dirigeerstokje


dirigeerstokje 1.0

(muziek)

stokje waarmee een dirigent een orkest of koor leidt; baton

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dirigeerstokje…

is een stokje; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De vermaarde Italiaanse dirigent uit de eerste helft van deze eeuw, die in driftbuien menig dirigeerstokje aan flarden sloeg.

      NRC,

      De voorzitter van het Philharmonisch Genootschap vraagt of ik eventueel de opdracht wil aanvaarden voor het maken van een olieverfschilderij op de beste kwaliteit linnen van onze dirigent Eduard Flipse. Voor Flipse heb ik evenveel bewondering als voor mijn nu meest geliefde schilder: Bonnard. Ik wil hem schilderen met dat typische geëlektrificeerde gebaar, het dirigeerstokje wel in de rechterhand, maar tegen de arm teruggeklapt, de wijsvinger voor de directie benuttend.

      Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een dirigeerstokje gebruiken

      Boulez' benadering van de muziek is op het eerste gezicht altijd uiterst koel en berekend. Dat blijkt ook uit zijn manier van dirigeren. Hij maakt zelden grote gebaren, heeft geen gepijnigd gelaat, geen wanhopig schokkende schouders, wapperende haren of hevig vibrerende handen en hij gebruikt zelden een dirigeerstokje.

      NRC,

      • het dirigeerstokje heffen

      Ineens suisde er een geladen stilte in mijn oren die het geroezemoes en gerikketik en geritsel en gekuch van de redactiezaal naar de achtergrond verdrong, het leek alsof de geest van de ruimte zelf zijn adem inhield, het dirigeerstokje hief, en zich concentreerde op wat zo dadelijk alle aanwezigen zou betoveren.

      De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

      met adjectief ervoor


      • een historisch dirigeerstokje
      • het oude dirigeerstokje

      "Op een dag werd ik opgebeld dat krakers bezig waren onze spullen in Oud-Diemen bij het vuilnis te gooien. Ik als een haas er heen, ik heb nog het een en ander kunnen redden, maar een heleboel bladmuziek was al weg. Wat er nog over was, hebben we toen bij Saan opgeslagen. Gelukkig was daar ook het oude dirigeerstokje van het Fanfarekorps nog bij, dat is bij het jubileumconcert in maart nog gebruikt."

      http://www.diemerharmonie.nl/

      Het eeuwfeest werd op zondag 23 maart jl. gevierd met een luisterrijk concert in de thuisbasis De Omval. Hierbij hanteerde dirigent Van der Niet een historisch dirigeerstokje dat nog gebruikt werd door een dirigent van het Diemer Fanfarekorps.

      http://www.diemerharmonie.nl/

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • het dirigeerstokje van Paul Hendrickx

      In de loop der jaren ging het dirigeerstokje van Paul Hendrickx over in handen van zoon Jeroen, tot Inge Hellemans in september 2000 de nieuwe dirigente werd.

      http://home.pi.be/~ah963228/

      met bezittelijk voornaamwoord


      • zijn dirigeerstokje
      • hun dirigeerstokjes

      Gardiner tikt twee keer met zijn dirigeerstokje op de lessenaar en al voor het helemaal stil is staat hij klaar om te vervolgen.

      NRC,

      Dirigent Frieder Bernius, wiens romantische gebaren met zijn dirigeerstokje enigszins detoneerden met de barokke context, verviel in het andere uiterste. In zijn verzorgde, maar overgedetailleerde, door en door beschaafde interpretatie kwamen de theatrale en beeldende effecten slechts den dele uit de verf.

      NRC,

      Gisteren verscheen ook een fraai en uitvoerig geïllustreerd boek met dezelfde titel als de tentoonstelling, vergezeld van een cd met Mahleropnamen van de Amsterdamse dirigenten Mengelberg, Van Beinum, Haitink en Chailly. Hun dirigeerstokjes - èn een van Mahler zelf - zijn te zien op een wand achter de Mengelbergpauk.

      NRC,

      Gardiner kijkt op zijn horloge. Hij pakt de stevige, groene kartonnen koker waarin hij zijn dirigeerstokje bewaart van de tafel en stopt die in zijn tas.

      NRC,

      voorafgegaan door als


      • als een dirigeerstokje

      Het potlood in haar hand was opgehouden met optellen, het potlood in haar hand gaf het ritme van haar woorden aan als een dirigeerstokje.

      De asielzoeker, Arnon Grunberg,

      Om te voorkomen dat ze levend verbrandden installeerde Pap een tweedehands airconditioner bij het raam, waaruit ijswater in een taartvorm lekte met een regelmatig gedrup dat als een dirigeerstokje de maat sloeg in voor de rest tijdloze middagen.

      Cherry, Mary Karr,

      Vaste verbindingen


      het dirigeerstokje hanteren