farmaceut


farmaceut 1.0

iemand die onderzoek doet naar geneesmiddelen; onderzoeker op het gebied van de farmacologie; farmacoloog

Semagram


Een farmaceut…

is een persoon

 • [Organisatie of instelling] werkt als onderzoeker doorgaans in dienst van een bedrijf of een onderzoeksinstantie
 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een universitaire opleiding in de farmacologie
 • [Activiteit of handeling] doet onderzoek op het gebied van de farmacologie

  Algemene voorbeelden


  Poelstra en prof. dr. D.K.F. Meijer van de werkgroep Farmacokinetiek Drug Delivery [...] verrichtten toen onderzoek naar een mogelijke therapeutische toepassing van het enzym alkalische fosfatase [...]. De functie ervan was nooit opgehelderd. De Groningse farmaceuten ontdekten dat het enzym de zeer giftige, uit bacteriën afkomstige stof lipopolysaccharide (LPS) onschadelijk kan maken.

  http://www.stw.nl/

  Vooral planten maken veel terpenen. Het zijn vaak de verbindingen die planten hun geur en smaak geven (etherische oliën). Katan: "Het zijn geen voedingsstoffen, maar ze zijn wel bio-actief. Farmaceuten weten dat al eeuwen en putten eruit voor hun geneesmiddelen."

  NRC,

  Onlangs werd mij zelfs de gelegenheid geboden om promotieonderzoek te doen aan de farmaceutische faculteit in Utrecht. Op die momenten denk ik dat ik er redelijk in geslaagd ben om de taal van mijn omgeving, de taal van farmaceuten te spreken. Maar hoe dicht de farmacie mij ook aan het hart ligt, ik ben eerst en vooral een econometrist.

  http://www.ectrie.nl/ed-800.html

  farmaceut 2.0

  farmaceutisch bedrijf; geneesmiddelenfabrikant

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Semagram


  Een farmaceut…

  is een bedrijf

  • [Activiteit of handeling] ontwikkelt en produceert geneesmiddelen

   Algemene voorbeelden


   Pharmacia - dat vorig jaar werd overgenomen door Pfizer, de grootste farmaceut ter wereld - wil de licensie voor delavirdine overdragen aan IDA [...]. IDA, de grootste non-profit groothandel in medicijnen ter wereld, neemt de distributie voor haar rekening.

   http://www.hivnet.org/Actueel/Archief%202003/Janmrt%202003/AidsremmerGoedkoperIn78Landen.htm,

   Van al die nieuwe middelen waren er slechts 12 bedoeld voor de bestrijding van tropische ziektes, terwijl die verreweg de meeste slachtoffers maken. De reden: de Derde Wereld is geen interessante markt, omdat de mensen er simpelweg het geld niet hebben om dure westerse geneesmiddelen te kopen. Een "gezonde" bedrijfsvoering van de farmaceuten leidt dus niet "vanzelf" tot een gezondere wereld.

   http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html,

   De aanbieding: Een uitdagende marketingfunctie in een sterk groeiende organisatie met interessante producten in de extramurale markt [...]. Opdrachtgever: Een farmaceut behorende tot de top van de wereld.

   http://www.stoevelaar.nl/vacatures.html

   Combinatiemogelijkheden


   met eigennaam


   • farmaceut Bristol-Myers-Squibb

   Criticasters zijn minder positief: zij menen dat machtige farmaceutische lobby over een uitgebreid arsenaal trucs en kunstjes beschikt om de introductie van generieke medicijnen te blokkeren. Wat steeds minder goed lukt, want vorige week veegde een Thaise rechtbank de vloer aan met een claim van farmaceut Bristol-Myers-Squibb.

   http://www.denieuweomroep.nl/ezine.php?curr_id=75,