flopkip


flopkip 1.0

(neologisme)

Hollandse kip, voor consumptie verkocht bij Albert Heijn, die langzamer gegroeid zou zijn, langer geleefd zou hebben en meer leefruimte gehad zou hebben, maar die volgens Stichting Wakker Dier nauwelijks verschilt van de plofkip en dus als een flop beschouwd kan worden; consumptiekip die plofkip opvolgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flopkip…

is kip

      Algemene voorbeelden


      Albert Heijn is trots: het vervangt alle "reguliere kip" door "de nieuwe Hollandse kip" - "een vitaler ras dat langzamer groeit, langer leeft en over meer leefruimte beschikt". Uiterlijk eind 2015 moet alle normale kip bij Albert Heijn vervangen zijn. Volgens de supermarkt zullen de leefomstandigheden van de kippen "aanzienlijk" verbeteren. Maar Stichting Wakker Dier stelt dat de plofkip plaatsmaakt voor de "flopkip": "Er verandert vrijwel niets voor de kip."

      http://www.nrcq.nl/2014/05/20/plofkip-flopkip-of-topkip-albert-heijn-vindt-het-laatste,

      De Dierenbescherming laat zich genuanceerder uit. Directeur Frank Dales wordt zelfs geciteerd in het persbericht van Albert Heijn: hij is "bijzonder verheugd" en spreekt over "een belangrijke stap in de goede richting", al verdient de kip "helaas" nog geen ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Dales' woordvoerder verwoordt het iets anders. "Het is nog verre van ideaal", zegt hij. "Maar om nu te spreken van een flopkip… Dat doet Albert Heijn te kort."

      http://www.nrcq.nl/2014/05/20/plofkip-flopkip-of-topkip-albert-heijn-vindt-het-laatste,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014
      Benoemingsmotief Is gevormd naar het voorbeeld van plofkip.