firewall


firewall 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

verzameling computerprogramma's of computerapparatuur die een privénetwerk of een lokaal netwerk beschermt tegen misbruik door externe computersystemen via het internet, bijvoorbeeld door aanvallen van hackers of in de vorm van computervirussen, spam of spyware, of een scheiding of barrière aanbrengt tussen internet en een intern netwerk, bijvoorbeeld intranet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een firewall…

is een verzameling

  • [Samenstelling] bestaat uit computerprogramma's of computerapparatuur die op een router, netwerk of een pc staan of daar onderdeel van zijn
  • [Functie] dient om een privénetwerk, een lokaal netwerk of een afzonderlijke computer te beschermen tegen aanvallen van buitenaf afkomstig van het internet of om een scheiding tussen internet en een intern netwerk, bijvoorbeeld intranet, aan te brengen
  • [Plaats] bevindt zich op een computer of een computernetwerk

    Algemene voorbeelden


    Een firewall is een afscheiding tussen een intern computernetwerk en het wereldwijde Internet.

    De Standaard,

    Buiten de aankoop van de kaart zijn er geen bijkomende kosten meer aan verbonden en de veiligheid van de verbinding wordt gewaarborgd door een firewall op elke locatie.

    De Morgen,

    Er zit een firewall tussen het internet en de webserver, een toestel dat speciaal dient om het systeem te beschermen, maar een goede poortscanner gaat daar dwars doorheen, weet Beckers.

    De Morgen,

    Nadelen. Een firewall kan de verzonden informatie niet beoordelen indien die versleuteld is. Het is onmogelijk om de echte inhoud van versleutelde data te bekijken.

    http://www.orbitone.com/download/webconcepten_ssl.pdf

    Firewalls zijn, hoewel an sich een goed idee, in de eerste plaats zelf ook maar softwareproducten - dus alles behalve onfeilbaar. Ook legt de firewall de genoemde virussen en bedrijfsgeheimen geen strobreed in de weg.

    http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/29/8/hacken.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een goede firewall
    • een gratis firewall
    • een veilige firewall

    Deze software is ook niet gemaakt om je computer open te zetten voor hackers, maar deze programma's hebben spijtig genoeg al eens een programmafout waardoor je veiligheid kan minderen. Met een goede firewall is dit dus ook geen probleem meer, omdat het alles sluit én tegenhoudt.

    http://www.seniorennet.be/Pages/Thuis_op_internet/hackers.php

    Een goede firewall kun je zo instellen dat hij zijn werk doet zonder u te storen, behalve in heel ernstige gevallen. Gratis firewalls die een goede bescherming bieden zonder de gebruiker te storen zijn ZoneAlarm en eSafe Desktop.

    NRC,

    De veiligste firewall, of de strengste portier, laat er gewoon niemand in.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een firewall in een besturingssysteem
    • een firewall in een router

    Verder overweegt Microsoft om de firewall in het besturingssysteem Windows XP standaard te activeren.

    de Volkskrant,

    Naast de firewall in een router kunt u ook uitgebreidere firewalls kopen. De kosten daarvan zijn echter hoger en verlangen ook een beheerder met kennis van firewalls en beveiliging. In veel gevallen zal de firewall in een router voldoen.

    http://www.csnet.nl/internet/service%20provider/smallbus.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen