e.d.


e.d. 1.0

((vooral) geschreven taal)

( Gezegd van zaken)
en dergelijke
Voorafgegaan door een of meer zaken die tot dezelfde of een vergelijkbare categorie behoren, zowel in als aan het eind van de zin.

Algemene voorbeelden


Wonen in een eigen huis (huurwaarde), consumptiegebonden belastingen (onroerendezaakbelasting, motorrijtuigenbelasting e.d.) en contributies aan sportverenigingen, maatschappelijke organisaties e.d. worden bijvoorbeeld wel meegenomen in de nationale index, maar niet in de geharmoniseerde.

http://www.cbs.nl/,

Een aankomend buizenlegger graaft gleuven voor waterleidingbuizen, gasleidingen e.d. en perst buizen onder wegen en kanalen door.

http://www.friesepoort.nl/

Je kunt van allerlei voorwerpen, woorden, gebaren e.d. een symbool maken.

http://www.xs4all.nl/~maaikem/self1.html

U kan in bijlage ook een tekening e.d. toevoegen.

http://www.begrafenissen-pues.com/content/main.htm

In de analyses controleren wij voor een aantal achtergrondsvariabelen: gezinssituatie, inkomen ouders, opleiding ouders, schooltype, geloof, geslacht, e.d.

http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/abstr97.htm,

Ook worden foto's, films, kaarten e.d. verzameld en bewaard.

http://www.amersfoort.nl/archiefdienst/index_vragen.htm

Barbarismen (germanismen, gallicismen e.d.) diende men de deur te wijzen als illegale asielzoekers van de taal.

http://www.inl.nl/

De binnenkant van de kast mag in dat geval echter geen sterke geur verspreiden (denk aan boenwas e.d.) omdat dit uiteraard een negatieve invloed op de sigaren heeft.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Alle voorzieningen als winkels, restaurantjes e.d. liggen in de direkte omgeving tot aan het haventje toe.

http://www.kidsworld.to/index.html

Bij rampen dachten wij in Nederland aan giframpen. Bij veel van de voorbereidingen is impliciet van dergelijke scenario's uitgegaan. Voor het gemeentelijke proces van opvang betekende dat bijvoorbeeld het nadenken over tijdelijke opvangruimtes (sporthallen e.d.) waar burgers één of desnoods enkele dagen konden verblijven alvorens weer naar huis te kunnen gaan.

http://www.enschede.nl/Default.htm

Voor de vakantie-minded deelnemers is er in de nabije omgeving volop gelegenheid tot zwemmen, wandelen en andere recreatie (Kievitsveld, Apenheul, Paleis het Loo, Vierhouten e.d.).

http://www.maitreya.nl/

Voorzover aanwezig werd er op de radio vooral naar lichte muziek (operette e.d.) geluisterd.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Wekelijks ontvangt u het Order Status Report (OSR) die u op de hoogte houdt van wijzigingen die wij van uitgevers ontvangen. Het bevat handig op één overzicht informatie over lopende boekbestellingen: orderbevestigingen, annuleringbevestiging, bibliografische informatie (titelwijzigingen e.d.).

http://www.nijhoff.nl/

Mocht het materiaal beschadigd raken (krassen e.d.), dan is ook de beschermende laag even verdwenen, maar deze herstelt zichzelf weer in een paar seconden.

http://www.lmak.stm.tudelft.nl/materiaalkunde/index.html

Het maatschappelijk belang van sommige soorten komt tot uiting in de economische en culturele waarde die aan hen toegekend wordt bij het gebruik voor landbouw, visserij, farmacie, recreatie, e.d.

http://www.rmno.nl/,

Anderen betogen dat rolschaatsen, skateboards e.d. geen voertuigen zijn, maar dat het wel degelijk speel- en sporttuigen blijven.

http://www.lin.vlaanderen.be/uitweg/nummer-19/skate.html

Slechts één van de platen staat mij nog duidelijk voor de geest, namelijk die waarop Teddybeer opgesloten zit in een halfduistere kelder, afgesloten door een zwaar benagelde deur; hij zit er op bruinachtig, duidelijk rot stro waar talloze vieze dieren (insecten, padden, e.d.) in rondscharrelen, en kijkt smartelijk naar een klein getralied raampje waar een mooie fee met omsluierde punthoed voor geknield zit.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

e.d. 2.0

((vooral) geschreven taal)

( Gezegd van personen)
en dergelijken
Voorafgegaan door een of meer personen die tot dezelfde of een vergelijkbare categorie behoren, zowel in als aan het eind van de zin.

Algemene voorbeelden


Toelichting artikel 2.4.6: Dit artikel heeft als doel de overlast te bestrijden, die voortkomt uit het oneigenlijk gebruik van portieken, poorten en gemeenschappelijke ruimtes in particuliere gebouwen door randfiguren, baldadige jongelui e.d. Over dergelijke vormen van overlast wordt vaak geklaagd.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

De WO-masteropleiding kent twee uitgangen: de professionele onderzoeker en de academische professional (arts, advocaat, ingenieur, docent, e.d.).

http://www.phys.uu.nl/~nnv/

Door de opkomst van thuislozenzorg, alcoholistenzorg, A.O.W. en andere sociale voorzieningen nam het getal der "verpleegden" (landlopers, bedelaars, e.d.) snel af, tot er rond 1970 van deze groep vrijwel niemand meer over was.

http://www.gevangenismuseum.nl/nederlands/geschiedenis/index.htm

Cees Rijnen Creatieve Fotografie was (en is nog steeds) de naam van zijn studio, waar hij werkt met een vaste assistent en, afhankelijk van de opdracht, met verschillende stylistes, decorbouwers e.d.

http://www.creafotonet.demon.nl/html/fotoprof.htm,

Voorzieningen als maatschappelijk werk en de Gezondheidswijzer worden door de meeste mensen een paar keer per jaar of minder gebruikt. Voor de buurthuizen is vervolgens nagegaan in welke mate verschillende bevolkings- en inkomensgroepen hier gebruik van maken. Binnen de groep van Nederlanders en van de zogenaamde geïndustrialiseerden (Amerikanen, Japanners, Duitsers e.d.) is dit gebruik relatief laag met respectievelijk 17% en 10%.

http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

Voor de onroerende-zaakbelastingen wordt als belastingplichtige aangemerkt, degene die op 1 januari van het belastingjaar de onroerende zaak in gebruik heeft (bewoont, huurt of gebruikt) en/of zakelijk genothebbende is (eigenaar, erfpachter e.d.).

http://www.andijk.nl/index2.htm

Artikel 2.3.1, lid B, onder c: Bij personen wier tegenwoordigheid in de inrichting wegens dringende omstandigheden vereist wordt, kan bijvoorbeeld worden gedacht aan politiepersoneel en andere ambtenaren in functie, aan artsen e.d.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

De preoccupatie van "New Age" aanhangers e.d. met Alpha-golven beschouw ik dan ook als een teken van culturele degeneratie, aansluitend bij andere culturele degeneratieverschijnselen zoals de desindividualisering van de maatschappij.

http://members.nbci.com/_XMCM/ADHD_A/Index.html

In feite is de groep gebarentaalgebruikers veel groter doordat de ouders, familieleden, beroepskrachten, collega's, vrienden, buurtgenoten e.d. ook met deze taal vertrouwd zijn gemaakt om te kunnen communiceren met doven.

http://www.gebarencentrum.nl/

Eind jaren negentig nam paars-II een ferm besluit: de reïntegratie van werklozen, WAO'ers e.d. werd voor een belangrijk deel een zaak van commerciële bureaus.

Nederlands Dagblad,

Levi's probeert ook permanent op het terrein aanwezig te zijn via een netwerk van informele contacten met opinionleaders inzake jongerenmode (deejays e.d.).

http://www.mm.be/nl/dossiers/MM31Dosqgintro.htm

Vanaf september zijn de sportlessen ook uitgebreid met: fitness-figuurtraining, aerobics, steps, slides, jazzballet, bewegen op muziek (kleuters e.d.), judo, jiu-jitsu, conditietraining en meer bewegen voor ouderen.

Meppeler Courant,

Als jij je inspant, mannetje, kan je een verdomd mooi en scherp artikel schrijven tegen de spellingvernieuwers, wetenschappelijk verantwoord, negatief vooral, dus voorlopig nog geen Siegenbeek e.d., wel enige aandacht vestigend op het gebrek aan humor bij de vijand.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Rondom haar komt het bos tot leven. Schimmen van dieren en duistere figuren. Elfen, bosgeesten, trollen e.d. Ze vormen een wijde kring om Sneeuwwitje en dansen in het licht der volle maan een soort van rituele dans.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Jules Deelder,

e.d. 3.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) geschreven taal)

doelpunt in het eigen doel
In sportverslagen en vooral voetbalverslagen, meestal in de weergave van het scoreverloop en vaak tussen aanhalingstekens geplaatst, na de stand. Ook in ranglijsten van topscorers.

Algemene voorbeelden


Crystal Palace - Chelsea 1-0 (1-0 e.d. Terry).

http://voetbaltube.com/goals/engeland/premier-league-eigen-goal-terry-zorgt-voor-nederlaag-chelsea,

Wel zorgde Hans de Jonge voor 1-0, maar in de volgende minuut bracht Bennie Kamps de 1-1 op het scorebord. Vervolgens sloegen de gasten tweemaal vlot achter elkaar toe via treffers van Johan Nijland (e.d.) en Gertjan Brink. Mehgdi zorgde wel voor 2-3, maar daarna was het gebeurd.

Meppeler Courant,

Scoreverloop: '33. Brummel (e.d.) 0-1.

http://www.peczwolle.nl/nl/nieuws_2/4/pec-zwolle-vrouwen-verliest-ongelukkig-door-eigen-doelpunt2013-12-21,

Comp. Goals 1160 [...]. 1 Leon de Ridder 270 [...]. 15 E.D. (eigen doelpunt).

http://www.asperenallstars.com/statistieken%20allertijden.htm,