enquêteur


enquêteur 1.0

iemand die een enquête afneemt ten behoeve van een onderzoek of een opiniepeiling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een enquêteur…

is een persoon

  • [Doel of bestemming] werkt ten behoeve van een, meestal statistisch, onderzoek
  • [Activiteit of handeling] neemt enquêtes af; bezoekt mensen aan huis en neemt interviews af aan de hand van een vooraf opgestelde vragenlijst en overhandigt de resultaten aan zijn opdrachtgever
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt in opdracht van een overheidsinstelling, een commercieel bedrijf of een wetenschappelijke instelling
  • [Product of vrucht] produceert het materiaal voor opiniepeilingen en op statistiek gebaseerde sociale studies

Algemene voorbeelden


Mensen liegen immers onbewust over hun verlangens en afkeren, omdat ze verstandig willen lijken in de ogen van de enquêteur. Dat komt doordat men nooit een huisvrouw, een bouwvakker of een bankbediende enquêteert. Men enquêteert altijd een huisvrouw, een bouwvakker of een bankbediende die geënquêteerd wordt.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Een goed enquêteur is vooral iemand die goed met mensen kan omgaan, een grote openheid aan de dag legt t.o.v. de andere, een grote luistercapaciteit bezit, en tegelijkertijd gereserveerd, absoluut neutraal en perfect objectief kan zijn.

http://www.febelmar.be/pdf/gids.pdf

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een professionele enquêteur

Om de vaccinatiegraad in Vlaanderen op onafhankelijke wijze te meten werd een random steekproef uitgevoerd. Hiervoor werden 1110 kinderen tussen de 18 en 24 maanden verdeeld over 89 Vlaamse gemeenten geselecteerd. Een persoonlijke enquête werd, door professionele enquêteurs, afgenomen bij de ouders/opvoeders.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen