droogvloer


droogvloer 1.0

geperforeerde, van onderen verwarmde vloer die wordt gebruikt voor het op hoge temperatuur drogen van onder andere ontkiemde gerst; eest; afgebakende buitenruimte waarop stoffen worden uitgespreid om te drogen in de zon

Semagram


Een droogvloer…

is een vloer; is een ruimte

   Hoofdsemagram: eest


   Algemene voorbeelden


   Een Amerikaanse koffieboer harkt bonen op de droogvloer van een plantage in Kailua-Kona, Hawaï.

   http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IV2UCB4H,

   De droge methode wordt toegepast op ongewassen koffie en komt voor arabica bonen het meest voor in Brazilië en Ethiopië. Deze methode om koffie te bewerken is het eenvoudigst, goedkoopst en meest traditioneel. Men verspreidt de geoogste bessen over droogvloeren, liefst in volle zon; ze worden regelmatig gekeerd om gisting te voorkomen. Na ongeveer vier weken, als het vochtgehalte van elke bes gedaald is tot zo'n twaalf procent, zijn de bessen droog.

   http://www.vdkkoffie.be/menu1.htm

   Met die fabriek kan Prodecoop niet alleen zelf de koffie exportklaar maken, maar ook de kwaliteit van de koffie controleren [...]. Naast de koffiefabriek werden extra droogvloeren aangelegd om de koffie te drogen.

   http://www.maxhavelaar.nl/pages/cooperatiedetails.asp?rID=174=5

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een geperforeerde droogvloer

   Wanneer uit de gerstkorrels kiemplantjes zijn gegroeid die ongeveer even groot zijn als de korrels zelf, wordt om het kiemen te stoppen de gerst boven een vuur gedroogd en gemout op een geperforeerde droogvloer (kiln) met een typische schouw, de oosters aandoende pagode.

   http://www.aardsparadijs.be/artikels/artikel_wknack200201.pdf,

   droogvloer 2.0

   ((vooral) in België)

   relatief snel gelegd vloersysteem dat wordt geplaatst zonder het gebruik van stoffen die lang moeten drogen, zoals cement, waardoor een vloer sneller dan bij andere systemen in gebruik kan worden genomen

   Semagram


   Een droogvloer…

   is een vloersysteem

   • [Materiaal] bestaat bv. uit een laag egaliserende korrels waarop houten elementen aan elkaar worden gekleefd en/of geschroefd, of uit op elkaar gelijmde platen
   • [Functie] behoeft niet lang om te drogen, waardoor een vloer sneller dan bij andere systemen in gebruik kan worden genomen

    Algemene voorbeelden


    Oude zolders hebben meestal geen egale vlakke vloeren. Om dit snel en eenvoudig op te lossen maken we gebruik van droogvloeren.

    http://gypsofacto.be/plafonds/hellendedaken.html

    Een van de regelmatig voorkomende problemen bij een renovatie zijn de oneffenheden of afhellen van de oude plankenvloer. Uitbreken en zowel de steunbalken als de planken herleggen is een oplossing maar meestal een vrij kostelijke oplossing. Meestal gaat ook nog eens het onderliggende plafond kapot. Gyproc, Knauf en Fermacell hebben daarvoor een eenvoudige oplossing: de droogvloer. Als basis wordt een kraftpapier gelegd. Daarboven worden droge egalisatiekorrels gestort die vlak getrokken worden. Terug daarboven worden dan de droogvloerelementen gelegd die aan elkaar gekleefd en geschroefd worden. Klaar is kees, want de vloer kan onmiddellijk betreden worden en is klaar voor verder afwerken met vloerbekleding zoals tapijt, parket, tegels enz.

    http://gypsofacto.be/vloeren/vloeren.html

    Om komaf te maken met lange droogtijden wordt steeds meer overgeschakeld op droge vloersystemen. Deze vloeren die meestal gemaakt worden op basis van gipsvezel zijn snel beloopbaar en kunnen ook bij extreem hoge en lage temperaturen geplaatst worden. Droogvloeren kunnen ook voorzien zijn van een isolerende onderlaag waardoor je in één beweging zowel de dekvloer als de thermische en akoestische isolatie realiseert.

    http://www.vinckier-nv.be/chapes/droogvloer-nl.htm

    Droogvloerelementen zijn een uitermate harde droogvloer op basis van gipsvezels. Hij bestaat uit twee boven elkaar gelijmde platen van 1500 x 500 mm met een totale dikte van 20 of 25 mm. Dankzij de harde gipsvezelkern is deze vloer zeer goed bestand tegen schokken en mogelijke beschadigingen.

    http://www.vinckier-nv.be/chapes/droogvloer-nl.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    • droogvloerelement