fietsairbag


fietsairbag 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

airbag aan de voorkant van een auto die fietsers beschermt in geval van een aanrijding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fietsairbag…

is een airbag

      Algemene voorbeelden


      Het risico van fietsers kan verlaagd worden door de (fiets)infrastructuur veiliger te maken (bijvoorbeeld rondom obstakels op het fietspad, wegdekkwaliteit), door invloed uit te oefenen op het gedrag van fietsers [...] en het gedrag van mogelijke tegenpartijen (zoals de rijsnelheid van gemotoriseerd verkeer), en door de fiets en de tegenpartij veiliger te maken (denk aan zijafscherming op vrachtwagens en fietsairbags op personenauto's).

      http://www.swov.nl/rapport/R-2014-36.pdf,

      Helmondse fietsairbag moet aantal verkeersslachtoffers terugdringen. TNO in Helmond presenteerde woensdag een speciale fietsersairbag die het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers met de helft kan terugdringen. Als de airbag gecombineerd wordt met automatisch remmende auto's zorgt het zelfs voor zeventig procent minder slachtoffers.

      https://www.youtube.com/watch?v=bMticiCj8oU,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2012

      fietsairbag 2.0

      (transport, verkeer en reizen; neologisme)

      beschermende hoofdbedekking met een airbag voor fietsers, die het hoofd beschermt tegen vallen en stoten, meestal in de vorm van een kraag die zichzelf bij een val of stoot opblaast en zich als een soort helm over het hoofd plooit; airbaghelm

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een fietsairbag…

      is een airbag

          Algemene voorbeelden


          De Fietsersbond slaat alarm: fietsen wordt steeds gevaarlijker. Vooral ouderen en ouders met kleine kinderen blijken brokkenpiloten. Een nieuwe ontwikkeling moet de veiligheid vergroten: de fietsairbag.

          http://www.rtlnieuws.nl/editienl/dag-helm-hallo-fietsairbag,

          Het eerste intelligente fietslicht ter wereld, de enige laserlichten ter wereld, de beste spaakverlichting ter wereld, de lichtste fietshelm ter wereld, de eerste fietsairbag ter wereld. Je kan het niet verzinnen of we hebben het. En als we het niet hebben, dan gaan we het voor jou wel zoeken.

          http://www.safeshops.be/portfolio/lightville/

          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2012