franse componisten komen zo bizar aan hun einde [...]. Ja, het moest wel een Frans componist zijn, die man op de fiets tegen een muur. Maar wie? Niet een heel bekend componist.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

Mozart werd volgens zijn stand begraven en was zijn hele leven een bekende componist.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

  • een beroemd componist
  • een beroemde componist

'Dat is een beroemde componist,' legde Felix uit, 'hij heeft veel vioolmuziek geschreven.'

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Een groot deel van de familie Kosma kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar Kosma zelf, hoewel gewond geraakt tijdens een explosie, overleefde de oorlog. Hij werd een beroemd componist, die o.a. de filmmuziekschreef bij de film 'Les Enfants du Paradis'.

http://www.leosmit.nl/

met ander, nevengeschikt substantief


  • componist en dirigent

Meer dan 26 jaar stond componist en dirigent Vic Nees aan het hoofd van het BRTN-koor.

De Standaard,

  • componist en producer

Naast de tientallen Cd's waaraan hij als componist en producer werkte, regisseerde hij in die tijd ook een aantal theatervoorstellingen en locatiespektakels.

http://www.dante2001.nl/

  • componist en tekstschrijver

Het onderwerp is deze dag de Amerikaanse showbusiness en in het bijzonder Cole Porter, zijn meest sublieme vertegenwoordiger. Binnenkort geeft Nijholt hem gestalte in You're the Top: een theaterproduktie die, aan de hand van een script van Pieter van de Waterbeemd en onder regie van Jos Thie, een portret schetst van deze componist en tekstschrijver.

NRC,

  • componist en musicus

Het Fonds voor de Podiumkunsten heeft een subsidie van fl. 45.000,- toegekend aan een gezamenlijke produktie van de Meppeler componist en musicus Wim Stoppelenburg en poppenspeler Feike Boschma.

Meppeler Courant,

  • muzikaal leider, componist, arrangeur en pianist

Voordat hij met zijn groep "Salpicado en Negro" naar Europa kwam, was hij gedurende vijf jaar de muzikaal leider, componist, arrangeur en pianist van het Ballet Folklórico de Oriente in Santiago de Cuba.

http://www.google.nl/search?q=cache:bZDdMofU9bgJ:home.hccnet.nl/j.l.v.eendenburg/priscila/NED/info-bandframe.htm+conservatoriums+site:.nl=nl=lang_nl

met voorzetselgroep


  • componist van wereldlijke muziek
  • componist van klassieke muziek

Vejvanovsky is vooral als componist van wereldlijke muziek bekend, maar hij schreef in de eerste plaats religieuze muziek voor eigen gebruik.

De Standaard,

Een van onze grote Belgische componisten van klassieke muziek schrijft begintunes voor radioprogramma's en dat wordt wel geaccepteerd.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


componist 2.0

(sport en recreatie)

iemand die schaakproblemen, damproblemen en eindspelen componeert voor de sport

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een componist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is intelligent en een goed schaker of dammer
  • [Activiteit of handeling] bedenkt stellingen en eindspelen in het schaken of dammen die in een gegeven aantal zetten opgelost moeten worden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] bedenkt problemen voor de sport

    Algemene voorbeelden


    Over de kunst van het 'componeren' kan Le Grand aanstekelijk vertellen. 'Een schaakprobleem', legt hij uit, 'moet allereerst correct zijn. De componist heeft een stelling uitgedokterd waarin maar één zettenverloop tot schaakmat kan leiden. De combinatie moet dus dwingend zijn, en bovendien de enig mogelijke. Verder moet het probleem 'niveau' hebben, en iets nieuws bieden. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, kan het diagram gepubliceerd worden.'

    http://www.utnieuws.utwente.nl/new/?artikel_id=59845

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen