fabrieksschoorsteen


fabrieksschoorsteen 1.0

afbeelding

Bron: Paul van Galen
( CC BY-SA 3.0 )

schoorsteen van een fabriek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fabrieksschoorsteen…

is een schoorsteen

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] steekt meestal hoog boven de andere gebouwen uit en bepaalt daardoor mede het profiel van een stad of dorp
  • [Toepassingsgebied of bereik] is de schoorsteen van een fabriek

    Algemene voorbeelden


    In deze rubriek houdt STIF haar donateurs op de hoogte van lopende acties die tot doel hebben het beheer en de instandhouding van fabrieksschoorstenen te bevorderen.

    http://www.monumenten.nl/home/themes.asp?typeid=3=173,

    Vulkaanuitbarstingen kunnen zeker van invloed zijn op de bosschade, omdat ze voor een deel dezelfde stoffen in de atmosfeer blazen als fabrieksschoorstenen.

    http://www.lineone.nl/auteur/boek-zure-regen/oorzaken-van-bossterfte.htm

    Het Klimijzer. Deze prijs wordt uitgereikt aan een instantie, organisatie of zij die met een particulier initiatief bezig zijn. De prijs van 2001 wordt ergens in februari 2002 uitgereikt en deze keer maar liefst aan twee elementen van industrieel verleden. Het gaat om de fabrieksschoorsteen van de voormalige Van Oerle's Band- en Damastweverij in Boxtel en de schoorsteen van de coöperatieve zuivelfabriek in Sint Oedenrode.

    http://www.monumenten.nl/home/themes.asp?typeid=3=173,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een historische fabrieksschoorsteen
    • een monumentale fabrieksschoorsteen

    De zorgvuldig gerenoveerde, voormalige stoomdiamantslijperij (1879) [...] die als een Palladiaans palazzo met prachtige, zwartgerande boogramen en op het voorerf een nuchtere, monumentale fabrieksschoorsteen, het nieuwe panorama domineert.

    NRC,

    Het Klimijzer. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die op een bijzondere wijze een historische fabrieksschoorsteen een 'nieuw leven weten te geven'. Het belangrijkste criterium voor de toekenning van de prijs is de betekenis van het beloonde initiatief voor de herwaardering van de schoorsteen als baken in het landschap.

    http://www.industrieel-erfgoed.nl/,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • rokende fabrieksschoorstenen

    Net zoals energie de belangrijkste grondstof vormde van de negentiende-eeuwse industriële revolutie, gesymboliseerd door de stoommachine en door rokende fabrieksschoorstenen, zo vormen kennis en informatie de belangrijkste grondstof van de technologische revolutie die de laatste decennia van de twintigste eeuw heeft plaatsgevonden.

    http://www.human.nl/hkc/hkc_frame.htm,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gemetselde fabrieksschoorsteen

    Slechts een enkel onderdeel van de chemische fabriek van Akcross blijft als industrieel monument gehandhaafd [...]. De gemetselde fabrieksschoorsteen uit 1911 kon niet behouden blijven, omdat de schoorsteen volgens de gemeentelijke monumentencommissie geen grote cultuurhistorische waarde heeft.

    http://www.industrieel-erfgoed.nl/,