dieselmotor


dieselmotor 1.0

afbeelding

Bron: Flominator
( CC BY-SA 3.0 )

verbrandingsmotor die wordt aangedreven door diesel; motor die werkt op dieselbrandstof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dieselmotor…

is een motor

  • [Constructie] bevat cilinders, zuigers, kleppen en een krukas
  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] werkt op diesel, waarbij hoge druk de lucht verhit en zo de ontsteking veroorzaakt, in tegenstelling tot een benzinemotor waar de ontsteking wordt veroorzaakt door een kleine elektrische vonk, geleverd door een bougie

Algemene voorbeelden


Een benzinemotor is een verbrandingsmotor. De benzine wordt in de motor verbrand [...]. Bij een dieselmotor heb je ongeveer hetzelfde proces. Het is ook een verbrandingsmotor. Er is echter geen ontsteking door een vonk. De diesel zal automatisch ontsteken door de hoge druk die de lucht verhit en zo de ontsteking veroorzaakt.

http://www.kanaal50.be/Tv/Benzinemotor_ontploffingsmotor_wetenschap_auto_motor_motoren/Praktische_proeven/Wetenschap/TV-catalogus/35,

Volgens hem zijn er in Amsterdam regelmatig klachten te horen over de rondvaartboten die met hun dieselmotoren stank en geluidsoverlast veroorzaken.

Meppeler Courant,

Het hele bootje lijkt geglazuurd als een kostbare vaas. In vuurrode Russische letters staat er de naam van Panamarenko op. "Een duikboot is het machtigste vaartuig", zegt hij. "Stormen en extreme temperaturen hebben er geen vat op. Daarom moest hij vooral een stevige struktuur hebben. Er zit een dieselmotor in die twintig kilowatt kan genereren."

De Standaard,

Mensen die veel kilometers per jaar rijden, kiezen vaak voor een dieselauto. Dat komt omdat een dieselmotor zuinig is in verbruik en dat diesel goedkoper is dan benzine [...]. Wel zijn de aanschafkosten en de houderschapsbelasting ("motorrijtuigenbelasting") hoger.

http://www.milieucentraal.nl/download/autokopen.pdf,

De technologie van het roetfilter [...] is momenteel het meest effectieve wapen in de strijd tegen de uitstoot van roet door dieselmotoren.

http://www.peugeot.nl/index2.asp

Vonden ze muizen, kakkerlakken of luizen, dan kreeg de huisbewoner een boete en de rattenverdelging of de ontsmetting thuis, die gif legde en de boel bespoot. Alle ramen en deuren werden dichtgeplakt zodat het witte poeder niet naar buiten kon dringen. Voor de deur stond, omringd door belangstellende werklozen en kinderen, een ratelende vrachtwagen, een dieselmotor op de laadbak die de spuit aandreef.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • direct ingespoten dieselmotor
  • zuinige dieselmotor
  • zware dieselmotor

De nieuwe M-Klasse [...] maakt op de IAA zijn tentoonstellingsdebuut. Datzelfde geldt voor de nieuwe G 270 CDI met direct ingespoten dieselmotor.

http://www.mercedes-benz.nl/,

Aangeboden: Zeer mooi sportjacht met zuinige dieselmotor.

http://www.kapaza.be/Watersport_en_boten/Motorboten/26115191/Zeer_mooi_SPORTJACHT_met_zuinige_DIESELMOTOR.html,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • dreunende dieselmotor
  • ronkende dieselmotor
  • walmende dieselmotor

De ankerlier puft en steunt, het schip trilt onder zwaar dreunende dieselmotoren die de grote lier aandrijven.

NRC,

Terwijl ik goed en wel op bed lig, is er ineens het doordringende geluid van een ronkende dieselmotor die verdacht dichtbij komt.

http://www.algemeendagblad.nl/artikelen/VrijeTijd/1081487685880.html,

met substantief ervoor


  • tweeliter dieselmotor
  • tweetakt dieselmotor
  • zescilinder dieselmotor

De sportieve hatchback staat vanaf net geen 23.000 euro in de prijslijst. Naast de 1.8 benzinemotor is er een tweeliter dieselmotor leverbaar.

http://www.blvd.nl/auto.php?nieuwsitem=4643,

De betrekkelijk kleine dieselmotoren zijn niet geschikt voor grote schepen, die van tweetakt dieselmotoren gebruik maken.

NRC,

Aan stuurboord stonden daar een ruime eettafel en kasten, aan bakboord was een kombuis [...]. Naast de trap was een laag deurtje dat toegang gaf tot de ruime motorkamer onder de salon. Daar stonden voor de voortstuwing twee zes cilinder dieselmotoren van 200 kW elk.

Het Primus inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen