conductor


conductor 1.0

(techniek en technologie)

materiaal dat de eigenschap heeft warmte, elektriciteit of een andere vorm van energie te geleiden; materiaal dat goed geleidt; geleider
Ook in toepassing op een voorwerp dat van een geleidend materiaal gemaakt is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een conductor…

is een materiaal

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geleidt warmte, elektriciteit of een andere vorm van energie

    Hoofdsemagram: geleider


    Algemene voorbeelden


    De naamplaatjes en accessoires zijn verkrijgbaar in twee kleuren. Led's verlichten de naamplaatjes en druktoetsen (verlichte letters op een zwarte achtergrond). Voor de installateur is er weinig veranderd: Sinthesi maakt gebruik van dezelfde opbouwdoos als de vroegere Kombi, maar dan met een vernieuwd frontpaneel. De installatie van modules is eenvoudig. Dit dankzij de interconnecteerbare modules die met voorbedraadde conductoren rechtstreeks op de verbinding passen van het systeembord dat is uitgerust met schuifbaar omhulsel.

    http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl=16=677=1,

    Vliegtuigen worden in hun vlucht door bliksems geraakt. Indien je het fenomeen tijdig kunt fotograferen, verkrijg je indrukwekkende resultaten. Dankzij het feit dat vliegtuigen uit metaal bestaan, zijn ze - als kooien van Faraday - zeer goede geleiders, en als conductoren zorgen ze ervoor dat de elektriciteit er doorheen kan gaan. Anders gezegd: moesten vliegtuigen niet uit hoofdzakelijk aluminium zijn samengesteld, zouden ze exploderen bij een blikseminslag.

    http://www.spiritualia.be/blogs/angelus/2011/05/in-welke-mate-kan-bliksem-een-vliegtuig-beschadigen.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een goede conductor
    • een slechte conductor

    Zilverchloride is van zichzelf geen goede conductor voor elektrische stroom, maar de kleine zilverdeeltjes zorgen voor een betere elektrische stroomgeleiding.

    http://www.utwente.nl/tg/onderwijs/bacheloreindopdracht/ArchiefMDO/Opdrachten2007-2008/Groep6.pdf

    Ruimte opdelen in kleinere ruimten zodat lucht niet kan stromen. Lucht is een slechte conductor, dus wordt warmtetransport verminderd.

    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:gmrDchiahMEJ:www.commanderijcollege.nl/Portals/0/Vakken/Warmte%255B1%255D.pps+%22slechte+conductor%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESiEk_Q6nV5PpbwUJivlytxRl3x9ZR9AeKfOUWsZlUO1LS83BZa0MGsuvzhE0A8D7bjiuq-sPO-b7ke8DlXUODAiR7jODyJ02gs89UxbbKthuiVpfk9MbjH8Z-1RnTNpWTKUiWgI&sig=AHIEtbQGMAr_wSa-U9A86-eYvNyE_uhG-g

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    conductor 2.0

    (wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg)

    cel die impulsen geleidt naar het centrale zenuwstelsel; zenuwcel

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een conductor…

    is een zenuwcel; is een cel

        Hoofdsemagram: zenuwcel


        Algemene voorbeelden


        Zintuigencellen noemen we ook wel receptoren omdat ze informatie opvangen. Die signalen worden via de zenuwen naar de hersenen geleid. Zenuwcellen worden ook wel conductoren genoemd omdat ze de informatie geleiden. De hersenen reageren door het weer afgeven van impulsen. In de schors van de hersenen wordt de informatie verwerkt.

        http://www.schooltv.nl/biobits/pagina.jsp?nr=91677

        Prikkels zijn invloeden uit het milieu op een organisme. Door prikkels die worden opgevangen door zintuigcellen, worden er impulsen gegeven. Dit zijn een soort elektrische signalen die door zenuwen kunnen worden voortgeleid. Zintuigcellen worden receptoren genoemd (recipere = ontvangen). Zenuwcellen worden conductoren genoemd (conducere = voortgeleiden). Spier- en kliercellen worden effectoren genoemd (efficere = uitvoeren).

        http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/36861-impulsgeleiding-en-de-bouw-van-het-zenuwstelsel.html

        conductor 3.0

        (muziek)

        leider van een muziekgezelschap dat voornamelijk jazzmuziek ten gehore brengt; leider van een jazzband of jazzorkest; leider van een band; bandleider

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een conductor…

        is een leider; is een persoon

        • [Activiteit of handeling] begeleidt een band

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • conductor van het Nederlands Jeugd Jazz Orkest
          • conductor van het Workshop Orchestra

          Benjamin Herman is de conductor van het Nederlands Jeugd Jazz Orkest.

          http://www.cultuurbewust.nl/site/muziek-28070-rachelle-ferrell-laat-het-publiek-genieten-tijdens-de-eerste-dag-van-het-the-hague-jazz-festival/

          Maria Schneider die zowel als dirigente van 's lands trots, het Brussels Jazz Orchestra en tevens als begeleidster en conductor van het Workshop Orchestra haar muzikale draagkracht wederom bevestigde.

          http://www.jassepoes.be/jazzmiddelheim2001A.html

          conductor 4.0

          (muziek)

          iemand die een koor of orkest leidt; koorleider of orkestleider; dirigent
          Komt in het Nederlands in deze betekenis voornamelijk voor in de verbindingen conductor emeritus en conductor laureate.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een conductor…

          is een leider; is een persoon

              Vaste verbindingen


              conductor 5.0

              (gezondheid, geneeskunde en zorg)

              iemand die volgens de methode conductieve opvoeding vaak jonge patiënten begeleidt die revalideren, zoals kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een conductor…

              is een begeleider; is een persoon

              • [Functie] begeleidt patiënten bij het revalideren
              • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werkt volgens de methode conductieve opvoeding
              • [Deskundigheid of vaardigheid] is breed geschoold, onder andere op het gebied van fysiotherapie, ergotherapie en logopedie
              • [Geslacht] is een man of een vrouw
              • [Belanghebbende of begunstigde] begeleidt vaak jonge patiënten die revalideren, zoals kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging

              Algemene voorbeelden


              Kinderen met een cerebrale parese of spina bifida, die daarbij geen ernstige sensorische handicap hebben, komen in aanmerking voor conductieve pedagogie. Wat de mentale retardatie betreft neemt men het vrij subjectieve criterium "leerbaarheid" aan. Deze leerbaarheid vertaalt zich in contact met de conductor (begeleider) of met één van de ouders, wat meteen ook kinderen met autisme uitsluit. Kinderen met niet controleerbare epileptische aanvallen worden in principe ook niet toegelaten.

              http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:zrDmjx6U3NEJ:users.telenet.be/vvo/artikelvanhelmont.doc+%22de+conductor%22+cultuur&hl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESg424vvpBTeH420R6LI-jCG5V269nJEbR9wT1vCIU5GcWe6Sy4-z6P-aE9drwKBZxqSSLdVv3E-dsqEneBD1KG35-L4Ugvf8ktFWlbA3SxAJbLJ6ukxVz2pCKmX88dQF-_BUQ7M&sig=AHIEtbSESiMUnISSgEBPxvC5d0wTcbaOfA

              Er was geen enkele training in de uitvoering van vaardigheden die de kinderen in het dagelijkse activiteiten nodig hebben om enigszins zelfstandig te kunnen functioneren. Een ideaal programma voor deze situatie in een ontwikkelingsland is Conductieve Opvoeding (ontstaan in Hongarije, waar ook een opleiding tot conductor is): een programma dat er van uitgaat dat deze kinderen met ernstige chronische (= blijvende, niet veranderbare stoornissen) moeten leren met hun beperkingen om te gaan en met hun mogelijkheden die vaardigheden leren die ze nodig hebben om zo goed mogelijk zelfstandige te functioneren.

              http://www.adrivermeer.nl/i_nieuwsbrievenza.html

              Voor de introductie van dit programma is een stevige subsidie verkregen van en anonieme sponsor. Met dit geld is een conductor (is een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en onderwijzer in één beroep) voor twee jaar aangesteld.

              http://www.adrivermeer.nl/i_nieuwsbrievenza.html

              Omdat het ochtendprogramma stevig was richtte het middagprogramma zich vooral op de stimulering van de fijne motoriek. Zittend op een krukje in een halve kring om de conductor. Op deze manier kon iedereen de conductor goed zien en was het gemakkelijker om haar opdrachten na te doen.

              http://www.conductieveopvoeding.nl/zomerschool2001.html,

              Alle kinderen hadden een vorm van cerebrale parese. Op maandag morgen 9.00 uur was de start: de kinderen, Demy, Melania, Wouter, Maarten, Niek, Tim en Duco en hun ouders maakten kennis met de conductors, Elisabeth en Beata. Elisabeth en Beata hebben hun opleiding gevolgd aan het Petö-Instituut in Budapest en beschikken over de nodige ervaring opgedaan in verschillende landen. Na de kennismaking ging iedereen uit de rolstoel en liep met behulp van ladder, krukken of brug naar de klas. Dat bleek (voor ouders, kinderen en conductors) een hele klus.

              http://www.conductieveopvoeding.nl/zomerschool2001.html,

              In de loop van de eerste ochtend hadden de conductors alle kinderen bekeken op spalken en of ander hulpmiddelen. Daar waar mogelijk, en dat bleek uiteindelijk in de loop van de week bij iedereen, gingen deze af. Er werd zoveel mogelijk gelopen op blote voeten al bleek dat niet voor een ieder weggelegd. Stevige schoenen boden in een aantal gevallen een prima tussen oplossing tussen spalken enerzijds en blote voeten anderzijds. Het tweede deel van het ochtendprogramma was vooral gericht op het stimuleren van het zelfstandig zitten.

              http://www.conductieveopvoeding.nl/zomerschool2001.html,