fietsersairbag


fietsersairbag 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

airbag aan de voorkant van een auto die fietsers beschermt in geval van een aanrijding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fietsersairbag…

is een airbag

  • [Functie] dient om fietsers te beschermen in geval van een aanrijding
  • [Plaats] bevindt zich aan de voorkant van een auto en blaast zich op voor de voorruit
  • [Belanghebbende of begunstigde] beschermt fietsers bij een aanrijding

    Hoofdsemagram: airbag


    Algemene voorbeelden


    De fietsersairbag bestaat uit twee onderdelen. Het systeem herkent fietsers en kan in geval van een dreigende botsing de auto laten remmen. En als de fietser toch geraakt wordt, blaast de airbag zich bij een botsing ter hoogte van de voorruit razendsnel op. Op die manier wordt voorkomen dat de fietser met zijn hoofd tegen de auto klapt en dodelijk of zwaar hersenletsel oploopt.

    http://www.vogelvrijefietser.nl/nieuws/201403/fietsersbond/prijs-voor-fietsersairbag,

    Als auto's worden uitgerust met een fietsersairbag kan het aantal dodelijke slachtoffers bij botsingen bijna worden gehalveerd [...]. TNO onderzocht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietserbond verschillende oplossingen om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers te verminderen. Auto's uitrusten met een automatisch remsysteem en/of een airbag op hun voorruit bleek het effectiefst.

    NOS Nieuws,

    Tijdens de botsproef vanmiddag reed een auto met een snelheid van 40 kilometer per uur een dummy op een fiets aan. Volgens meetdeskundigen bleek uit deze proef dat de fietser slechts "een beetje hoofdpijn zou hebben". Zonder fietsersairbag zou het slachtoffer zijn overleden [...]. De fietsersairbag staat nog in de kinderschoenen en zou volgens automotiv-kenners pas over 5 jaar Europees ingevoerd kunnen worden.

    NOS Nieuws,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012