defibrilleren


defibrilleren 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Met betrekking tot een persoon of een hart)
bij kamerfibrilleren het verstoorde hartritme herstellen door met een defibrillator een elektrische schok toe te dienen, zodat een hartstilstand wordt opgeheven; met een stroomstoot een hartstilstand opheffen
Zowel in absolute zin als met een persoon of een hart als object: als je iemand of een hart defibrilleert, geef je die persoon of dat hart een elektrische schok om een hartstilstand op te heffen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Defibrilleren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De enige effectieve behandeling bij een dodelijke ritmestoornis zoals ventrikelfibrilleren is het defibrilleren. Met elke minuut die wordt gewacht met het defibrilleren neemt de overlevingskans met 10% af.

      https://www.mesgroningendrenthe.nl/aed.html

      Het toedienen van een schok om kamerfibrilleren te stoppen noem je defibrilleren. Defibrilleren is een belangrijk onderdeel van een reanimatie.

      https://www.hartwijzer.nl/icd

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • de patiënt defibrilleren

      Bij een plotse dood telt elke minuut. Als de omstaanders telkens hartmassage zouden doen of de patiënt defibrilleren, zouden de overlevingskansen enorm toenemen.

      http://www.maguza.be/dossiers/p/artikel-dossier/snelle-hulp-redt-levens

      met bijwoord


      • inwendig defibrilleren

      Bij een reanimatie denk je al snel aan een hectische situatie met ambulancebroeders en elektroden op de borstkas, maar het inwendig defibrilleren met een icd werkt sneller en beter.

      https://www.hartwijzer.nl/icd

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding